perjantai 14. maaliskuuta 2014

Vaihtaisinko Majurin toiseen - ja muita kinkkisiä kysymyksiä

Viimeinen pitkä pätkä kysymyksiä ja vastauksia tulee tässä (ensimmäisen osan löydät täältä). Toivottavasti kaikki kysymykset pääsivät nyt tähän mukaan, eikä mikään tippunut matkan varrella pois. Mikäli haluat tarkennusta johonkin vastaukseeni, kysäise kommentilla!

Jos saisit valita - vaihtaisitko Majurin toiseen hevoseen?  

En vaihtaisi, haluan pysyä Majurin elämässä sen loppuun asti. Olen ehdottoman tyytyväinen, että olen tutustunut Majuriin, enkä vaihtaisi menneitä tai tulevia hetkiä mistään hinnasta pois. On hienoa nähdä työn tulos ja kehittyminen hevosessa ja itsessäni. Niin suurta kehittymistä en välttämättä olisi koskaan nähnyt valmiiksi koulutetun hevosen kanssa. Majuri on täydellinen hevonen.


Kylmä- vs. Lämminverinen hevonen?

Olen aina pitänyt lämminverisistä hevosista. Kylmäveriset ovat turhan raskasrakenteisia minun makuuni. Toki niistäkin löytyy hienoja ja kivoja yksilöitä.

Jos saisit muuttaa jotain Majurissa niin mitä muuttaisit?

Majuri olisi kymmenen vuotta nuorempi ja hieman osaavampi. Haluaisin muuttaa Majurin menneisyyttä ja pyyhkiä sairaiden ihmisten teot pois. Jos näin tekisin, en kuitenkaan välttämättä koskaan olisi tavannut Majuria, joten muuttaisin mieluummin, että olisin tavannut Majurin ennen näitä ihmisiä.

Vastaako Majuri sellaista hevosta mistä aina haaveilit vai haluaisitko siinä olevan jotain enemmän/vähemmän?

Ennen Majuria haaveilin muistaakseni sellaisesta kunnon estetykistä. Majuri on kuitenkin parempaa, mitä edes kuvittelin ja Majuri on myös paljon muuttanut haavekuvaani. Enää en edes haaveile estetykeistä ja Majuri kelpaa minulle oikein hyvin sellaisenaan.


Ponit vai hevoset?

Hevoset, koska en osaisi kuvitella, että ratsastaisin säännöllisesti ponilla. Enkä ole koskaan ollut kummemmin poni-ihminen, vaikka niilläkin on tullut ratsastettua.

Majurin paras luonteenpiirre?

Sellainen rauhallisuus, kärsivällisyys ja nöyryys ja tietenkin se omalaatuinen höpsöys. Majuri on myös erittäin sisukas ja yritteliäs.
 
Lempiblogi?

En osaa sanoa vain yhtä lempiblogia. Pitkän listan blogeista, joita luen, näkee täältä.

Millaiseksi luokittelet Majurin? Onko se vain harrastekaveri vai ystävä, jonka kanssa voit tehdä kaikkea?

Majuri on harrastekaveri ja ennen kaikkea myös ystävä. Tykkään tehdä Majurin kanssa muutakin kuin vain "harrastella". Vaikka voisinkin tehdä Majurin kanssa melkein mitä vain, toteutan asioita kuitenkin aina Majurin mukaan. Esimerkiksi hellittelyhetket ja läheisyys eivät aina ole herran mieleen, koska Majuri on luonteeltaan vähän juro.

Miksi aloitit ratsastuksen?

Olen aina pitänyt hevosista (ja eläimistä yleensäkin) ja ratsastus kiinnosti minua. Kävin ekalla luokalla alkeiskurssin, jonka jälkeen harrastus jäi jostain syystä kuitenkin tauolle. Aloitin ratsastuksen uudelleen tauon jälkeen Iinan ja Elinan ansiosta. Minulle tuli hirveä hinku hevosen selkään, kun kävin heidän ensimmäistä tuntiaan katsomassa. Ja siitä se sitten vasta kunnolla alkoi.

Oletko kokenut blogin pitämistä koskaan ahdistavana tai 
joutunut pohtimaan sen myötä tulevaa "julkisuutta"?

Blogin pitäminen ei ole koskaan suuremmin ahdistanut minua, koska en ota siitä niin suuria paineita. Kun joskus on kiire, enkä ehdi kirjoittaa, niin sille ei voi sitten mitään. En ole onneksi saanut koskaan sen enempää negatiivisia kommenttejakaan, joten ne eivät ole vaikuttaneet mielenterveyteeni millään tavalla.

En usko, että blogini myötä saisin koskaan sen kummempaa julkisuutta, joten en ole joutunut pohtimaan sitä asiaa. Toki hevostalli.netissä välillä puhutaan, mutta siellähän puhutaan kaikista, enkä halua ottaa sen kummemmin itseeni sellaisesta hölynpölystä.

Puhelin?

Samsung Galaxy S4.

Millainen on unelmahevosesi?

Jos Majuria ei saa sanoa, niin haluaisin Majurin tyyppisen ja luonteisen hevosen, jolla olisi hieman enemmän kapasiteettia ja vähemmän ikää. Tykkään pienehköistä, lihaksikkaista ja rotevista muttei kuitenkaan liian raskasrakenteisista hevosista. Pitkä ja paksu hulmuharja ja kaunis väritys ovat tietysti plussaa.

Unelmoitko rakentavasi joskus oman tallin?

Salaa kyllä unelmoin aika paljonkin. Olisi ihanaa asua kaupungin laitamilla omakotitalossa ja pihassa olisi oma talli. En vain tiedä, olisiko minusta siihen, koska se sitouttaa niin paljon. Lisäksi tahtoisin, että pihassa olisi myös maneesi, mutta se tuskin olisi koskaan mahdollista.
Unelmakoti?

Unelmakotini olisi kaupungin laitamilla (ei aivan maalla), palveluiden lähellä oleva omakotitalo. Talossa olisi iso tontti, jonne mahtuisi talli, kenttä, maneesi, tarhat, laitumet ja muut puitteet. Lähistöllä olisi paljon hyviä maastoja ja ehkäpä oma maastoreitti ja "laukkarata". Talo olisi sisustettu maalaisromanttiseen tyyliin ja olisi kodikas ja lämminhenkinen, mutta kuitenkin tarpeeksi moderni. Huoneita olisi tarpeeksi ja ne olisivat tilavia. Ja minulla olisi oma iso vaatehuone ja kylpyhuone!

Normi cola vai zero?

Tykkään juoda enemmän zeroa, se maistuu paremmalta.

Mikä oli toiveammattisi pienenä?

Aivan ensimmäinen toiveammattini, jonka muistan oli missi. Olin ehkäpä ekalla luokalla ja olin katsonut missikisoja ja muistan, kun koulun pihalla päätin, että haluan olla isona missi. En tiennyt oikein mitä missit tekevät, mutta se näytti kivalta. Sen jälkeen olen halunnut olla malli, kampaaja, sisustussuunnittelija, ratsastuksenopettaja...

Monta vuotta olet ollut hevosten parissa?

Ratsastanut olen noin 11 vuotta, mutta hevosten parissa olen touhunnut varmaan muutaman vuoden enemmän, koska kävimme ennen vakituisen ratsastuksen aloittamista yhdellä tallilla hoitamassa hevosia. Ja itseasiassa meillähän oli siellä tallilla ihan oma hoitohevonenkin, joka muuten oli lämminveritamma.
David-vuonis ja minä vuonna 2008. Aivan mahtava hevonen!

Oliko kohtaaminen Majurin kanssa rakkautta ensisilmäyksellä?

Pidin Majurista heti ensisilmäyksellä ja salaa haaveilinkin, että pääsisin ratsastamaan ja hoitamaan Majuria. Niinhän siinä kävi, että haave toteutui ja pidin (ihmettelen kyllä, että miten ihmeessä) Majurista myös ratsailla. Kyllähän Majuri heti kolahti minuun ja pidin Majurin haasteellisesta luonteesta. Koko hevonen oli yksi iso arvoitus.

Miksi aloitit kirjoittamaan blogia?

Iina ja Jasu minut tähän alunperin yllyttivät ja ajattelin sitten, että miksipäs ei, kun kirjoittamisesta pidän. Siitä se sitten lähti muodostumaan ja tästä on tullut mukava harrastus minulle.

Canon vai Nikon?

Olen ehdottoman vannoutunut Canonin käyttäjä, koska sitä osaan käyttää parhaiten, vaikka en sitäkään hyvin. Nikonia minulla ei koskaan ole edes ollutkaan, joten en osaa sanoa siitä merkistä mitään muuta kuin, että Canon on aina vaikuttanut helpommalta käyttää.


Haluaisitko joskus kasvattaa itse ratsun varsasta saakka?

Se olisi hienoa toteuttaa joskus, kun aikaa ja osaamista olisi tarpeeksi. Nyt tällä hetkellä en siihen hommaan ryhtyisi, kun aika ja oma osaaminen tuskin riittäisivät vielä.

Mitä kaikkea olet harrastanut?

Olen harrastanut jalkapalloa, kuvaamataitoa, telinevoimistelua, thai-nyrkkeilyä, sählyä, koirakerhoa ja ratsastusta. Siinä ne ehkä olivat.

Parhain asia Aatussa?

Aatu on niin ihanan seurallinen ja iloinen touhottaja. Aatu ei kysele, vaan lähtee aina mukaan kaikkeen!


Mitä harrastaisit, jos et voisi ratsastaa?

Tykkäsin todella paljon thai-nyrkkeilystä. Luultavasti harrastaisin sitä ja varmaan Aatun kanssa jotain, esimerkiksi agilityä.

Onko koskaan käynyt mielessä myydä Majuria?

Ei ole kyllä käynyt. Luulen, että seuraava paikka, jonne Majuri luotani lähtee on taivaslaitumet.


Minkälainen on sinua miellyttävä blogi?

Blogissa täytyy ensinnäkin olla siisti ulkoasu, muuten en useinkaan jaksa vaivautua selailemaan blogia sen enempää. Hillityt värit, selkeä ja siisti sommittelu ja helppolukuinen teksti ovat ensimmäiset asiat, jotka osuvat blogissa silmiini. Hieno banneri ja hienot kuvat ovat plussaa, mutta kyllä se sisältö on kaikista tärkeintä. Hienot kuvatkin menevät kyllä hukkaan, jos ne on vain lätkäisty tekstin sekaan ja ovat kovin pieniä. Tykkään, että kuvia ei tarvitse klikkailla, että niistä näkee jotain.

En tykkää ollenkaan liian puhekielellä ja hutaisten kirjoitetuista postauksista, joissa on liikaa hymiöitä ja yksi pötkö tekstiä. Jo tasaus molempiin reunoihin ja riittävästi kappalejakoja tekee tekstistä helpommin silmäiltävän. Minua ärsyttää, jos blogissa ei ole kunnollisia esittelysivuja ja blogin aihe on hämärän peitossa. Silloin blogin teksteistäkään ei saa juuri mitään irti. Jos joudun itse liikaa miettimään, että kukas toi nyt oli, niin jätän usein blogin lukematta. Etenkin, jos hevosia tai kirjoittajia on useampi, on todella tärkeää tehdä lukijalle selväksi, että kuka on kuka.

Olen joskus aloittanut lukemaan blogeja, jotka täyttävät kaikki kriteerini, mutta kun blogista ilmestyy uusi postaus, menee minulla aikaa miettiä, että mikä blogi tämä oli. Samoin joissain blogeissa minulla ei ole harmainta aavistustakaan minkälainen tai minkä näköinen bloggaaja olikaan. Nämä blogit eivät ole jääneet mieleen millään tavalla ja ovat olleet persoonattomia. Persoonallisuus ja jokin mieleenpainuva seikka koukuttavat kaikkein eniten ja määrittelevät blogin "luonteen". Mitäänsanomaton blogi ei jää mieleen ja jää massan alle.

Onko sulla pidemmän ajan tavoitteenakin vain harrastella? 
Vai onko tavoite kehittyä enemmän?

Mitä tarkoittaa enemmän kehittyminen? Se, että kehittyisin korkeammalla tasolla? Tavoitteeni on tottakai kehittyä ja kehitystä tapahtuu koko ajan. Olisi ihanaa päästä valmennuksiin useammin, jotta pääsisin kehittymään paremmin, mutta se ei ole nyt mahdollista. Tavoitteeni on edetä Majurin kanssa niin pitkälle kuin pääsemme näillä puitteilla, mitä meillä on. Harrastelu sopii minulle tällä hetkellä oikein mainiosti, enkä tavoittele mitään sen enempää.
Millaiseksi näät eläkepäiväsi? Millaisia toivot niiden olevan?

Voi apua, kuinka vaikean kysymyksen joku pisti. En rehellisesti sanottuna mieti sen kummemmin eläkepäiviäni, vaikka ne vääjäämättä koko ajan lähestyvät. Hui. Toivon, että saan olla ja tehdä asioita joista nautin, ilman rahallisia tai terveydellisiä esteitä. Toivottavasti en ole yksinäinen ja minulla on yhä rakkaita ihmisiä ympärilläni.

Missä maissa oot käynyt?

Olen käynyt Kreikassa, Bulgariassa, kaksi kertaa Turkissa, kaksi kertaa Saksassa, Iso-Britanniassa, Virossa ja Ruotsissa.
Bulgaria joskus sata vuotta sitten.

Unelmien matkakohde?

Olen aina unelmoinut eksoottisesta Afrikasta ja sen savanneista. Sen unelman haluan vielä joskus toteuttaa.

Minkä koet olevan palkitsevinta hevosten kanssa?

Se, kun saavuttaa hyvän, tyytyväisen ja onnellisen fiiliksen hevosen kanssa. Yhteispeli toimii moitteettomasti ja saat ahaa-elämyksen. Kun huomaat, että hevonen todella luottaa sinuun. Nämä hetket ovat palkitsevia, oli kyse sitten kuinka pienestä hetkestä tahansa.
Arabiruuna Pelle oli aivan mielettömän symppis hevonen, jota ratsastettiin pari kesää.

Pelkäätkö heittäytymistä, vai oletko aina ensimmäisenä kokeilemassa kaikkea uutta?

Olen ehdottomasti se arkajalka. Spontaanius ja muutokset ahdistavat minua ja tykkään pysyä tutussa ja turvallisessa, hyväksi todetussa kaavassa. Toisaalta joissakin asioissa olen kyllä innoissani kokeilemassa uutta, riippuen vähän asiasta. Kaikkia päätöksiä pohdin kuitenkin yleensä pitkään ja punnitsen kaikkia vaihtoehtoja tarkoin. Olen yrittänyt tässä muutaman vuoden aikana opetella enemmän heittäytymistä ja itse sanoisin, että olen sitä myös oppinut.


Mistä piirteistä et pidä hevosissa?

Säikyt ja liian räjähdysherkät hevoset eivät ole mieleeni. En myöskään pidä siitä, että hevonen ei kunnioita ihmistä. Kurittoman hevosen otan kuitenkin yleensä vain haasteena. En myöskään pidä liian leppoisista hevosista, kyllä hevosen täytyy olla kiinnostunut ympäristöstään ja ihmisestä.

Mikä on Majurin ärsyttävin piirre?

Se kun Majuri saa raivarin (sillä nimellä me niitä kutsumme), eli kehittää jotain omaa show'ta aivan tyhjästä. Esimerkiksi riistäytyy vapaaksi, on pelkäävinään autoja ja hyppii ympäriinsä tai hepuloi hoitaessa eikä varo kenen varpaille astuu. Silloin Majuri ei yleensä kuuntele mitään ja vain kiehuu lisää, kun sitä komentaa. Nämä raivarit aiheuttavat usein vaaratilanteita ja sen takia en tykkää, jos Majuri on sillä tuulella. Onneksi näitä tapahtuu nykyään todella harvoin, mutta ennen ne olivat arkipäivää.

Kuvittele elämäsi ilman hevosia ja ratsastusta ylipäätään. Minkälainen olisi ehkä arkesi?

Harrastaisin luultavasti jotain muuta, esimerkiksi thai-nyrkkeilyä, lukisin enemmän kirjoja, harrastelisin Aatun kanssa ja tapaisin luultavasti enemmän kavereitani. Olisin silti ihminen, jolla täytyy olla koko ajan jotain tekemistä, enkä pystyisi olemaan vain tekemättä mitään. Minulla olisi enemmän aikaa ja rahaa käyttää muuhun, joten luultavasti myös esimerkiksi matkustelisin enemmän.
Pelle-arabi tässäkin kuvassa.


Söpöimmät kännykkäkuoret mitä oot nähny?

No tietty nuo omat, kun Majurin karvanaama niissä komeilee :)

Lempiratsastusvaruste?

Lempparivarusteeni on ehkäpä Königs Alex -nahkasaappaani. Ne ovat palvelleet minua vuosia ja ovat yhä vieläkin täydelliset!

Mitä tavoitteita ratsastuksen ja hevostelun suhteen vuodelle 2014?

Edellisessä vastauspostauksessa vastailinkin jo tavoitteet Majurin osalta, joten tässä tulee tavoitteet ratsastuksessa muuten. Tavoitteeni on oppia ratsastamaan vielä paremmin ja haastaa itseäni uusissa asioissa. Rikkoa rutiineja ja opetella uusia ja vaikeitakin asioita. Olisi huippua päästä valmentautumaan säännöllisesti ja kokeilemaan erilaisia hevosia. Haluan nauttia hevosharrastuksesta ja tehdä monipuolisesti kaikkea Majurin kanssa!

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Majuriin liittyvät suuret muutokset tulevat muuttamaan hevoselämääni tulevaisuudessa paljonkin. Muussa elämässä aion repiä itseni koneen ääreen kirjoittamaan opinnäytetyötä (vihaan jo tuota sanaakin), koska haluan valmistua mahdollisimman pian. Valmistumisen jälkeen minulla ei ole vielä mietittynä seuraavaa tavoiteltavaa pistettä, katsotaan miten työelämä lähtee rullaamaan ja näillä mennään päivä kerrallaan.

Oletko koskaan pelännyt kuollaksesi jossain ei hevosaiheisessa asiassa?

Tietty olen pelännyt vaikka mitä, lapsena kitarisaleikkausta ja nukutusta, pimeää ja kummituksia, luopumista eläimistämme, kolarin jälkeen mennessäni auttamaan loukkaantuneita. Koskaan en ole kuitenkaan pelännyt oikeasti kuollakseni hevostelun ulkopuolisissa asioissa (hevosaiheisissa asioissa sitten sitäkin enemmän). Ei kai minulle koskaan ole sitten sattunut mitään niin kauheaa.


Nousiko näistä mieleesi kysymyksiä? Mitä mieltä olit tästä postauksesta?


4 kommenttia:

 1. sinut on haastettu, sivullani: saananunelmia.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Onkohan nuo ryntäissä olevat arvet piikkilangasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitkä arvet? Alimmassa kuvassa on ötökät syöneet. Eihän hevosia tosiaankaan piikkilangalla varustetuissa tarhoissa pidetä.

   Poista