lauantai 21. marraskuuta 2015

Turhautunut

Taas on todettava, että pessimisti ei pettyisi. 
Ehkä minunkin on siis jo aika ryhtyä pessimistiksi.


Tuntui, että koko viime viikon pidätin hengitystäni ja keikuin veitsenterällä. Eläinlääkärin ohjeistuksen mukaan jatkettiin vielä psyllium-kuuria, koska oireet olivat niin selkeästi hiekkaoireita ja lisättiin mukaan vielä Antepsin suojaamaan mahaa. Oireet kuitenkin voivat jopa pahentua kuurin aikana hiekan lähtiessä poistumaan, joten sen aikana en uskaltanut vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Paitsi, että hiekka tosiaan tuntui lähteneen liikkeelle, sen verran kiukkuinen otus joinain päivinä oli minua vastassa.

Viime viikko olikin sitten ratkaisujen aika. Psyllium-kuuri loppui maanantaina, Antepsin torstaina ja olin asettanut rajan, että perjantaina täytyisi näyttää jo paremmalta. Rukouksiini vastattiin, koska Jaska oli viime viikonloppuna ja sen jälkeen ellei täysin, niin ainakin melkein oma itsensä ja ratsastaessakaan ei ollut enää tietoakaan haluttomuudesta tai muista ongelmista. Kaikki näytti hyvältä. Olin helpottunut.

Postauksen kuvat elokuulta © Jasu/Jenni
Vaikka kuinka koputtelin puuta ajatuksissani, tuntuu joku lukeneen ne ja kääntäneen taas tilanteen päälaelleen. Jaska nimittäin arkoo taas mahaansa. Ei läheskään niin rajusti kuin aikaisemmin, mutta oire on kuitenkin nyt tullut jossain määrin takaisin. Oloni on turhautunut ja lannistettu. Miksi uskottelin itselleni, että kaikki on hyvin, kun pudotuksesta tuli sen myötä taas astetta korkeampi?

Kun eläinlääkäri tuli muutenkin tällä viikolla rokottamaan Jaskan, kuunteli hän samalla myös mahan. Äänet kuulostivat normaaleilta ja hän antoi ohjeeksi syöttää vielä yhden kuurin psylliumia. Hänen mielestään klinikalle ei ole vielä syytä hoppuilla, yritetään siis vielä kerran. Jaska on kuitenkin ollut nyt huomattavasti parempi kuin ennen psylliumia ja liikkuukin jo mielellään ja innoissaan sekä reagoi positiivisesti kuuriin, joten ehkä kuuri ei vain ollut tarpeeksi pitkä? Näin haluan uskotella itselleni, mutta minulla on sellainen kutina, että valehtelen. Enkä pääse siitä kutinasta eroon.
15 kommenttia:

 1. Mun ponillani oli myös samaa ongelmaa viimetalvena, ähkyili kerran mutta 2vk päästä sama ongelma ilmeni taas. Sen jälkeen sillä ei ole ollut mikään. Ei kannata heittää toivoa vielä! Tällaisia ähkyjaksoja saattaa välillä vaan tulla. Minäkin turhautuneena kävelytin kipeää ponia, mikä ei halunnut kun maahan makaamaan. Olin täysin varma, ettei tästä voida selvitä (hevosen oireet olivat sen verran pahat ja kauheat) mutta niin vaan selvittiin ja nyt ponilla ei tosiaan ole ollut enää mitään. Kyllä Jaksa vielä siitä selviää! Tsemppiä kuitenkin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat kyllä inhottavia ja turhauttavinta on se, kun näyttää hyvältä ja sitten otetaankin takapakkia.. Meillä ei onneksi ole noin pahoja oireita ollut, joten eiköhän tämä jotenkin tästä ratkea. Kiitos tsempeistä :)

   Poista
 2. Voi että, onpa kurjaa :/ Toivottavasti uusi kuuri auttaa, paljon tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, juuri kun näytti taas hyvältä jo useamman päivän.. Toivotaan, että tästä vielä selvittäisiin vähällä ja kiitos tsempeistä!

   Poista
 3. Ainoa millä hiekan saa suolesta kunnolla pois on letkutus. Syöttelin mun hevoselle kanssa muutamat psyllium kuurit, mutta silti kun mentiin klinikalle löytyi vatsasta aikamoiset määrät hiekkaa. Oireet oli aika samanlaiset kuin teillä nyt. Olethan laittanut jaskalle tarhaan jo kopan, että ei pysty syömään tarhassa hiekkaa jos siis ulkoilee hiekkatarhassa. Meillä tosin heppa söi hiekkaa myös silloin.. Tsemppiä, toivottavasti jaskan olo helpottuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla ettei se lähde kotihoidoilla pois, mutta ainakin Jaskan olo on helpottunut siitä mitä se oli aluksi, joten ehkä jotain toivoakin on. Mutta toivotaan ja kiitos tsempeistä :)

   Poista
 4. Tsemppiä teille! Muuten sovittiin siitä bannerista silloin sähköpostilla, milloin valmistuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) En ole ehtinyt aloitella banneria vielä ollenkaan, yritän saada mahd. pian valmiiksi, kunhan nämä kiireet vähän tästä helpottaisivat.

   Poista
 5. Onks sulla mahollisuutta laittaa koppa tarhaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vielä ainakaan siihen ryhdytä :)

   Poista
  2. Kannattaisikohan? Vaaroja kannattaa ja pitää ehkaistä, ennen kuin on liian myöhästä. Sitten kun saat klinikalta jättipotin käsiis on enään turha voivotella.

   Poista
 6. Voi harmistus!

  Oletko kuitenkin ihan varma, että kyseessä on nimenomaan hiekka? Jos hevosen olo helpottuikin sen Antepsinin takia? Hiekkaoireet ja mahahaavaoireet kulkevat melko lailla päällekkäin, joten on vaikea sanoa, mistä oireet johtuvat. Mahahaava ja sen aiheuttama huono olo saa myös hevosen tonkimaan maata, jolloin voi sitten tulla sitä hiekkaakin lisäksi.

  Minä itse kokeilisin antaa jotain kunnon mahahaavalääkettä (Ranixal, Gastrogard, omepratzol-kapselit..). Antepsin varmasti helpottaa oloa, mutta jos tilanne mahassa on jo haava-asteella, se ei yksinään riitä parantamaan. Siksi ehkä oireet palaavat, kun lääke lopetetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä tietenkään varma voi olla, ihmetyttää vaan miksi oireet helpottivat kun lääkekuuri oli jo loppunut, luulisi että ne olisivat helpottaneet jo muutaman päivän jälkeen kun lääkekuuri alkoi. Eli tässä tapauksessa oireet eivät palanneet kun kuuri loppui, vaan ensin helpottivat ja sitten tulivat takaisin. Lääkekuurin aikana oireet olivat vielä päällä.

   Mutta eihän sitä tiedä, sisätauteihin erikoistunut eläinlääkäri oli sitä mieltä ettei ole järkeä ilman tutkimuksia testata auttaisiko mahahaavalääke ja kokeilumielessä sitä syöttää, vaan sitten kannattaa jo tutkia jos tällä ei mene ohi. Hän myös oli oirekuvauksen jälkeen vakaasti sitä mieltä että hiekkaa se on.

   Poista
  2. Luin kieltämättä vähän huonosti kirjoituksesi. :) Tosin ei noista lääkkeistäkään aina oikein tiedä. Kuulemma jollain toimii yksi ja toisella toinen. Taavillahan GG ei auttanut. Viikon aikana ei tullut vastetta, mutta Ranixal toi avun heti. "Hiekkaoireethan" silläkin oli, mutta ei hiekkaa. En halua pelotella kuitenkaan. Yleensä näille löytyy joku järkevä selitys.

   Äh, kyllä nuo on hankalia! :( Toisaalta ihmetyttää sekin, että jos siellä on hiekkaa, niin miksi oireet hetkeksi helpottivat ja alkoivat sitten uudelleen.. Tuskin näin lyhyessä ajassa pääsee kerääntymään uuttaa hiekkaa? Vai olisiko kivuissa kyse siitä, että suolen pinta on hiekan kulkiessä vähän ärsyyntynyt? Vaikka senkin kai pitäisi näkyä heti.

   Toivon pikaista paranemista teille!

   Poista
  3. Aivan, nämä mahajutut ovat kyllä ihan oma taiteenlajinsa.. :/
   Tuota samaa olen miettinyt, että miksi oireet tulivat nyt takaisin tai miksi ne ylipäätään helpottivat välillä. Pahimman kipuilun varmaan aiheuttaa se, kun hiekka liikkuu ja ärsyttää suolta ja ehkä tilanne on sitten hetkeksi rauhoittunut, kun psyllium-kuuri loppui. Tai voihan siellä niitä haavaumiakin olla, ei sitäkään tiedä. Kummallista ja hankalaa tosiaan.. No, kohtahan sen näkee miten oireet muuttuvat vai muuttuvatko, kun syöttää vielä yhden kuurin.

   Kiitos, sitä toivotaan :)

   Poista