perjantai 28. kesäkuuta 2013

Lämppäri on kirosana

- Minkä rotunen sun hevonen on?
- Se on lämppäri, mut...
- Hui kamala!
keskustelu loppuu siihen.

Näin minulle ja varmasti monelle muullekin on käynyt. Minä kuulin tämän aikuisen ihmisen suusta, joka lähes tulkoon pelästyi lämppäri-sanaa. Sen jälkeen hän ei enää puhunut minulle. 

Kun ihmiset kuulevat sanan lämppäri, heidän aivoissaan naksahtaa ja silmien eteen tulee kuva kamalasta, kirppuisesta kaakista, joka kuskaa pikku tyttöjä vaarallisesti, pää kohti taivasta juosten.

Mitä sinulle tulee mieleen, kun kuulet sanan lämppäri? Kyllä vain. Meille on muokkautunut aivan hirveät ennakkoluulot kyseisestä rodusta.

Sen takia yritän aina välttää sanomasta ensimmäisenä sanaa lämppäri. Se on kuin kirosana hevosihmisten korville. Rutto, joka voi tarttua. Sanon mieluummin, että sellainen harrasteratsu. Koska, kun sanon sen kirosanan, kuuntelija ei saa kirppukasa-mielikuvaa päästään pois. Minun on aina pakko vähän selitellä lämppäriäni, ettei ihmisille jää kirppukasa-kuvaa. Minun on pakko lisätä, että se on kyllä ihan ratsukoulutettu. Tuskin siltikään ihmiset uskovat. Eivät ennenkuin näkevät.


Lämppäri on hevonen siinä missä muutkin rodut. En ymmärrä miksi siitä pitää aina nostaa niin hirveä haloo ja miksi minun täytyy aina selitellä kauheasti kaikille, miksi minulla on lämppäri. Jos sanoisin, että minulla on suomenhevonen, poni tai vaikka hollannin puoliverinen, ihmiset tyytyisivät siihen. Mutta kun sanoo, että lämppäri. Miksi hitossa sä ratsastat lämppärillä? Osaako se mitään?

En ylistä lämppäreitä, en puolustele niitä. Miksi minun pitäisi? Ne ovat yksilöitä, niillä ei ole niin hyviä edellytyksiä ratsuksi kuin muilla, mutta ne ovat hevosia. Neljä jalkaa ja pää. 

Ymmärrän mistä tämä lämppäri ennakkoluulo on tullut. Ne laitetaan kiertoon halvalla ja omaa heppaa haluavat, joilla ei ole kummemmin rahaa, ostavat niitä. Suoraan radoilta. Miten ne voisivatkaan osata ratsunhommia, kun ei niitä ole siihen hommaan koskaan koulutettu. Siitä tulee ennakkoluulo, että kaikki lämppärit ovat kaahottajia, hulluja ja osaamattomia. Tietty ne varmasti aluksi ovatkin. Tähän ennakkoluuloon ja lämppäreiden huonoon tilanteeseen ei ole tulossa muutosta niin kauan kun osaamattomat ihmiset niitä ostavat ratsuiksi ja ne kiertävät ihmiseltä toiselle.


Välillä minua jopa hävettää sanoa, että minulla on lämppäri, sanon sen hieman varovaisesti. Tämä käy sellaisten ihmisten kanssa, joille puoliverinen on se ainoa rotu. Heidän ilmeistään näkee, että he halveksivat, eivät välttämättä sano sitä ääneen, mutta koko suhtautuminen jopa minuun muuttuu. Toi on se lämppäriratsastaja.

Minun mielestäni olisi ihanaa, jos ihmiset antaisivat kaikkien olla sellaisia kun ovat. Kaikki saavat ratsastaa sillä hevosella, josta tykkäävät, kunhan mennään hevosen ehdoilla. Kun ihminen ja hevonen sopivat toisilleen ja yhteistyö pelaa, ei kenelläkään ole oikeutta haukkua heitä tai kyseenalaistaa hevosen sopivuutta tai rotua.

Silloin kun Majuri konkreettisesti on kanssani ja joku kysyy sen rotua, voin ylpeänä ilmoittaa sen olevan lämppäri (ihan yhtä ylpeänä ilmoittaisin sen olevan suomenhevonen tai puoliverinen tai mikä vaan). Yleensä ihmiset kummastelevat, ei varmana ole, koska Majuri ei sovi heidän ennakkoluuloiseen kuvaansa lämppäreistä. Mutta siinähän se taas nähdään. Eivät kaikki lämppärit ole niitä kuumuvia kaahottajia. Ja sitähän ihmiset eivät millään uskoisi.

Haluan pystyä sanomaan lämppäri-sanan ylpeänä, ihan yhtä ylpeänä kuin sanoisin puoliverinen. En halua nähdä ylimielistä ilmettä kenenkään kasvoilla tai selitellä miksi minulla on lämppäri tai uskotella ja todistella, että se on ratsukoulutettu. 

Hevoseni on lämppäri. That's it.


82 kommenttia:

 1. Ihan täyttä asiaa koko teksti!

  Meillä vähän sama "ongelma", kun kilpaillaan esteratsastuksessa (siis ihan vain seuratasolla) ja moni sitten kysyy ponin rotua ja vastaan sen olevan issikka. Siinä sitten ei moni enää kovin hyvällä katso, ja menee suputtelemaan sinne "puoliveristen ja ratsuponien piiriin".

  Mikä ihmeen roturasistisuus ihmisiä oikein vaivaa? Ei siis tosiaan kaikkia, mutta niitä jotain. Lämppärit ja issikat ovat hevosia siinä missä muutkin, kyllä nekin osaavat hypätä ja vääntää koulukiemuroita oikeanlaisen ratsastajan kassa!

  Sinä ja Majuri olette tosi hyvä pari, Majuri on aika onnekas kun on saanut noin hyvän ratsastajan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista :)

   Voi hyvä luoja, en kyllä tajua ihmisiä. Miksi kaikilla edes pitäisi olla samanrotuinen hevonen, eivätkö kaikki saisi ratsastaa ihan sellaisella hevosella kun haluavat. Ja jos poni nauttii hyppäämisestä, niin tottakai sen kanssa kannattaa hypätä - rotuun katsomatta!

   Tsemppiä jatkoon sinulle! :)

   Poista
 2. Tää tuntuu tosiaan olevan ihmisille isompikin ongelma. Itsellä on lämppäri ja monella mun kaverillakin, joko ravipuolella tai sitten ratsupuolella. Voin ihan rehellisesti sanoa että kaikki lämppärit joita oon ratsastanut on ollu paljon paljon mukavempia kuin monet ratsut:) Oma lämpönen on kehittynyt ratsutasolla ihan hirveitä määriä ja sillä onkin nykyään menty ( en siis itse vaan erittäin korkeella tasolla ratsastanut henkilö ) laukkapiruetin puolikas ja passagen alkuja. Joten turha lämppäreitäkään on aliarvioida, ihan samanlailla ratsuhevosillakin kapasiteetti vaihtelee - toiset menee gptasolla ja toiset jää sitten enemmän harrastepuolelle. Onko silläkään mitään väliä? Itse katon hevosia yksilöinä ja kaikilla hevosilla on niin hyvät kuin huonot puolensa. Miksei jokainen vois katsoa lämppäreitäkin yksilöinä, siinä ne on hevosia missä muutkin...

  Oikein hyvää kesää teille:) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista! Jep, kyllä ne lämpösetkin pystyvät siinä missä muutkin ja tarvitseeko hevoselta aina edes vaatia mitään sen kummallisempaa. Myös minä katson hevosia yksilöinä, en voi sanoa, että pitäisin kaikista lämppäreistä, mutta en myöskään pidä kaikista suomenhevosista tai puoliverisistä. Monesta lämppäristä voi tulla mukava harrastekaveri, kunhan vain näkee vähän vaivaa! :) Ihmisten pitäisikin valita hevosensa yksilön ja omien tarpeiden mukaan, ei rodun. Tällöin ei saisi myöskään arvostella muiden valintoja.

   Kesän jatkot myös teille! :)

   Poista
 3. Niin hyvin kirjoitettu, tää rotusyrjintä on aivan naurettavaa. Ja yleensä heillä joilla noita ennakkoluuloja on, on hyvin vähän edes aitoa kokemusta lämppäristä. Ovat ehkä kokeilleet ratsastaa ravurilla, jota ei ole ratsukoulutettu? Eivätkö he tajua että ravuri tekee kaiken oikein juostessaan pää ylhäällä kovaa, ollessaan ravuri, se pitää kouluttaa ratsuksi.
  Minä oon niin saanut tuntea nahoissani kaiken tuon, sen aistii vaikkei kukaan ei sano mitään.
  Seistään lämppäriemme rinnalla ylpeinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Niinpä, ne ihmiset, jotka haukkuvat ovat yleensä tavanneet vain murto-osan rodun edustajista, jonka perusteella ei kukaan voi sanoa mielipidettä koko rodusta. Yksilöistä voi sanoa mielipiteen ja yksilöistä se aina pitäisikin sanoa, eikä leimata koko rotua.
   Se on kyllä tietyissä piireissä aina aistittavissa, mutta eipä siitä kannata välittää sen enempää. Kateelliset jauhaa... ;)

   Poista
 4. Niin totta!! Itsekin olen kuullut lämppäristäni paljon huonoa, ja monet katsoivat kieroon kun me edes se ostettiin.. Eräällä klinikallakin saatiin "mutta kun tämä on lämppäri, ja menee paljon rahaa, onko kannattavaa"-kommentti, joka oli aika loukkaava. Miksi lämppäriä ei saisi hoitaa?

  Ihmiset eivät ymmärrä että hevonen on ihan yhtä rakas (ainakin itselleni), siitä huolimatta, minkä rotuinen se on.

  Chrissestä kuuli myös "ei toi voi olla lämppäri, se on liian hieno". tätäkään en ymmärrä, miksi lämppäri ei voisi olla hieno myös ratsuna?
  Eihän puoliverisetkään taivu kärryjen eteen, siinä missä lämppärit satulan alle, jos niitä ei ole siihen koulutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minka: Tuohan on aivan järkyttävän naurettavaa ja loukkaavaa! Ihanko todella näitä ihania hevosia pidetään arvottomina, vain rotunsa takia. Ihan sama kuin väitettäisi ettei neekereillä tms muun rotuisilla ihmisillä olisi ihmisarvoa. Tosi noloa jos klinikalla on sanottu noin! Minä tekisin oman rakkaani eteen ihan mitä vain.

   En minäkään ymmärrä miksei lämppäri voi olla hieno ratsuna. Mistä nää ihmiset nää ennakko-oletuksensa oikein repii ja kuinka monta tämmöstä hienoa lämppäriä tarvitaan korjaamaan ihmisten ennakkoluulot?

   Poista
  2. Joo olen Bessie sun kanssa samaa mieltä!! :)

   Poista
  3. Bessie:onko sulla blogia?jos on ihan pakko alkaa seuramaan!

   Poista
  4. Onhan minulla blogi http://skyfighter96.blogspot.fi
   ;D

   Poista
  5. Miten eläinlääkäri voi sanoo noin, toihan on jo törkeetä!

   Samaa mieltä kanssanne, ei mikään hevonenkaan ole seppä syntyessään. Kaikki ne joskus pitää kouluttaa :)

   Poista
 5. Tykkäsin tosi paljon tästä postauksesta! (: Itsekkin omistan lämppärin ja olen oppinut hevosista ja ratsastuksesta lähestulkoon kaiken juuri lämppäreitten avulla. Meillä on nimittäin kotona kolme lämpöistä

  Ärsyttävää, että ihmisillä on niin suuria ennakkoluuloja jotain tiettyä rotua kohtaan. Onhan suomenhevosetkin kaikki eri yksilöitä ja shettikset, puoliveriset ja myös lämppärit.

  Kyllään lämppäreistä saa upeita ratsuja, siitä olen varma. Tietysti työtä voi riiittää, mutta mielstäni tosi asia on se, että lämppäreiden kanssa voi kehittyä tosi pitkälle jos on vaan omaa halua ja tahtoa!

  Tykkään tästä blogista muuten ihan sikana! On tosi siistiä, että joku on kouluttanut lämppäristä noin upean ratsun! (: Tässä taas hyvä esimerkki siitä, että kyllä ne lämppärit osaa, jos ne vaan löytää sellasen ennakkoluulottoman ihmisen joka uskaltaa tarttua haasteisiin (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :)

   Itsekin olen oppinut Majurilta aivan kaiken, välillä kantapäänkin kautta. Kaikki lämppärit, joilla olen ratsastanut, ovat olleet hyvin erilaisia ja kaikilta olen oppinut erilaisia, tärkeitä asioita. En sano, etteivät muut rodut pystyisi opettamaan, tottakai pystyvät, mutta eivät sen huonommin tai paremmin kuin lämpösetkään.

   Tahtoahan se vaatii hemmetisti kouluttaa lämpösestä ratsu. Mutta sen takia kaikki eivät sitä teekään tai siihen pystyisi :)

   Tosi paljon kiitoksia kehuista, päivän piristys! :)

   Poista
 6. Et ole ainoa joka on joutunut tuon kohteeksi.Kerran yksi nainen soitti minulle kun olin laittanut ilmotuksen että vuokran hevostani niin se kysyi rotua ja sanoin että lämppäri niin se löi luurimen korvaan vaa!mikä noita ihmisiä oikeen vaivaa,hä!? O.o

  toivotaan että Majurille leytyy hyvä ja ymmärrettävä vuokraaja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tuo on jo naurettavaa! Minkälaisia ihmisiä onkaan olemassa ja minkälaisia ennakkoluuloja heillä on, kun tekevät pelkästään rodun kuullessaan päätöksen. Huhhuh.. ja noin törkeästi vielä. Olisi nyt voinut sanoa, että häntä ei kiinnostakaan tms. eikä lyödä luuria korvaan.

   Onneksi niitä fiksujakin ihmisiä löytyy ja Majurillekin näyttää nyt vahvasti siltä, että hyvä vuokraaja löytyi! :)

   Poista
  2. no niimpä!en ite ainakaan tee kovin usein päätöksiä rodun takia ja se että ol noin töykeä ja se ei mitään hviä jos tulee sitä katsomaan taikka kokeilemaan!

   Hyvä että on leytynyt! :)

   Poista
  3. Minä omalleni vuokraajaa etsiessäni kerroin ihan jo ilmoituksessa, että kyseessä on lv, koska en halunnut ainuttakaan ylimääräistä yhteydenottoa. Tämä on tuttua, niin tuttua...

   Poista
 7. Ajatelkaapas tätä miten tyhmää tämä oli!

  Ratsastuskoulussa jossa käyn ratsastamassa niin se omistaja ostaa aina yleensä kuvien,videoiden tai vain kertomuksien perusteella hevosia ja jos ne onkin vaikka raakoja niin kouluttaa niitä vähän ennen tunneille laittoja.No sepä päätti taas ostaa uuden hevosen kun oli kaverilta kuulluu että myynnissä on tosi tasokas ja hieno tamma,aika iso kokoinen mutta tosi kiltti,tästä kun ratsastuksen opettja meille kertoi niin oltiin jo ihan tohkeissaan siitä että jes tallille tulee uusi hieno hevonen ja pääsee sillä vaikka kisaamaankin jos yhteistyö sujuu.Ratsastuksen opettaja ei sitten kertonut millon hevonen on tulossa mutta olin sitten yks pv tallilla ja kuulin kun auto tuli pihaan ja menin kattomaan niin traikku olikin pihassa ja tämän ratsastuksen opettajan mies oli hakenut sen hevosen ja menin kanssa sinen sitten kattomaan sitä hevosta ja siihen se rida opekin tuli kurkisti sisään ja sano:voi helvetti,täähän onkin lv! mää vaan katoin ja kysyin että niin? se vaan vastas että:minä en tätä muuten pidä ja lähtikin saman tein hakemaan puhelimen ja soitti hirvimiehlille(kun olivat tämän ratsatuksen opettajan miehen kavereita nämä hirvimiehet)vähän ajan päästä sitten hirvimiehet tulikin jo pihaan ja aattelin et ei kai täällä mitään hirviä oo mutta eipä ne niitä tullukkaan hakemaan.Miehet otti hepan pois autosta talutti ladon taa ja kuuluki jo pamaus ja kysyin sitten rida opelta että mitä tapahtu nii se sano että ei varmana piä mitään lv:tä vaikka olis kuinka hieno ja se olikin pyytäny ne saakelin hirvimiehet ampumaan sen hevosen!!!!ei edes kokeillu hevosta eikä mitään(näytti tosi hienolta) hevonen kerkes ehkä sen tunnin verran olla siellä ja samantein lähti kun oli lv josta ei sattumoisinkaan pitäny!!siis ei luoja oikeesti,kyllä ois siinä vaiheessa tehny mieli vähän muotoilla sen opettajan naamaa uuteen uskoon,ja se vielä että rida ope sano mulle että en saa kertoa tästä kellekkään tallilla käviöille että pitää sanoa vaan että se hevonen menikin toiselle tyypille!siis oikeesti onko noi ihmiset ihan vitun tyhmiä kun menevät AMPUMAAN hevosen kun ei sattumoisin pidä rodusta?? HALOO!!!ois sitten vaikka myyny sen pois tai jotain mutta eihän nyt noin voi tehdä! ps:sori ruma kielen käyttö joissain kohissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja joku varmaan ihmettelee että vieläkö käyn samaisella tallilla niin en todellakaan!vaihdoin heti tapahtuneen jälkeen! t:sama ano

   Poista
  2. Voi ei kuinka säälittävää! Ei tommosen takia saa ampua hevosta, ton ymmärtäis jos hevonen olis ihan rikki, ja huonossa kunnossa... Tommone ihmine pitäs viiä hoitoo!

   Poista
  3. Voiko tuo olla totta. Sairasta! nyyh

   Poista
  4. Siis aivan sairasta! Tuossa menee aivan yli tuo roturasismi. Surullista. Mahtaakohan tuo edes olla laillista ampua tervettä hevosta..

   Poista
  5. JÄRKYTTÄVÄÄ, sairas ratsastuksenopettaja.. :/ ^^

   Poista
 8. En mäkään ole mikään roturasisti vaikka suosinkin muita rotuja, juuri sen takia, että olem nähnyt/kokeillut vain näitä pää pystyssä kaahottavia lämppäreitä. Tottakai näistä löytyy myös yksilöitä, mä en ole vain niihim törmännyt. Mutta faktana on se, että lämppäreillä on melkein aina (huomaa melkein) huonompi laukka, mutta esim suomenhevosilla on tähän taipumusta ja saaha näiden puokkienkin laukan nelitahtiseksi jos ei ole osaavissa käsissä. Mä olen vain ai a saanut käsityksen että lämppärit on lähinnä jalostettu ravipuolelle.

  Kaikkea hyvää sulle ja Majurille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kaikilla on omat mieltymykset ja harmi ettet ole törmännyt niihin kivoihin ja osaavissa käsissä oleviin yksilöihin :)
   Ravureiksihan ne jalostetaan ja kun raviura loppuu melko aikaisin, niin ne myydään eteenpäin ja yleensä sellaisille ihmisille, jotka niistä haluavat ratsun kouluttaa. Laukkaamaan niitä ei ole jalostettukaan ja sen takia minusta niiltä ei saisi sitä vaatiakaan sen enempää kuin mihin hevonen kykenee rakenteensa ym. puolesta. Ihan samalla tavalla ei muiltakaan hevosilta saisi vaatia enempää mihin ne pystyvät.

   Mutta osaavissa käsissä voi lämppäristäkin saada ihan kivan harrastekaverin, ihan siinä missä jonkun muunkin. Se on vain ihmisestä kiinni, että miten paljon haastetta haluaa ja minkä tasoisen hevosen haluaa :)

   Kiitos paljon ja samoin sinulle! :)

   Poista
 9. Tää on niin totta!! Ei ne hevoset voi sille mitään et on syntyny lämppäreiks on neki ihmisiä no ei voi verrata mutta esim kun kehitysvammaisetkin niin kyllä ne on ihmisiä! Ite oon aina tykänny lämppäreistä ja niiden luonteesta :) ne aina yrittävät parhaansa ja ovat iloisia :) ihmisten pitäisi ensinksi tutustua hevoseen ja sitten vasta sanoa mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sekotin tossa yhessä vaiheessa mutta tarkotin että on nekin hevosia ! Ärsyttää vaan niin paljon toi että ihanku ne ei ois hevosia!!

   Poista
  2. Totta, ei saisi tuomita ennen kuin tuntee :) Jokaisen rodun edustajassa on niitä huonompia yksilöitä, lämppäreissä voi olla ehkä enemmän, koska ne usein joutuvat osaamattomiin käsiin helpommin ja niiden tausta on erilainen.
   Minäkin pidän yleisesti ottaen niiden luonteesta, lähes kaikki lämppärit, joita minä olen tavannut, ovat olleet kilttejä ja hyvä luonteisia :)

   Poista
 10. australiassa laukkahevoset on ihan samassa asemassa eli arvostus joissakin piireissä nolla.. säälittävää mutta tollanen asennevammaisuus on tosi yleistä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, en tiennytkään tuollaista. Se on harmi, että asennevammaisuutta on ihan kaikkialla :(

   Poista
 11. Tosiaan, ihmisillä on suuria ennakkoluuloja lämminverisiä kohtaan.
  Itse myytiin lämppärin vanha satula pois, ja eräs nainen oli kovin kiinnostunut siitä. Soitti minulle kysyen että minkäs kokoisella hevosella on ollut. Vastasin tälle että "solakalla lämppärillä on ollut käytössä", enkä ehtinyt enempää sanoa kun nainen mainitsi ettei ollut enää kiinnostunut. Kysäisin syytä, jolloin nainen sanoi melkeimpä vihaisena : "satula on ilmeisesti ollut sellaisella lämminverisellä sekasikiöllä joka juoksentelee nelitahtisessa laukassa ympäri peltoja kuskaten ratsastajaa minne sattuu". Tuo kommentti on mieleeni jäänyt erittäin vahvana, ja se edelleen kummastuttaa minua kahden vuoden jälkeenkin. Mistä ihmiset ovat edes saaneet päähänsä tuollaista? "lämminverinen sekasikiö" ihmetytti minua eritoten, sillä suurin osa lämminverisistähän on erittäin kauniita sekä siroja, mistälie tuollaisen käsityksen saanut. Mutta eihän noilla automaattiratsujen omistajilla ole mitään käsitystä, kun ei ole mitään työtä tarvinnut hevosen eteen tehdä, vain ratsastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla sillä naisella hieman päässä vikaa. Miten edes kehtaa sanoa tuollaista. Ja onko se satula saanut jonkunlaisen ruton lämppäristä, että se tartuttaisi myös hänen hevosensa juoksentelemaan nelitahtisessa laukassa. Hei haloo, ei ole nyt kyllä kaikki inkkarit kanootissa tuollakaan ihmisellä..
   Se on totta, että jos ostaa valmiin ratsun pääsee kyllä sata kertaa helpommalla kun ostaisi raa'an lämppärin. Se on kiinni siitä, mitä ihminen haluaa, jotkut haluavat valmiin pakkauksen, jotkut pitävät haasteista :)

   Poista
  2. Mutta onhan näitä valmiita lämppäreitäkin. Ihan samalla tavalla jokin esim. pv olla raaka niinkuin lämppärikin :)

   Poista
  3. Joo niin on, ihmiset eivät vain sitä tunnu tajuavan. Raa'assa puoliverisessä tai muussa ei ole ihmisten mielestä mitään vikaa, mutta raaka lämppäri on kamala asia.
   Tarkoitin, että pääsee helpommalla, jos ostaa jo valmiiksi koulutetun hevosen, kuin raakileen :)

   Poista
  4. Halusin vaan selventää asiaa :)

   Poista
  5. Joo, kiitos selvennyksestä! :)

   Poista
 12. Hevonen mikä hevonen. Koko teksti täpötäynnä asiaa. Hyvä postaus, en olekaan ennen lukenut samanlaista:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos mukavasta kommentista! :) Kiva että pidit!

   Poista
 13. Itse en jaksa välittää tästä enää, tosin minua ei ole koskaan pystynyt kukaan hevosteni roduista sortamaan, kun en ole niitä yleisillä talleilla pitänyt - olen säästynyt paljolta monessakin mielessä. :)

  Toisaalta kun on ihmisiä, joilla on rahaa ja he silti haluavat lämminverisen ravihevosen. He eivät halua ratsua, koska he ovat mieltyneet rodun ominaisuuksiin kuten vaikka luonteeseen tai kestävyyteen. Monet ratsuhevosetkin kuumuvat ja kaahottavat samalla tavalla - vilkaiskaa vaan jonkun tallin tunteja niin kyllä niiden pienempien natiaisten kanssa ne "hienot hevosetkin" osaavat pistää läskiksi. Kuinkahan moni tulee ajatelleeksi tätäkään? ;)

  Mutta mielestäni hauskinta oli tässä meillä yhden ratsastuskoulukasvatin käydessä kommentti, kun hän ihmetteli kuinka minun hevoseni voi seistä paikallaan - miksei se pure tai potki? Tai miksei se ylipäätään kiukuttele? Heidän tallillaan jokainen ratsastuskäytössä olevan hevonen/poni on jossain vaiheessa uhmakas, puree jne. Siinä koetin hyvin asiallisesti selittää, mistä käytös voisi johtua ja miksi hevoseni on juuri sellainen kuin on. Kun sama tyttö kummasteli hevoseni ratsuominaisuuksia (positiivisella tavalla siis) hän jatkoi kertomista kuinka hänen ratsastuskoulussaan ponit vain pukittelevat kesken tunnin jne.. Siinä tulin jälleen miettineeksi, että onpa hienoa omistaa vaan tylsä, tavallinen ja todellinen lv-helmi.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, no ei meilläkään tallilla kukaan mollaa, mutta välillä muissa tilanteissa törmää roturasistisiin ihmisiin.

   Jep, se on ihan yksilöstä kiinni, kyllä niitä muun rotuisiakin kaahottajia näkee paljon. Mutta jos lämppäri kaahottaa, niin heti otetaan silmätikuksi, jos jonkun muun rotuinen sekoilee, niin sehän on ihan normaalia.

   Toisaalta kamalaa, kuinka väärän käsityksen on kyseinen ratsastuskoululainen saanut hevosista ylipäätään. On ollut varmaan luksusta hoitaa sinun hevostasi ratsastuskoulun hevosten jälkeen :p

   Poista
  2. "jos lämppäri kaahottaa, niin heti otetaan silmätikuksi, jos jonkun muun rotuinen sekoilee, niin sehän on ihan normaalia." Tuo on niin totta! Hyvin kiteytetty!

   Poista
  3. Kiitos :) Jep, valitettavasti näin se menee, jostain syystä muun rotuisille hevosille annetaan paljon enemmän anteeksi hölmöilyjä kuin lämppäreille :/

   Poista
 14. Tykkäsin postauksesta (: Minusta lämppärit ovat tosi upeita hevosia ;) Majuri on tosi upea hevonen ja sinä olet kaunis :)

  VastaaPoista
 15. Kun kysyt postauksessa mitä tulee mieleen sanasta lämppäri,minä ajattelen Majuria,Speedyä,Oliveria,Klasua,Jönssiä ja niin edelleen. Ajattelen kauniita,jaloja ja ennen kaikkea onnellisia hevosia! Jotkut lämppärit on pilattu raviradoilla! Sille ei aina voi mitään. Lämminverinen ravihevonen on yksi lempihevosrotuni. Sössötän tässä nyt jotain kun olen niin vihainen. Onneksi en tunne yhtään ihmistä joka on tuota mieltä lämppäreistä... Tsemppiä Oona,me lukijat ollaan siun puolella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että on sinunlaisiakin ihmisiä :) Kiitos ihanasta kommentista! :)

   Poista
 16. Ihanin postaus jonka olen lukenut pitkään aikaan. Kotitallin koulukisoissa yksi ulkopuolelta tulleen kisa-avustaja kysyi kaikilta verkassa olijoilta hevosen rotua. Tuli minun vuoroni ja sanoin vain reteesti että lämppäri ja ylpee siitä. Tyypillä hymy hyyty ja meni silittelemään welshponia XD

  Klinikalla käytiin puolen vuoden aika kolme kertaa ja kukaan ei kertaakaan kysynyt miksi laitatte tähän rahaa. Osaksi ehkä johtuen siitä että oma lämppärini näyttää lähinnä pv:ltä. Kolmannella kerralla klinikalle mentäessä röntgen hoitaja totesi: tämä olikin tämä heppa joka ei tarvitse lainkaan rauhotusta ;)

  Muutenkin aina kun joku kysyy rotua niin samantien mainitsen ettei koskaa ole juossut raveissa, jonka jälkee juttu luistaa vaikka onki lämppäri kyseessä. Eli tekeekö ravistartit lämppäristä aliarvostetun? Vaiko juoksematon lämppäri harvinaisuude ?

  Olen monelle kaverilleni maininnut blogistasi ja aina sanonut että tässä meidän tavoitteet! Ihailen syvästi sisukkuuttasi ja mukavaa pullaponi elämän kertomusta ;)

  zipuliina.blogspot.fi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) On se kumma, miten lämppäri sana vaikuttaa joihinkin ihmisiin. Ihankuin lämppäreillä ei olisi oikeutta osallistua mihinkään muuhun kuin raveihin.

   En tiedä, onko se nuo ravistartit vai mikä niistä tekee aliarvostetun. Minusta tuntuu, että jotkut ihmiset eivät siedä koko rotua, oli sitten juossut raveissa tai ei.

   Oikeastiko? Voi että, mukava kuulla, että joku tavoittelee ja arvostaa tätä! :) Kiitos paljon!

   Poista
  2. Kyllä tavoittelen. Hieno pari ootte. Niin luonnollinen eikä mikään väkisin ja pakosta pyöristetty.

   Pieni toive. Haluaisin enemmän videoita niin voisi verrata teidän menoa ja kehitystä vielä ylemmäs ja ylemmäs! Mutta toiveita voi olla monia, mutta harva niistä toteutuu ;)

   Poista
  3. Voi kiitos, kiva että tuo välittyy myös blogin kautta! :)

   Kiitti toiveesta, voisin yrittää panostaa tuohon, yleensä ne harvat videonpätkät jää nimittäin aina julkaisematta. Ensi kerralla, kun saan videomatskua meidän menosta, niin julkaisen sen täällä blogissa! :)

   Poista
 17. Mullakin on lv, moni sano sillonku se tuli mulle ' miks ostit tommoseen vaikeen hepan jsota ei koskaa tuu kunnon ratsuu'
  alko ottaa semmonen päähä mutta nytjos miettii oon niiltä samoilta ihmisiltä saanut kommentia /jotka haukkui/ ' voiku hieno heppa' jne.
  Toi teksti oli niin täyttä totta, itekkin oon sitä mieltä että kyllähän lv-eetkin saa olla ratsuja siinä missä muutkin. Luuleeko jotkut tosissaan että lämminverisiä ei voisi viedä eteenpäin ilman kehitystä sekä että ne eivät ole yhtä rakkaita kun jotkut puoliveriset, huhhuh.

  Oootte muuten tosi hyvä pari niinkuin Iina&Dessikin tsemppiä teille kaikille :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on kumma, että lämppärin ottoa pitää hirveästi aina selitellä ja siitä haukutaan! Oot oikeessa, kyllä nekin ovat hevosia siinä missä muutkin, ihan yhtä rakkaita ja saavat ihan vapaasti olla ratsuja :) Olisi kyllä aika outoa, jos hevonen ei yhtään kehittyisi, se miten pitkälle sitten pääsee, niin se riippuu kapasiteetista ja taidoista.

   Kiitos paljon! Tsemppiä sinnekin suuntaan! :)

   Poista
  2. Tänään sain kysymyspostaukseeni kommentin ''miten pitkälle luulet wandalla pääsevän, kun se on kuitenkin lämppäri ?'' mun hepan nimi on siis Wanda!
   Jotenkin aika törkeetä..

   Poista
  3. No jopas, tuossa sen ihmisten ennakkoluulon taas huomaa. Ihan samaa voisi kysyä minkä tahansa rotuisesta hevosesta, hieman hölmöä perustella kysymystä "kun se on kuitenkin lämppäri."

   Ei kannata välittää tuollaisista, voit näyttää sitten epäilijöille mihin pystyt! ;)

   Poista
 18. Tuo on niin totta ja jopa harmillista koska niin kuin sanoit ovat hevosia siinä missä muutkin. Hevosen "ammatti" ei hevosta pahenna/huononna!

  Vaikka itse oon ratsuttanut nuoria ratsuhevosia/poneja sekä ex-ravureita niin ei minullakaan tallissa seiso yli 10.000 arvoista ratsua vaikka ratsastuskokemusta löytyy 20 vuotta, rahakin kun tämänkin harrastuksen/elämäntavan ratkaisee. Ravisukuiset vain on tosi lähellä sydäntäni eikä sitä saa ketään muuttumaan. Ensimmäinen oma hevonen oli pieni lv-tamma joka oli koko perheen käytössä, lauhkea kuin lammas ja siihen uskalsi luottaa 100%.
  Entisten ravureiden hinta on tänäpäivänä niin naurettava että ihan yököttää, itse voisin maksaa terveestä nuoresta yksilöstä 1500e ainakin ja varsinkin jos ei ole ehtinyt ravaamaan paljoa kärryjen edessä.

  Mutta tosiaan vaikka omistaisikin halvan lämppärin niin kyllä nekin saavat ja ansaitsevat yhtä hyvän hoidon ja sopivat varusteet. Rupusakkia mahtuu niin ratsupuolellekkin jotka eivät hoida hevosiaan asiallisesti joten ei voi aina sanoa että ravurit joutuvat huonoon kohteluun raviuran jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta!

   Ex-ravureiden hinnat ovat kyllä aivan naurettavia ja usein kattavat eläinlääkärin tarkastukset jäävät tekemättä, kun halutaan säästää rahaa. Se on sääli, koska jotkut ihmiset ovat niin säälimättömiä, että myyvät viallisia tai sairaitakin hevosia. Jotenkin jotkut olettavat, että kun se on noin halpa, niin pientä vikaa saakin olla, eivätkä ostajat vaadi mitään tarkastuksia "niin halvasta hevosesta".

   Ja tätä tilannetta on vaikea muuttaa, niistä pitäisi vain ruveta pyytämään enemmän. Mutta kuka pyytää, kun hevonen ei mene sitten kaupaksi nopeasti. Koska nopeasti niistä kuitenkin yleensä halutaan eroon ja ihan sama millaiseen kotiin menee. :(

   Joo, kyllä niitä epäasiallisesti hevosiaan hoitavia mahtuu ihan kaikkiin piireihin. Joskus tuntuu, että ratsupuolella ollaan jopa tietämättömämpiä hevosten perushoidosta ja perustarpeista kuin "puskaratsastajien" tai ravi-ihmisten puolella. Lelliminen ja hevosen esineellistäminenkin ovat inhottavia tapoja, joihin törmää välillä...

   Mutta kiitoksia kommentistasi! :)


   Poista
 19. Mulle tulee lämppäristä mielee hieno, hulmuharjainen ravi hevonen. Tai sitten Kaktun Futura, hieno ratsu lämppäri. Tai sitten Majuri:)

  En ole mikään lämppäri ihminen, mutta en vain voi ajatella niistä (enkä muistakaan hevosista) pahaa. Kaikki hevoset ovat omalla tavallaan hienoja ja joklekkin tärkeitä.

  Minullepuoliverinen on melkein kirosana. Siitä tulee mileen rullaan ryntätty hevonen ja leveäperseinen ratsastaja. En vaan voi tälle mielikuvalle mitään. On,toki,tietysti hienoja puoliverisiä (lähes kaikki) mutta silti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sun mielikuvaa ei ole pilattu! :)

   Joo, minulla on sama, etten voi ajatella mistään hevosista pahaa, kaikilla on oikeus olla sellaisia kun ovat ja yleensä vika on ihmisessä, jos hevonen on huonosti koulutettu esim. :)

   Jep, kyllä niitä ei niin hienoja yksilöitä löytyy kaikista roduista.

   Poista
 20. Mun on pakko vielä mainita että ollessani nyt yli 10v tallimestarina niin ongelmia löytyy ratsupuolelta niinkin paljon jo hevosten terveydentilasta mikä on ikävää.
  Hevosia pidetään liikaa pumpulissa eikä anneta niiden olla "hevosia", liikalihavuutta löytyy ihan älyttömästi että nämä muodottomat kisahevoset ei näytä enään hienoilta vaan enemmänkin lihapullilta joka on coctailtikkujen päällä :(

  Hevoset ovat hermostuneita jos joku on liian kauan ulkona tai sen takia että joutuvat seisomaan tallissa ollen ulkona vain 2-4h, oli sää sitten hieno tai sateinen (vaikka loimet päällä).
  Omat hevoset on ollu aina terveita kun ovat ulkona aamusta iltaan ja kesäisin ulkona koko vuorokauden nauttien raikkaasta ilmasta.
  Liikuntaakin kun saavat vaihtelevasti niin mieli pysyy virkeänä ja tasaisena, eivät pölläile ja sinkoile sitten sinne sun tänne kun nähneet muutakin kuin maneesin seiniä.

  Hevoset on ihania rotuun katsomatta ja oikeasti nostan hattua kaikille jotka viitsivät nähdä sen vaivan kun kouluttavat näitä lv hevosiansa omilla asiallisilla taidoilla sekä valmentajien apua käyttäen jos tarve vaatii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samaa mieltä kanssasi :)

   Tuota pumpulissa pitämistä olen aina itse ihmetellyt. Nykyään hevosesta tekee hienon sen varusteet ja kuinka paljon sitä lellitään. Muuta niillä hevosilla ei välillä tunnutakkaan tekevän, kunhan ovat karsinoissaan.

   Ja tuokin on minun mielestäni naurettavaa, että hevoset saavat olla ulkona vain pari tuntia ja "ulkoilevat" sitten maneesissa.. Ikinä en veisi hevostani sellaiselle tallille, aivan järjetöntä. Kyllä hevosten kuuluu päästä ulkoilemaan oikeasti kunnolla, että järki ja terveys pysyvät kunnossa!

   Kiitos hyvästä kommentista!

   Poista
 21. Tuo on niin totta! Ärsyttää se kun kaikki sanoo et miks ostit jonku lämpösen semmonen halpa kaakki jolla ei tee yhtää mitää!! Se on tasan tarkkaa semmonen ku se on ja samallalailla hevonen ku joku maailman paras kilparatsu piste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina sitä joutuu selittelemään :/ He eivät tajua, että yksinkertaisesti pitää siitä hevosesta. Ei rodulla väliä. Ehkei sillä voi kisata samalla tavalla kuin ratsusukuisella ja kaikki ratsunhommat ovat haastavampia, mutta itsestähän se on kiinni mitä haluaa ja hevosia ne ovat siinä missä muutkin :)

   Poista
 22. Tämän postauksen perään minun on suorastaan pakko mainita perusteilla olevasta yhdistyksestämme, jonka ajatus on tukea nimenomaan lv-hevosten harrastuskäyttöä, lajista riippumatta.
  Toistaiseksi olemme vasta Facebookissa, liittykäähän sivustoon, ellette ole jo mukana! :)
  https://www.facebook.com/groups/204652472967905/

  VastaaPoista
 23. Okei, kuulostaa mielenkiintoiselta, täytyypäs käydä kurkkaamassa :)

  VastaaPoista
 24. mahtava teksti! olen samaa mieltä :) meillä on kotitallillamme ollut koko elämäni ajan erirotuisia hevosia, lämppäreitä, suokkeja, poneja.. kaikki niistä ovat olleet samanarvoisia ja yhtä rakastettuka yksilöitä.

  emmijarambo.blogspot.fi., tuolta löytyy tämänhetkisen lv-ratsuni blogi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Hyvä, että teillä on ollut niin! Käyn kurkkaamassa blogisi :)

   Poista
 25. Asiallista tekstiä! Itse olen tavannut parikin todella mukavaa lämpöistä mutta onhan noita kaahottajiakin tullut vastaan:) . Aina olen kuitenkin pitänyt lämppäreistä samalla tavalla kuin muistakin hevosista, enkä ymmärrä miksi ihmeessä ihmiset kohtelevat niitä eritavalla kuin minkätahansa muun rotuista hevosta... Tähän roturasismiin ole törmännyt myös muiden ihanien ja kauniiden hevosten kassa (mm. nykyinen ylläpitohevoseni kanssa , joka on siis irlannincob)... Kaikki hevosethan ovat hevosia , yksilöllisiä ja kauniita rotuun katsomatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Totta! Niinhän se on, että joka rodusta löytyy myös niitä vähemmän hienoja hevosia. Ei pitäisi yleistää rodun takia.

   Poista
 26. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 27. Meilläkin on lämppäri ja ollaan samaa kuultu :(

  VastaaPoista
 28. Ihmisten pitäisi mielestäni oppia hyväksymään hevoset yksilöinä.
  Tiedän paljon ihania lämppäreitä, sekä ratsu- että ravikäytössa, eikä syrjiminen ole mielestäni oikein. Tälläkin hetkellä käyn erään tytön kotona viikottain "heppakerhossa". Tällä tytöllä on oikein mukava lämppäri, jota ratsastellaan ja hoidellaan siellä kerhossa.
  Hyvä, että tällaisia tekstejä jaksetaan kirjoittaa, lämppärinomistajat ja lämppärit eivät ole huonompia kuin muutkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi, kiitos kommentista :) Ihmiset eivät ehkä tarpeeksi tiedä lämppäreistä ja ole nähneet niitä hyviä yksilöitä ja perustavat väitteensä usein ei faktan, vaan kuulopuheiden ja ennakkoluulojen varaan.

   Poista
 29. Järjetöntä tää rasismi. :/ Mun mielestä kaikki hevoset on kauniita, riippumatta rodusta yms. Mutta se on vaan tosiasia: Huonot jutut jää mieleen. Jos saat sata hyvää kommenttia ja yhden huonon, minkä kommentit muistat parhaiten?

  Itse olen enemmän näiden kylmäveristen ratsastaja, rakastan vaan niin paljon suomenhevosia. :D Minulla jää jostain syystä lämppäreistä mieleen eniten kauneus ja persoonallisuus, vaikka kaikki muutkin rodut ovat tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, että yleensä juurikin ne huonot jutut jäävät mieleen paremmin kuin ne hyvät. Paha kello kauas kuuluu, vai miten se sanotaan :D

   Mielestäni se on hyvä, että ihmiset pitävät eri asioista ja joku ihminen näkee hevosessa paljon hyvää, kun joku toinen taas ei näe samassa hevosessa mitään hyvää. Kaikkien täytyisi vain hyväksyä nämä erilaisuudet :) Lämminveriset kyllä ovat kauniita ja jokainen on omanlaisensa persoona, aivan kuin minkä tahansa muunkin rodun edustaja.

   Kiitos kommentista :)

   Poista
 30. Mulla menee myös nii kovaa tunteisiin tää kyseinen asia. Mulla ei oo koskaan ollu mahdollisuutta omaan hevoseen, joten kun kaverin shettis kävi pieneks ni se laitto mut niiden ravitallin 7-vuotiaan ravurin selkään. Muistan vieläki ku ajattelin sillon, et mähän en ravurilla ala ratsastamaa (nimim. ratsatsuskoulun hepoilla tunneilla käyny "ratsuratsastaja"). Siinä vaiheessa tais kyl puuttuu peliin se, et sillä ex-ravurilla sai kuitenki ratsastaa enemmä ja miten tykkäs ku ratsastuskoulun kaakeilla aina joku lyhyt rata ja puolet tunnista jonottamista. En tiiä johtuko se siitä, et toi heppa oli nuori vai oliko se vaa hyvä oppimaa, ni siinä muutama vuosi sitä kaverin kans koulutettii ja lopulta se oppi ne laukannostot ja oppi kokoomaa ittensä sun muuta. Vuonna 2008 käytii ekoissa seurakisoissa (voi kamala miltä se sillo näytti) ja siitä joka kesä eteenpäi. Kaikesta huolimatta menestyttii ihmeen hyvin! Mulle itelle ei oo ollu ikinä tärkeetä millasella hevosella ratsastan ja siks oonki ollu niin ylpee tosta ja samalla tosi yllättyny, et meistä on tullu tämmösiä ku nyt ollaa.

  Eihän tommosella lämminverisellä ikinä mennä korkeemmille tasoille, kylhän mää sen jo alusta alkaen tiesin. Ratsuihmisille se vaan on niin kauheen tärkeetä hypätä korkeita luokkia hienoilla hevosilla ja mitä enemmän rahaa ni sitä hienompi hevonen ja sitä hevostahan vaihdetaan ku sukkia. Itse arvostan enemmän sitä kuin tiivis suhde tän 10 vuoden aikana meille on kehittyny, sitä ei tavalline ihmine voi ehkä koskaan ymmärtää, miten hevosesta voi tulla ihmisille ku paras ystävä. Mut ymmärtäähän sen, et jos joka päivä on toisen kans tekemisissä ni siitähän se kehittyy :D Mietippä, jos seurustelisit jonkun kans 10 vuotta ja sit yhtäkkiä toine vaa häipyis tai hevosen tilanteessa vaikka kuolis ku ikähän noilla alkaa loppupeleis painamaa päälle.

  Meni ehkä vähä liia herkistelyks, mut näitä asioita mä oon kans miettiny. Nyt ku alkaa opiskelut painamaa päälle, ni tosiana harmittaa et tää oli eka kesä ku voi ehkä kahdel kädel laskee kui monta kertaa oon käyny ratsastamas. Ens kesästä tulee jotai iha muuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ja kiva kun jaoit kokemuksesi! :)
   Itse olen samoilla linjoilla, arvostan enemmän sitä ystävyyttä ja kokonaisuutta, jonka hevosen kanssa saa kokea. Oli se hevonen sitten minkä rotuinen tahansa :) Ratsastajilla kyllä on usein tavoitteena aina vaan isompaa ja parempaa, on kiva että löytyy näiden ratsastajien rinnalle myös ihmisiä, joille tärkeämpää on sen hevosen kanssa oleminen ja yhdessä kehittyminen.
   Tsemppiä sinulle jatkoon!

   Poista
 31. Vanha teksti, mutta ah niin täyttä asiaa. Itselläni on tällä hetkellä ylläpidossa lämminverinen ja voi että kuinka vaikeaa sille on ollut löytää vuokraaja. Joo, se on lämppäri, _mutta_ se on ollut ratsuna nyt 11v, se osaa asiat väh HeB saakka, sillä on kolmitahtinen laukka, se ei kaahota pää pystyssä ja katso yläkautta silmiin, se ei vie maastossa.. Kukaan ei välitä tutustua itse hevoseen, vaan takerrutaan siihen sanaan lämppäri. Ärrrrsyttävää. Onneksi on fiksujakin ihmisiä :)

  - Sanni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuo on kyllä totta, että osa vuokrahevosta etsivistä ohittavat samantien lämppäri-ilmoitukset. Sinänsä ehkä ihan hyvä, koska en itse ainakaan kaipaa ennakkoluuloista kärsivää ratsastajaa, joka ei välitä muusta kuin rodusta, hevoselleni. Olen kyllä huomannut, että kuvan lisääminen tai linkittäminen ilmoitukseen auttaa asiaa, ihmiset ehkä uskovat sitten paremmin ;)
   Luulen, että silläkin on vaikutusta tähän asiaan, kun ilmoituksissa usein myös valehdellaan, liioitellaan tai arvioidaan hevosen taso aivan väärin - ihmiset eivät enää usko niin helposti kirjoitettua asiaa. Mutta onneksi on joo niitä fiksujakin ja ennakkoluulottomia ihmisiä :)

   Poista
 32. Hihii :) Minä olen aina ollut SuomenhevosIhminen, kisannut puokeilla niin re 100cm kuin koulua Va A- tasoa. 3 vuotta sitten sattumalta pienellä maalaistallilla treenatessani yp- Suokkia, sinne saapui 1v lv-tamma ja sen vuotta vanhempi täysveli. Tyttäreni alkoi ronkua sitä rumaa, villiä tammaa meidän perheeseen ja tuuminkin heti alussa etten ikinä ota lv:stä, tammaa enkä varsinkaan varsaa. ½ vuotta suostuteltuaan taivuin tahtoon ja tällä hetkellä; 3 vuotta myöhemmin en kuunaan voisi edes kuvitella tästä pikkumuijjasta luopumista ^_^ Pikkuriikkinen, siro, rohkea, reipas, nöyrä, persoonallinen, kaunis hevonen, jolla voi ajaa hiljaa ja kovaa,perään voi laittaa pulkasta lähtien trilloihin, ratsastaa niin maastoa, koulua, esteitä, vikeltää, montea, kiitolaukkaa, käyntiä, uittaa, irtohypyttää, kuljettaa, opettaa. Valinnan varaa mennäkkö ilman satulaa, satulalla, ratsastusvyöllä, oikeinpäin, nurinperin tai ihan miten vaan :) Tamma tässä vaiheessa 4 vuotias, niin lempeä ja hupsu pippuri/ sula suklaa että hyvät hyssykät. Muuttanut täysin nöyrällä, innokkaalla ja puhtaalla rehellisellä asenteellaan mielipiteeni lämminverisistä. Ylpeänä julistan että puhdas amerikkalainen lämminverinen huikealla ravisuvulla- kun monet tiedustelevat mikäs sirpakka puoliverinen minulla on hansikkaassa - uskotteko; kysyjien montut ovat olleet aina auki ;)
  TSEMPPIÄ lämminverisille hevosille omine ihmisineen <3

  VastaaPoista