maanantai 7. lokakuuta 2013

Valmennus pähkinänkuoressa

Sunnuntaina oli pitkästä aikaa valmennus ja fiilikset ovat kyllä hyvät. Sain paljon vinkkejä kisoja ajatellen ja keskityimmekin valmennuksessa kouluradan läpikäymiseen. Valitettavasti en saanut kuvaajaa, joten nyt täytyy tyytyä selostukseen.


Ensimmäinen asia ja suurin kehitettävä asia oli pohkeisiin reagoiminen. Majuri tunnetusti on laiska ja hidas reagoimaan, mutta alan kiinnittämään entistä enemmän tähän asiaan huomiota, jotta saan vähennettyä pohkeilla koko ajan eteenpäin "punkemista". Eli yksi pohjeapu ja jos siihen ei saa reagointia niin näpäytys raipalla. Helpommin sanottu kuin tehty, sillä tämä asia tuppaa aina vähän unohtumaan.

Koska Majuri ei ole täysin "läpi" pohjeavuille, myös muut asiat tuottavat ongelmia. Meillä on aina ollut ongelmia peruutuksen kanssa. Majuri ei oikein kunnolla osaa peruuttaa, vaan rupeaa luistamaan peräpäätään oikealle. Tähän saimme harjoitusvinkkejä ja sain parannettua omienkin apujen käyttöä. Lähtökohta peruutuksen onnistumiselle oli kuitenkin jälleen se, että pohkeet menevät läpi.


Majurin laiskuuteen liittyen minun täytyy kiinnittää entistä enemmän huomiota myös takapään liikkumiseen. Majuri mielellään laahailisi sitä jossain kaukana perässä, mutta liikkuakseen hyvin, se ei käy. Olen yrittänyt jo itsenäisestikin kiinnittää tähän asiaan huomiota, mutta myös valmennuksessa tämä asia nousi esille.

Sitten se ulko-ohjan tuki. Valmennuksessa Majuri olisi halunnut roikkua pelkästään sisäohjassa ja oli tyhjä ulkoa. Ensimmäinen asia olikin ratsastaa ulko-ohja tuelle ja Majuri suoraksi pohkeiden väliin. Tässäkin asiassa on tärkeää ratsastaa takajalkoja alle ja sitä kautta tuntumaa suuhun. Suoruuteen liittyen Majuri tykkäisi hömpötellä menemään koko ajan taipuneena, joten tähän asiaan minun täytyy kiinnittää jatkossa huomiota. Saimme kuitenkin kehuja siitä, että laukka on kehittynyt suoremmaksi, jes!


Laukat olivat tavallista huonommat ja valmentajakin sanoi, että ne ovat olleet joskus paremmat. Laukkojen osalta alan työstämään nostoja, nostoja ja nostoja, joiden avulla vahvistetaan itse laukkaa. Laukkaa täytyy työstää pyörivämmäksi ja tässäkin asiassa tuli huomattua, että reagointi pohkeisiin on puutteellista.

Kisoja ajatellen pieniä huomioita oli muista hymy, tarkat linjat ja tarpeeksi isot ympyrät!

Oikein onnistunut ja eteenpäin vievä valmennus siis takana. Tästä on hyvä jatkaa ja kisojakin ajatellen tuli jälleen varmempi olo, vaikka paljon olisi vielä harjoiteltavaakin. Peruutuksista en kuitenkaan aio tehdä ennen kisoja mitään suurta numeroa, vaan alamme korjaamaan niitä pidemmällä tähtäimellä. Nyt täytyy kiinnittää huomiota pohkeiden käyttöön ja harjoitella ahkerasti laukannostoja. Tästä on suunta taas vain ylöspäin!


19 kommenttia:

 1. Mikä majurin kaulassa on :o ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imppauspanta, joka estää sitä imppaamasta :)

   Poista
 2. Tuli tuosta peruuttamisen vaikeudesta mieleen, että oletko varma, että se johtuu nimenomaan siitä, ettei Majuri vain osaa peruuttaa? Peruttaminen nimittäin paljastaa takapään ongelmat ja saatta kertoa kummalla puolella ongelmaa enemmän on, jos hevonen ei mielellään peruuta suorassa. Kerroit muutenkin tekstissä, että sinun pitää kiinnittää humiota takapään liikkumiseen. Hierojahan sen osaisi sanoa, onko takapäässä (esim. lannerangalla) ongelmaa. :) Anteeksi tällainen ylihuolehtiva kommentti, mutta itseäni on niin harmittanut, kun en ole aina osannut tulkita oman hevoseni käytöstä oikein. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) hieroja on itseasiassa tulossa viikon päästä, joten pitää kysäistä häneltä asiasta :)

   Poista
 3. Kuka teitä valmentaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein voi kertoa nimeä täällä julkisesti, koska en ole kysynyt valmentajalta lupaa siihen :/

   Poista
 4. Mitä tarkoittaa ratsastaa hevonen ulko-ohjan tuelle..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Että hevonen kuuntelee ulkoapuja, eikä punge ulkolapa edelle menemään. :)

   Poista
  2. Toinen anonyymi selvensikin jo asiaa :) Mutta minulla ei siis ollut kummallekin ohjalle samanlaista tuntumaa, vaan Majuri oli "tyhjä" ulkoavuille eli ei kuunnellut ulkoapujani vaan roikkui sisäohjassa kiinni. Tämä korjattiin pohkeiden avulla ja suoristamalla hevonen. :)

   Poista
 5. Ihana ku sull ei oo vvaa kisat aina mielessä!:)ihania kuvia ja huippublogi. Liityn koneela lukijaksi sitte:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Niin, ei ne kisat ole se tärkein juttu tässä hommassa ;)

   Poista
 6. Täällä on kyllä aina yhtä tunnelmallisia kuvia. :) Ja täytyy kyllä myöntää, että itse koin jonkinlaisen herätyksen viimekesänä käydessämme valmennuksissa juuri tuossa ulko-ohjan tuessa, hevonen kulki huomattavasti paremmin kun itse muistin vaan sen tuen, tuen ja vielä kerran tuen. Ja meilläkin laukka parani kun otettiin paljon treeniä nostoissa. Isolla ympyrällä viisi askelta käyntiä --> laukan nosto --> viisi laukka askelta --> käynti ja sitä rataa. Ja ihan muutaman kerran jälkeen huomasin hevosen laukkaavan älyttömästi paremmin, nostot nopeutui ja parani ihan älyttömästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Toivottavasti noista nostoharjoituksista on apua meillekin! Uskon kyllä, että on, koska heti tunnillakin huomasi jo eron, kun oltiin treenattu nostoja :) Täytyy kokeilla tuota harjoitusta!

   Poista
 7. Tosi kiva postaus, ja upeita kuvia :)

  VastaaPoista
 8. Käyks teillä siis se sama valmentaja jonka tunneilla mäki sillon olin? Vitsi mulla on niin ikävä sen tunneille, varsinki kunnon rääkkitunneille! :D Mun istunta oli varmaan parhaimmillaan sillon, nyt on paketti hajonnu ihan täysin haha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo käy! No aijaa, mullaki oli pikkasen liikaa vierähtäny aikaa siitä viime kerrasta :D täytyis yrittää käydä vähän useemmin, ettei nyt ihan unohda kaikkee!

   Poista