lauantai 19. lokakuuta 2013

Majuri hierojan käsittelyssä

Kiitos niille muutamille, jotka laittoivat edelliseen postaukseen hyviä ja ennen kaikkea rakentavia kommentteja. Teistä oli apua. Kommenttienne johdosta aloin tutkiskella tarkemmin videota ratsastuksestani. Huomasin asioita, joihin en aluksi ollut kiinnittänyt huomiota. Minun istuntani näytti todella paljon huonommalta kuin viimeisimmässä, kisoja ennen kuvatussa videossa. Istuntani on siis lyhyessä ajassa muuttunut.

Suurin syy tähän oli varmasti se, että Majuri ei ollut oma itsensä. Se oli erittäin laiska, jolloin minun istuntani kärsi, kun Majuri ei meinannut liikkua eteenpäin omilla jaloillaan ja yritin pitää Majuria liikkeellä keinolla millä hyvänsä. Toinen suuresti vaikuttava asia on valitettavasti satula. Se ajaa minut entistä huonompaan asentoon, kun se ei ole täysin sopiva. 

Olen nyt ratsastanut viimeiset päivät ilman satulaa ja kiinnittänyt huomiota erityisesti istuntaani. Ilman satulaa istun melko normaalisti ja suorassa, joten tämä vahvistaa entisestään sitä, että satulassa on vikaa. Toisekseen, Majuri ei pysähtele juurikaan ilman satulaa mentäessä, kun se pääsee liikkumaan vapaammin ja ilman keikkuvaa satulaa selässään. Majuri meni toissapäivänä jopa todella hyvin, kantoi itsensä hienosti ja takajalatkin liikkuivat!

Torstaina saimme hierojan tutkimaan tilannetta ja käymään Majurin läpi. Mitään hälyttävää Majurista ei löytynyt, mutta pieniä jumituksia kyllä. Hieroja sanoi, että oli hyvä hierottaa Majuri tässä vaiheessa, ettei mitään isompaa pääsekään syntymään. Häneltäkin tuli vahvistus siihen, että satulaa ei kannata käyttää, vaan ratsastaa ilman satulaa siihen asti, kunnes saan uuden satulan.

Mitä Majurista sitten löytyi? Jumituksia tai tiukkuutta löytyi vasemmasta lavasta, sään vierestä molemmilta puolilta, oikealta puolelta selkää, oikean takajalan kankusta ja molempien takajalkojen ojentajalihaksista. 
Kohdat, joissa Majurilla oli tiukkuuksia.
Hieroja teki O.T.E. käsittelyä ja kevyttä perushierontaa. Ainakin ensivaikutelma oli kyllä todella positiivinen, Majuri ihan nuokkui hoidon aikana ja kun hoidon jälkeen tunnustelin vähän, niin oli kyllä pehmeät lihakset! Toivotaan, että vaikutuksen huomaa myös ratsastaessa.

Hieroja sanoi, että Majurilla on hyvät lihakset ja erittäin hyvät kannattelevat lihakset, joita hevonen tarvitsee liikkuakseen ja kantaakseen ratsastajaa oikein. Selässä oli hieman toispuoleisuutta, oikealta puolelta lihakset olivat hieman ikään kuin tippuneet. Hieroja sanoi, että se voi johtua myös satulasta, koska Majuri ei muuten näyttänyt vinolta.

Yksi itseäni hieman huolestuttava asia oli, että Majurin "mahakalvoissa" oli kireyttä ja maha oli pinkeänä. Hieroja sanoi, että se voi johtua esimerkiksi madoista tai sitten siellä voi olla sitä hiekkaa. Madot ovat epätodennäköisiä, koska Majurin karva on kuitenkin erittäin terve ja kiiltävä ja matotutkimus on tehty. Onneksi ensi viikolla on kuitenkin vielä varmuusmadotus, joten se asia ainakin voidaan sulkea sitten pois.

Tuo hiekka-asia häiritsee minua ja päätinkin tilata nyt varmuuden vuoksi Sand Clear psylliumvalmistetta kotona tehtävään hiekanpoistoon. Tuskin valmisteesta on mitään haittaakaan ja ainakin näen, lähteekö hiekkaa poistumaan. Onko jollakulla kokemusta kyseisestä tai vastaavasta tuotteesta ja sen tehosta? 
En kuitenkaan usko, että minun täytyy vielä enempää asiasta huolestua, koska Majuri edelleen syö ja kakkaa normaalisti. Mahan pinkeys ja ratsastaessa satunnainen pysähtely vain ihmetyttävät.

Seuraava hieronta onkin kahden viikon kuluttua, jossa hieroja käsittelee etuosan tarkemmin. Toivottavasti Majuri lähtisi tästä vähän avautumaan, eilen herra sai hieronnan jälkeisen vapaapäivän ja tänään koitetaan ratsastaa jo. Sunnuntaina onkin sitten vuorossa Horse Show, siellä nähdään!


10 kommenttia:

 1. Hyvä, että majurille tuli hieroja! Ja aina yhtä hyviä postauksia! :)

  VastaaPoista
 2. Omalla lämppärillänikin on ollut satulasta aiheutuneita puolieroja. Satula meni kieroon ja painoi toiselta puolelta, jolloin lihakset eivät päässeet kehittymään. Nyt onneksi tilanne on parantunut, kun olemme jumpanneet ja ratsastaneet ilman satulaa. Satulaa etsitään edelleen.

  Oletko muuten miettinyt runko-, joustorunko vai rungotonta satulaa? :) Runkosatulassa on vähän se ongelma, että se ei pysy pitkään sopivana, koska hevonen muuttuu jatkuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noiden satuloiden kanssa on kyllä aina yhtä ongelmallista.. :/
   Olen ajatellut ihan runkosatulaa. Ne rungottomat, joissa olen muiden hevosten selässä istunut eivät ole miellyttäneet. Toki voi niitä olla sellaisiakin, jotka ovat hyviä istua, mutta luulenpa että hinta nousee silloin yli budjetin. Joustorunkoisiin en olekaan perehtynyt sen paremmin, pitää tutkiskella! :)

   Poista
 3. Me ollaan kanssa annettu muutamia kertoja psyllium-kuureja kun ollaan epäilty että hepan mahassa olis hiekkaa. Ainakin meillä on auttanut hyvin, tosin missään vaiheessa ei ole ollut mistää suurista hiekkamääristä kyse. Mutta oma kohtaisella kokemuksella suosittelen psyllium-kuurin syötettäväksi, vaikka sitten vaan varmuuden vuoksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kommentoit, tuota juuri ajattelinkin, että ihan varmuuden vuoksi syötän :) Hyvä, että on sinulla on positiivisia kokemuksia!

   Poista
 4. Meillä hepat saa säännöllisesti pari-kolme kuuria psylliumia sekä syksyllä että keväälläkin.. Nää on niin kovia kaivelemaan maasta kaikenmaailman juuria yms. joten mukana menee aina multaa ja hiekkaakin, vaikkeivat sitä suoraan syökään. Hyvin on toiminut meillä tuo, eikä hiekkaa ole enää näkynyt masussa :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Majuri ei kaivele onneksi maata, mutta saattaahan sitä hiekkaa sinne mahaan silti olla kerääntynyt, vaikka sitten pidemmältä ajalta. Kiva, että on toiminut hyvin!

   Poista
 5. kiva!=) nimittäi mein vuokrahepal oli neljä kourallista hiekkaa mahas!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Hui, toivottavasti Majurilla ei sentään :/

   Poista