tiistai 3. maaliskuuta 2015

Vastauksia kinkkisiin kysymyksiin!


Mikä on parasta Jaskassa?

Jaska vaikuttaa olevan todella läsnäoleva hevonen. Se on kiinnostunut kaikesta ja on todella utelias. Jaska on lempeä, muttei kuitenkaan tylsä hevonen. Hyvällä tapaa haastava hevonen, mutta luulen, että kun Jaskan luottamuksen voittaa, on se äärettömän uskollinen ystävä. Lisäksi Jaska on innokas ja siltä löytyy paljon työmotivaatiota ja energiaa. Jaska on myös äärettömän kaunis ja upean näköinen hevonen.


Onko Jaskalla jotain luonteenpiirrettä, josta et tykkää/Jaskan huonot puolet?

Vielä toki tunnen Jaskan melko huonosti, mutta Jaska on välillä aika kova jännittäjä ja hermostuu välillä melko helposti. Luulen kuitenkin, että sekin asia korjaantuu, kun tutustumme toisiimme ja ikää tulee lisää. Olen myös tottunut viime vuosina hieman nöyrempiin hevosiin, Jaska on vielä toisinaan vähän kovapäinen, mutta luulen, että se nöyryyskin pitää ansaita.


Mitkä ovat tavoitteesi uudella hevosella tälle vuodelle?/Oletko jo asettanut teille kahdelle jonkinlaisia tavoitteita, vai etenettekö fiiliksen mukaan?/Miten aijotte jatkaa tästä eteen päin?/Mitä odotat eniten sinun ja Jaskan tulevaisuudelta?

Tavoitteista vuodelle 2015 teinkin ihan oman postauksensa, sen voi lukaista täältä. Pidemmälle tulevaisuuteen olisi tavoitteena hyvin koulutettu ja hyvin käyttäytyvä hevonen, jonka kanssa on mukava harrastaa ja ehkä kilpaillakin. Toivon, että löydämme yhteisen sävelen ja meille kasvaa luottamussuhde. Etenen kuitenkin fiiliksen mukaan, katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.


Oletko suunnitellut valmentautuvasi ja/tai kisaavasi Jaskan kanssa?

Valmennuksissa alan käymään edes vähän säännöllisemmin, kunhan pääsemme muuttamaan pysyvälle tallille. Tarkoitus olisi vähintään pari kertaa kuussa päästä valmennukseen.

Kisoista mainitsinkin jo vähän tuossa tavoitepostauksessa, mutta kisoihin osallistuminen riippuu siitä, miten treenit kotona sujuvat. Ensin täytyy tutustua Jaskaan paremmin, mutta enköhän minä ainakin pikkukisoja käy välillä sen kanssa kiertelemässä. Tietty eihän sitä tiedä, jos innostutaan useamminkin kisaamaan, mutta se riippuu paljon esim. kuljetuskaluston järjestymisestä.


Onko Jaskassa jotain, mihin on ollut hankala tottua esim. sen takia, että se eroaa Majurista paljon kyseisessä asiassa? Mikä on suurin ero Jaskassa ja Majurissa?

Se, että Jaska saattaa jännittää tai pelätä mitä tahansa. Majuri oli Jaskaan verrattuna pomminvarma. Jaska on myös paljon uteliaampi ja kokeilee toisaalta enemmän rajojaan. Mutta ehkä se on se iän tuoma varmuus, joka Jaskalta puuttuu ja johon on ollut ehkä hankalinta tottua. Majurissa ja Jaskassa on paljon eroja, mutta ehkä se ikä on kaikista suurin ero. Myöskin ratsastaessa molemmat ovat aikalailla erilaisia.


Mikä on ensimmäinen asia mihin ihastuit Jaskassa?

Ulkonäkö kokonaisuudessaan, lempeät ja viisaat silmät, ryhdikäs ja uljas olemus, kauneus. Uteliaisuus ja läsnäolo hoitaessa.


Suosikkikuvasi Jaskan kanssa?

Niitä on vielä kovin vähän, mutta tällä hetkellä lemppariyhteiskuva on tämä:

Miksi ostit juuri Jaskan?

Koska Jaska oli sellainen hevonen, jota etsin. Se vain tärppäsi, ulkonäköä myöten. Ratsastettavuus ei ollut ihan sellainen, jota etsin, mutta sekin on vain harjoittelukysymys. Mitä enemmän mietin Jaskaa, sitä enemmän sen halusin itselleni. Loppujen lopuksi en edes enää miettinyt muita hevosia mahdollisina, vaan tiesin, että Jaska on se.


Millaisena hevosena näet Jaskan tulevaisuudessa?

Voisin kuvitella, että Jaska on nopea oppimaan ja löydämme meidän oman tyylimme aika nopeasti. Jaska on luultavasti uskollinen ystävä, enemmän yhden ihmisen hevonen, ehkäpä olemme kehittyneet tulevaisuudessa ihan mukiin meneväksi pariksi.


Onko Jaska unelmiesi hevonen?

Liippaa ainakin läheltä. Vielä kun yhteistyö ja ratsastettavuus saadaan hiottua oikeanlaiseksi, niin aletaan olla lähellä.


Mitä ajattelet nuoren hevosen kanssa mahdollisesti vastaan tulevista haasteista tai ongelmista?

Haasteet on tehty voitettaviksi ja ongelmia tulee aina, hevosella kuin hevosella, ei siitä mihinkään pääse. Minä en kauheasti pelkää haasteita tai murehdi niitä etukäteen, niitä oli Majurinkin kanssa niin paljon ja kaikesta päästiin yli, joten eiköhän me Jaskankin kanssa päästä yli, kun jotain eteen tulee. 


Näkyykö nuori ikä Jaskassa jotenkin? (käyttäytymisessä, tavoissa...)

Näkyy, ainakin kun vertaa Majuriin. Kuten aikaisemminkin mainitsin, niin Jaskalta puuttuu se iän tuoma varmuus. Kaikki on jännittävää ja uutta, kaikkea pitää nuuhkia tarkasti, kaikkeen pitää päästä mukaan ja rajojaan pitää välillä vähän kokeilla.


Millainen on Jaskan viikko-ohjelma? Kuuluuko siihen muutakin kuin ratsastus jne?

Tällä hetkellä Jaska liikkuu kenttätyöskentelyn merkeissä 4-5 kertaa viikossa. Aloitan kuitenkin maastoilun ja hyppäämisen kun pääsemme maneesitallille ja saamme maastoon kaverin. Maastakäsittelyä on myös tarkoitus harjoittaa hieman enemmän, tällä hetkellä en aina voi käydä esim. vain maastakäsittelemässä, taluttelemassa tai hoitamassa Jaskaa sellaisina päivinä kun sillä on vapaa, koska välimatka on sen verran pitkä. Tietenkin aina käsittelytilanteissa harjoittelemme pieniä juttuja siinä sivussa ja totutellaan eri asioihin.

Vielä emme ole siis päässeet siihen viikkorytmiin, jonka haluan. Tarkoituksena olisi, kun pääsemme muuttamaan, että maastoilemme vähintään kerran viikossa kunnolla (ja alku- ja loppukäynnit mahdollisimman usein), esteitä ja puomeja harjoittelemme kerran viikossa tai kahdessa ja koulujuttuihin keskitytään kolmisen kertaa viikosssa. Maastakäsittelyä sitten siihen lisäksi fiiliksen mukaan.


Mitä pidät Jaskan rodusta? 

Itseasiassa en tunne welshejä muita kuin muutaman vähän pienemmän, enkä ole tainnut koskaan edes ratsastaa toisella welsh cobilla. Jaska ainakin vaikuttaa älykkäältä ja mukavalta hevoselta, eikä luonnetta puutu. Juuri sellaista etsinkin!


Onko vielä tullut Jaskan kanssa tilannetta, jolloin olisit verrannut sitä Majuriin ja kaivannut Majuria, vai onko Jaskaan helppo suhtautua uutena omana hevosenasi?

On tullut ja etenkin alussa niitä tuli enemmänkin. Majuri oli helppo hevonen minulle, koska tunsin sen niin hyvin ja pystyin täysin luottamaan siihen. Jaskaan en vielä pysty läheskään samalla tavalla luottamaan, enkä tiedä kuinka se reagoi. Myös ratsastaessa on tullut sellaisia miten tän pitäisi toimia? -fiiliksiä ja olen ikävöinyt sitä harmoniaa, joka minulla oli Majurin kanssa. Mutta ehkä pääsen vielä Jaskan kanssa samaan luottamukseen joskus tulevaisuudessa. Jaskaan on kuitenkin helppo suhtautua ihan eri hevosena, koska se tosiaankin on aivan erilainen hevonen!


Onko Jaskalla ja Majurilla muita samoja piirteitä kuin musta väri? Onko Jaskassa ja Majurissa jotain samaa, vai ovatko ne kuin vastakohdat?

Jaska näyttää olevan samanlainen jekkuilija kuin Majuri, käyttää hienosti tilaisuudet hyväkseen ja vähän kokeilee rajojaan. Majuri oli samantyylinen etenkin nuorempana. Molemmat näyttäisivät myös olevan aikamoisia herkkupeppuja. Myös samankaltaista uteliaisuutta oli myös Majurissa. Mutta kyllä sen huomaa, että Majuri oli huonoista lähtökohdista ja saanut joskus huonoa kohtelua, Jaska tykkää esimerkiksi enemmän rapsuttelusta ja koskemisesta ja ihmisistä yleensäkin. On paljon avoimempi. Kokonaisuudessaan Majuri ja Jaska ovat toistensa vastakohdat lähes tulkoon kaikessa, pieniä piirteitä lukuunottamatta.Vertaatko ikinä Jaskaa ja Majuria mielessäsi esim. kummalla oli mukavammat askeleet?

Kyllä näin aluksi tulee verrattua ja itseasiassa esim. ratsastaessa välillä mietin, että Majurilla oli niin tasainen ravi verrattuna Jaskan raviin, vaikka Jaskan ravikin on mukava. Täytyy kyllä myöntää, että olen myös miettinyt, että Jaskan laukka on aivan ihanaa keinuhevosen laukkaa, Majurilla laukka oli työläämpää, eikä rullannut niin hyvin.


Miksi päädyit juuri nuoreen hevoseen?

Halusin hevosen, jonka historia on hyvä, eikä sitä ole "pilattu". Halusin tällä kertaa, kun itse sain valita, hevosen, jolla ei ole ongelmia ihmisten kanssa. Halusin myös kehittyä nuoren hevosen kanssa yhdessä ja muovailla hevosesta minunlaisen. Nuorella hevosella myös olettaisi olevan vähemmän vaivoja ja enemmän elinikää edessä. Tietty nuori ja vähän raaka hevonen on myös usein edullisempi kuin vähän vanhempi ja koulutettu hevonen.


Onko Jaskassa jotain mitä et ole koskaan hevosessa nähnyt tai tuntenut?

On kyllä, paljon myös sellaisia asioita, joita on vaikea selittää. Toistan itseäni, mutta Jaska on läsnäoleva ja ihmisestä kiinnostunut hevonen, en ole toista samanlaista hevosta nähnyt. Jaska on myös ratsastaessa ihan erilainen, mitä muut ratsastamani hevoset ovat olleet.


Minkä ikäinen Jaska on?

Jaska täyttää 5 vuotta tänä vuonna. Syntynyt siis vuonna 2010.


Oletko ajatellut opettaa Jaskalle kaulanarulla menoa?

Tällä hetkellä tuntuu, etten ainakaan moneen vuoteen. Ehkä sitten, kun Jaska toimii kanssani paremmin ihan varusteiden kanssa ja voin luottaa siihen enemmän.


Uskotko että lähenette ajan myötä yhtä paljon Jaskan kanssa kuin Majurin?

Tällä hetkellä luulen, että se ei ole mahdollista kenenkään hevosen kanssa, mutta annan siihen kuitenkin mahdollisuuden, joten aika näyttää. Jaska on kuitenkin minun tyyliseni hevonen, joten miksipä ei se olisi mahdollistakin.


Oppiiko Jaska nopeasti?

Jaska tuntuu oppivan melko nopeasti, vaikka välillä tietty hieman jääräpäinen onkin. Ainakin työmotivaatiota on paljon.


Millainen Jaska on luonteeltaan ja millainen se on ratsastaa?

Mitä minä Jaskaa tunnen, niin Jaska on lempeä, mutta osaa myös käyttää tilaisuuksia hyvin hyödykseen ja välillä kokeilee rajojaan. Jaska on avoin hevonen, ei ollenkaan kuoreensa kääntynyt. Utelias ja innokas. Ratsastaessa Jaska on tällä hetkellä minun kanssani vielä vähän jännittäjä ja kyttää välillä esimerkiksi pusikoita etenkin ratsastuksen alussa. Energinen liikkuja ja yrittää ihan tosissaan. Ei samalla tavalla nöyrä, kuin Majuri oli, vaan tekee oman päänsä mukaan, jos ratsastaja ei vaadi siltä. Osaa siis olla myös jääräpäinen ja vahva ja on itsevarma hevonen. Askeleet ovat todella mukavat, etenkin laukka on vahva ja eteenpäin pyrkivä. Käynti on yleensä aluksi vähän jännittynyttä, ennen kuin Jaska rentoutuu. Kun Jaskan saa toimimaan yhteistyössä, toimii se mukavan kevyillä avuilla ja on todella miellyttävä ratsastettava, vaikkakaan ei vielä ole täysin tasainen. Yleensä ratsastuksen jälkeen Jaska on rauhallisempi ja levollisempi hoitaessakin.


Ajatteletko koskaan Jaskaa vahingossa Majurina? 

En ajattele, ne ovat selkeästi niin erilaisia.


Mikä oli Jaksassa se juttu, josta tiesit, että tässä on seuraava oma hevosesi?

Ehkä ensimmäisenä se ulkonäkö, ihan täydellinen. Lempeät silmät ja lempeä olemus. Ajattelin, että jos Jaska miellyttää luonteeltaan, ratsastettavuudeltaan ja on terve, niin minulle sopivampaa hevosta ei varmasti vastaan tule.


Mitä tiedät Jaskan menneisyydestä?

Tiedän ketkä sen ovat omistaneet ja suurinpiirtein mitä sen kanssa on tehty. Jaskan menneisyydessä ei ole mitään hämärää, toisin kuin Majurin menneisyys on vieläkin osittain hämärän peitossa.


Paljonko Jaska maksoi?

En halua jakaa tätä tietoa yleisesti, eikä se kuulu tänne blogiin ruodittavaksi, mutta Jaska maksoi joitakin tonneja.


Missä tallilla nyt olette? 

Jaska sai jäädä myyjien tallille siksi aikaa, kun minulle vapautuu paikka Hyvinkäältä. Tämä oli hyvä järjestely, ettei Jaskallekaan tule turhaa stressiä ylimääräisistä muutoista ja minä saan tutustua siihen rauhassa Jaskalle tutussa ympäristössä. Lisäksi talli on oikein mukava, harmi ettei se ole vähän lähempänä ja siellä ei ole maneesia.


Miten koeratsastus meni edellisen omistajan ja sinun mielestä?

Jaskahan oli koeratsastuksessa epätavallisen laiska (johtuen varmaan kentän huonosta kunnosta), mutta ajattelinkin sen niin, että ainakaan ei voi huonommaksi enää mennä, jos Jaska oli koeratsastuksessa huonoimmillaan. Mutta siihen nähden se meni mielestäni ihan ok. Edellinen omistaja sanoi, että vaikuttaisin Jaskalle sopivalta ihmiseltä.

Videolta otettu kuva koeratsastuksesta. Oli se Jaska vähän erilainen silloin kokeillessa!Oletko ollut tyytyväinen Jaskaan? Oliko sinulla odotuksia sitä kohtaan, jos oli, onko ne toteutuneet niinkuin odotit?

Olen ollut ja Jaska on jo tässäkin vaiheessa ylittänyt joitakin oletuksiani. Tietty minulla on vieläkin odotuksia sitä kohtaan, mutta odottelen kunnon treenejä sitten kun pääsemme maneesitallille. Odotan, että kehitymme tästä vielä huimasti.


Mitä odotat kesältä Jaskan kanssa?/Onko kivoja kesäsuunnitelmia jo?

Iinan kanssa puoliksi tosissaan suunniteltiin jo, että mentäisiin hevosten kanssa jollekin leirille, mutta ehkei vielä tänä kesänä. Sopivat leiritkin taitavat olla jo aika täynnä. Mutta odotukset ovat kyllä korkealla kesää ajatellen! Paljon erilaista treeniä, valmennuksia, maastoilua, kivaa yhdessä tekemistä - niistä on toivottavasti meidän ensi kesä tehty! Ehkä jotkut kisatkin voisimme käydä testaamassa.

Mitään ihmeellisempiä kesäsuunnitelmia minulla ei itselleni ole, luultavasti joillain festareilla käydään ja syksymmällä lähdetään luultavasti lomailemaan Espanjaan! Muuten varmaan mennään aikalailla fiiliksen mukaan.


Milloin Jaska muuttaa lähemmäs, ja meneekö se samalle maneesitallille, jossa Majurikin loppuajan majaili?

Jaska muuttaa, kun paikka vapautuu. Tarkkaa ajankohtaa en vielä tiedä, mutta toivottavasti tässä kevään aikana. Ja se menee samalle maneesitallille, jossa Majuri oli ja jossa Dessi on vieläkin.


Ratsastaako Jaskalla muut kuin sinä?

Tällä hetkellä kyllä yksi ihminen, koska en itse pääse tarpeeksi usein tallille. Kun muutamme, niin hoidan ratsastukset itse.


Onko Jaska enemmän koulu- vai estehevonen?

Tällä hetkellä ainakin enemmän kouluhevonen, koska edelliset omistajat ovat keskittyneet enemmän koulujuttuihin, eikä Jaskalla ole hypätty hetkeen. Luulen kuitenkin, että Jaskasta tulee todella hyvä yleishevonen.


Oletko ajatellut kokeilla Jaskan kanssa kuolaimettomia?

En ainakaan pysyvänä ratkaisuna. En kuitenkaan sulje niitä pois, jos sellainen tilanne tulee, että tarvitsisi luopua kuolaimista.


Oletko ajatellut löytää luottamusta hevoseen maastakäsittelyllä?

Perus maastakäsittely tulee kuulumaan hevoselämääni jatkossakin Jaskan kanssa. Saa nähdä jos innostutaan tekemään sitä enemmänkin!


Asuuko Jaska täysihoitotallilla vai hoidatko sen itse?

Tällä hetkellä Jaska asuu täysihoitotallilla, mutta muuttaa tallille, jossa se tulee olemaan luultavasti puolihoidolla.


Aiotko joskus ottaa Jaskalle vuokraajaa? Entä ratsuttajaa?

Vuokraajalle ei ainakaan nyt hetkeen ole tarvetta. Hoitajan voisin ehkä ottaakin, jonkun joka pääsisi silloin tällöin ratsastamaankin, kun minä en itse pääse ja kävisi hoitamassa ja touhuamassa Jaskan kanssa kerran-pari viikossa. Ratsuttajaa tulen luultavasti käyttämään silloin tällöin.


Mihin lajiin painoitat Jaskan kanssa eniten?

Kyllä se tulee olemaan kouluratsastus, ainakin tällä hetkellä siltä tuntuu.


Aiotko käydä estekisoissa Jaskan kanssa?

Enköhän minä jotkut pikkukisat tule käymään, jos kaikki vaan sujuu hyvin. Katsotaan sitten miten minä innostun ja miten Jaska hyppää.


Milloin meinaat hypätä Jaskalla ensimmäisen kerran?

Sitten kun pääsemme maneesitallille ja olemme kotiutuneet sinne. Varmaankin kesän alkupuolella tai loppukeväästä, sitten kun tuntuu siltä, että voimme hypätä.


Mitä kaipaat eniten Majurista?

Majuria, sitä minun ystävääni. Kaikkea Majurissa ja sitä luottamussuhdetta. Sitä hevosta, jonka tunsin niin hyvin ja johon pystyin luottamaan. Yhteisiä juttujamme, tuttuja Majurin tempauksia. En osaa sanoa vain yhtä asiaa, vaan kaipaan sitä kokonaisuutta.


Mikä oli paras kokemuksesi Majurin kanssa?

Tämä on ihan mahdoton kysymys, koska tapahtui niin paljon kaikkea hyvää. Ehkä mieleenpainuvin hetki on se, kun Majuri ensimmäisen kerran ihan oikeasti luotti minuun ja laski päänsä syliini, painoi sitä siihen ja halusi rapsutuksia. Tunnin ajan rapsuttelin Majuria käsi puuduksissa ja Majuri nuokkui pää kainalossani. Tällöin Majuri oli vielä sairaslomalla ja sillä oli ylimääräistä energiaakin kertynyt, joten on suoranainen ihme, että se pysyi siinä kanssani niin kauan. Se kuitenkin oli vapaana tarhassa ja olisi voinut lähteä siitä koska vain pois. Ei ehkä kuulosta kummoiselta, mutta Majuri oli hevonen, joka hyvin, hyvin harvoin piti siitä, että sen päähän koski.

Toinen nyt mieleen tuleva kokemus on viimeiseksi jääneet estekisamme, joissa ratsastin kaksi luokkaa ja sijoituimme kummassakin. Se oli ensimmäinen (ja viimeinen) kerta estekisoissa, kun pystyimme luottamaan toinen toisiimme ja annoimme vain mennä!

Kyllä ne on ne luottamuksenhetket ja -osoitukset, jotka ovat olleet ihan parhaita hetkiä.


Mikä on suurin asia, mitä Majuri sinulle opetti?

Nämä ovat todella vaikeita kysymyksiä. Majuri opetti niin paljon ihan hevosen käsittelystä ja hoidosta ratsastukseen. Ehkä hienointa mitä Majuri opetti oli se, että myös sellaiseen hevoseen, kun Majuri oli, voi muodostaa luottamussuhteen ja hevonen voi muuttua. Sain todella paljon ahaa-elämyksiä ja opin tuntemaan kuorensa kovettaneen hevosen sisimmän. Majuri paljasti minulle todellisen luonteensa, se oli hienoa.


Miltä sinusta tuntuu lukea postauksia, joita olet kirjoittanut silloin kun Majuri oli vielä elossa?

Haikealta, vaikealta, toisaalta taas onnelliselta, kun muistaa niitä hyviä hetkiä. Tuntuu niin tyhmältä tajuta, että jotkut ongelmamme olivat niin pieniä, mutta tuntuivat silloin niin suurilta. Tuntuu, että olisi pitänyt nauttia enemmän. Ihan hirveästi en vanhoja postauksia ole vielä lueskellut.


Mikä on suosikkikuvasi Majurista?

En voi mitenkään valita vain yhtä suosikkia, mutta tässä on muutama lempikuva, jotka nyt ensimmäisinä tulevat mieleen:

Mikä oli parasta Majurissa? Entä huonointa?

Majuri oli Majuri, niin omalaatuinen, ihana persoonansa. Ei sitä osaa selittää, Majuri oli sellainen kujeilija ja höpsöttelijä. Lempeä, mutta vaativa. Luotettava ystävä.

Huonon menneisyyden takia Majurille oli jäänyt sellaisia asioita ja tapoja, joita ei "normaalilla" hevosella ole, esimerkiksi imppaaminen. Vaikka Majuri oli loppuaikoina todella kiltti ja rauhallinen hevonen, menneisyys kummitteli siellä taustalla kuitenkin aina välillä. Majuri saattoi toisinaan olla arvaamaton, vielä loppuaikoinaankin lähti minulta käsistä taluttaessa ehkä kerran vuodessa (ja Majuria ei pidätellyt yhtään mikään, kun se päätti lähteä), ei juurikaan tykännyt päähän koskemisesta ja oli normaalia hevosta vähän sulkeutuneempi.

Mutta toisaalta, ne huonotkin asiat tekivät Majurista Majurin.


Kauanko Majuri oli sinulla? 

Aloin vuokraamaan Majuria 24.7.2007, josta lähtien hoidin ja ratsastin Majurin pääasiassa lähes kokonaan itse. Puoliksi omistukseeni sain Majurin 1.6.2010 ja kokonaan itselleni 27.4.2013. Kokonaisuudessaan reilu 7 vuotta olimme Majurin kanssa yhdessä.


Miksi valitsit aikoinaan juuri Majurin?

Tästäkin olen varmaan kirjoittanut monia kertoja, mutta Majurissa oli jotain sellaista, joka kiinnosti minua. Majuri oli kuriton ja ilkeä, mutta mielestäni Majuri oli mahdottoman hieno hevonen ja halusin yrittää voittaa Majurin luottamuksen. Se vain kolahti minuun.


Millaisia tavoitteita sinulla on? 

Yleensä elämässäni? Nauttia ja olla onnellinen, saavuttaa unelmia ja elää elämä tehden niitä asioita, joista nautin.


Kuinka kauan olet harrastanut ratsastusta?

Äkkiä laskettuna noin 12-13 vuotta säännöllisesti. Noin 12-vuotiaasta tähän päivään asti olen ratsastanut säännöllisesti, vähintään kerran viikossa, mutta viimeiset 7-8 vuotta lähes joka päivä tai useasti viikossa ja yhdessä vaiheessa ratsastin helposti useammankin hevosen päivässä. Lisäksi 7-vuotiaana kävin vuoden verran ratsastamassa alkeiskurssilla, jonka jälkeen ratsastus hetkeksi jäi.


Koulu vs. este?

Koulu ehdottomasti. Minulla kuitenkin on sellainen pieni kutina, että Jaskan kanssa saatan innostua taas esteistäkin uudestaan.


Korkein hyppäämäsi este ja heppa, jolla sen hyppäsit?

Olen hypännyt korkeimmillaan vain metriä, Majurilla, Dessillä ja eräällä Wallulla. Minulla ei ole ollut hevosta, jolla olisin uskaltanut tai voinut hypätä tuota korkeampaa.


Mikä on lempihevos-/ponirotusi?

Minulla ei ole lempirotua, vaan pidän aika monista eri rotujen edustajista ja katson hevosia ennemmin yksilöinä. Joitakin rotuja, joita olen ihaillut etenkin ulkonäkönsä takia ovat friisiläiset ja andalusialaiset ja sen tyyliset hevoset. Kuitenkin eniten hevosia, joista olen yksilöinä pitänyt, on löytynyt lämminverisistä ja useimpien lämminveristen luonteesta pidän. Myös monet muiden rotujen edustajat ovat olleet sellaisia, joista olen pitänyt (esim. Jaska!), joten on vaikea sanoa vain yhtä rotua.


Miksi aloitit bloggaamisen? Bloggaamisen hyvät ja huonot puolet?

Jännä, että nämä ovat kysymyksiä, joita on kysytty varmaan jokaisessa tekemässäni kysymyspostauksessa. Mutta minä tykkään kirjoittamisesta ja tämä on hyvä tapa säilöä muistoja ja ajatuksia. Lisäksi tässä saa mukavasti vuorovaikutusta samantyylisten ihmisten kanssa. Aloitin bloggaamisen alunperin siskoni ja kaverin painostuksesta ja jäin koukkuun. Huonoja puolia tästä ei ole minulle vielä juurikaan tullut, mutta tietty tämä oman aikansa vie ja joskus tästä saattaa tulla vähän paineitakin (vaikka yritänkin kirjoittaa vain silloin kun minulla on siihen fiilistä, enkä haluaisi ottaa tästä paineita). Ilkeät kommentitkin ovat varmasti jokaiselle bloggaajalle tuttuja, vaikka minulla on pääasiassa ollut erittäin asiallisia lukijoita.


Missä näet itsesi viiden vuoden päästä? Entä kymmenen?

Viiden vuoden päästä olen toivottavasti vielä enemmän vakiintunut elämässäni, asun tulevan aviomieheni kanssa ja meillä on oma talo ja hyvä, vakituinen elämä mukavissa työpaikoissa. Olen kehittynyt elämässäni oikeaan suuntaan ja olen tyytyväinen elämääni. Kymmenen vuoden päästä meillä saattaa olla lapsi/lapsia ja nautimme elämästä.


Millainen on unelmahevosesi?

Monipuolinen, mukava luonteinen hevonen. Liikkuu hyvin ja mielellään, osaa kouluhommia sopivasti ja esteitäkin hyppää riittävästi. Ulkonäöltään pitkä- ja paksujouhinen, väriltään musta, ruunikko, kimo tai ehkä joku erikoisemman värinen. Sellainen vähän rotevampi, ei kylmäverisen roteva, muttei sellainen suikulakaan. Lihaksikas, kiiltävä karva, ilmeikäs ja ryhdikäs. Jaska on aika lähellä tätä, kunhan vielä ratsastuksellisesti kehitytään.


Hevosten ostoilmoituksia katsellessasi etsitkö jotain tietyn rotuista hevosta vai olitko avoin kaikille roduille?

En etsinyt mitään tiettyä rotua, katselin ilmoituksia aika paljon iän mukaan, koska etsin nuorta hevosta. Mutta täytyy sanoa, että esimerkiksi suomenhevosten ilmoitukset hyppäsin kyllä aika raa'asti yli (paitsi yksi kiinnostava suokkikin oli!) ja joistakin roduista kiinnostuin enemmän. Mutta pääasiasssa katsoin hevosia ominaisuuksien mukaan, en rodun, ja olin avoin kaikille roduille.


Maastoiletko paljon?

Maastoiluni riippuu todella paljon säästä. Jos on pimeää tai muuten huono sää, kun pääsen tallille, niin en lähde maastoon. Valoisalla ja hyvällä säällä maastoilen mielelläni. Jaskan kanssa aloitan maastoilun vasta, kun pääsemme muuttamaan ja aion ottaa maastoilun osaksi viikko-ohjelmaa. Jaskalla ei ole nyt pitkään aikaan ollenkaan maastoiltu selästä käsin, joten haluan saada Dessin vetohevoseksi ensimmäisille maastokerroillemme. Tavoitteena olisi käydä vähintään kerran viikossa kunnolla maastossa ja mahdollisimman usein alku- ja loppukäynteinä köpöttelemässä. Toivon mukaan Jaskastakin saataisiin koulittua luotettava maastoilukaveri. 


Mikä piirre hevosessa miellyttää itseäsi?

Nöyryys, kiinnostuneisuus ja sellainen uteliaisuus ja läsnäolo. Luottavaisuus ja rohkeus. Tasaisuus ja yritteliäisyys. Ulkonäössä sellainen uljas ja vahva olemus. Siinä nyt muutama.Unelmien talliympäristö?

Valoisa, uudehko, silmää miellyttävä ja hyvällä pohjaratkaisulla oleva talli, jossa on leveät käytävät ja pesukarsina. Ei pitkää pätkää karsinoita, vaan muutama karsina korkeintaan yhdessä tilassa. Solariumkaan ei olisi pahitteeksi. Tallissa olisi toimiva ympäristö, hyvät ja lämpimät säilytystilat varusteille, kuivatushuoneet ja kaikki mukavuudet sekä hyväpohjainen kenttä ja iso maneesi. Tietenkin estekalustoineen. Tallilla kävisi säännöllisesti valmentaja ja joskus järjestettäisiin pikku kisojakin. Tarhat olisivat hiekkapohjaiset ja suuret, hevosilla olisi useita ruokintakertoja, ne tarhaisivat pitkään ja kesäisin ne pääsisivät laitumelle. Tallilla olisi syksyisin sänkkäripelto ja talvisin pääsisi pellolla lumitreeneihin. Lisäksi tallilla olisi omat, hyväpohjaiset maastoreitit sekä metsäpolkuja ja vaihtelevaa maastoa. Ehkäpä myös maastoesteitä. Talli sijaitsisi lähellä asuinpaikkaani ja siellä olisi viihtyisä ilmapiiri ja ystävällinen talliporukka ja asiallinen ja ammattitaitoinen hoito. Tärkeintä olisi, että hevosista pidetään hyvää huolta ja niitä ei käsitellä välineinä, vaan elävinä olentoina.


Kerro siskosi hevosesta.

Dessi on vuonna 1998 syntynyt lämminverinen tammarouva, tehnyt aikoinaan ravuriurankin. Pohjimmiltaan nöyrä ja kiltti, mutta tammamaisen jääräpäinen ja oman arvonsa tunteva rouva. Osaa kyllä ja tekeekin, kunhan kuun asento on suotuisa ja tammalla on hyvä päivä. Haastava ratsastettava, vähän vänkyrä ja todella herkkä ja vetää herneen nenään vähän turhankin helposti, mutta kun tamman kanssa löytää yhteisen sävelen, niin ratsastaminen on miellyttävää ja kevyttä.

Olemme tunteneet Dessin vuodesta 2009 ja Iina on omistanut Dessin vuodesta 2011. Dessi rakastaa hyppäämistä, Iina on hypännyt Dessin kanssa 90cm ratana, mutta nykyään Iina ei Dessillä enää hyppää kuin silloin tällöin, koska tamman jalat eivät ole enää priimakunnossa ja niitä halutaan säästää. Koulupuolella Dessi on varmaan aika samantasoinen kuin Majurikin oli, noin HeB-asioita osaava, mutta laukka on laadukkaampi kuin Majurilla oli.

Maastossa Dessi on elementissään ja toimii kuin vaihteilla. Kun laukan nostaa, etenee tamma kuin kiskoilla, korvat hörössä ja säätää nopeutta juuri niinkuin ratsastaja haluaa. On ihanteellinen maastoratsu juurikin tasaisuutensa takia. Traktorit ja lehmät ovat Dessin mielestä pelottavia, johtuen niiden kanssa tapahtuneista onnettomuuksista ja pelätessään Dessi saattaa heittäytyä hankalaksi. Se onkin ainoa miinuspuoli maastoilussa.


Missä olet opiskellut/opiskeletko/oletko työelämässä (mikä ala)?

Olen valmistunut merkonomiksi vuonna 2010 ja olen lopputyötä vaille tradenomi. Olen kuitenkin tehnyt nyt reilun vuoden kokopäiväistä työtä, olen kirjanpitäjä. Aikaisemmin työskentelin opiskeluiden ohella myyjänä vaatekaupassa.


Kuinka kauan yleensä ratsastat?

Riippuen hevosen jaksamisesta. Joskus asioiden läpiottamisessa menee kauemmin, joskus selviää vähemmällä ja joskus pidän ihan tarkoituksella kevyemmän päivän. Jaskan kanssa olen ratsastanut nyt noin reilu puoli tuntia kerrallaan, ehkä 45minuuttia, joskus tunninkin. En kuitenkaan katso aikaa kellosta, vaan menen ihan fiilispohjalla ja hevosen mukaan.


Olisitko ollut valmis ostamaan toisen lämminverisen?

Olisin ollut, jos hevonen olisi sopinut kriteereihini. Jos hevonen olisi ollut lämminverinen, olisin tahtonut raveissa juoksemattoman, peruskoulutetun ja potentiaalisen, ratsastukseen sopivan nuoren lämminverisen. Tällaista ei kuitenkaan tullut vastaan, enkä halunnut aivan kouluttamatonta hevosta. Lämminveriset ovat usein haasteellisia kouluttaa ratsuiksi ja kieltämättä halusin tällä kertaa helpomman projektin. En kuitenkaan poissulkenut myöskään lämminverisiä, mutta sellaista sopivaa ei vaan nyt tullut vastaan.


Majurin lähdön jälkeen epäröitkö yhtään uuden hevosen hankintaa?

Epäröin vähän, kun mietin, että haluanko oikeasti uuden hevosen, jonka kanssa täytyy kaikki aloittaa alusta. Tiesin kuitenkin, että uuden hevosen tulen ennemmin tai myöhemmin hankkimaan ja vaikka olin ajatellut pitkittää sen hankkimista ainakin tämän kevään, en voinut olla ostamatta kun sopiva kohdalle osui. Ajan kuluessa aloin myös entistä enemmän kaipaamaan omaa hevosta ja epäröinti alkoi olla hyvin pientä.


Oletko aina ollut hevostyttö vai onko se tullut joskus myöhemmin vasta?

Olen ollut aina eläinrakas, sanotaanko näin. Ala-asteella hevoset alkoivat sitten enemmän kiinnostaa ja silloin tämä harrastuskin alkoi.


Onko helppoa oppia ratsastamaan?

Koskaan ei voi oppia ratsastamaan aivan täydellisesti, mutta sellaiset perusjutut on suhteellisen helppo oppia. Tasapaino, hevosen lukutaito ja yhteistyön harmonia tulevat sitten pikku hiljaa ja niitä onkin jo vaikeampi opetella. Kyllähän tämä on vaikea laji ja aina on jotain korjattavaa, mutta ehkä se tässä kiehtookin.


Kun aloit etsimään uutta hevosta, millaisia kriteereitä olit uudelle tulokkaalle ajatellut?

Nuori hevonen, ikä noin 4-8 vuotta. Ihanneikä 4-6 vuotta. Peruskoulutettu tai vähän pidemmälle koulutettu, terve hevonen, jolla potentiaalia laadukkaaseen harrastamiseen. Omaa silmääni miellyttävä ja mukava luonteinen hevonen. Säkäkorkeus 155-165cm, mielellään ruuna. Rotukriteerejä en ollut asettanut, mutta tietyt rodut kiinnostivat enemmän ja kylmäveriset esimerkiksi eivät juurikaan kiinnostaneet.Kävitkö kokeilemassa useampaa hevosta?

En käynyt. Kun se sopiva kohdalle osui, niin turha siinä oli muita enää testailla, se oli menoa!


Oletko enemmän este- vai kouluratsastaja?

Pidän itseäni enemmän kouluratsastajana.


Oletko koskaan kilpaillut, ja jos olet, niin missä lajissa ja luokissa?

En ole koskaan tosissani kilpaillut, vaan käynyt silloin tällöin näyttämässä nenääni pikkukisoissa (harjoitus- ja seurakisoissa). Pieniä koulu- ja esteluokkia, raviohjelmista helppoon B:hen ja ristikkoluokista muistaakseni noin 60-70cm -luokkiin. En ole ollut oikein kisaajaihminen, mutta saa nähdä jos Jaskan kanssa innostuisin siitäkin!


Mikä on korkein hyppäämäsi rata ja yksittäinen?

Ratana olen muistaakseni hypännyt joskus leirikisoissa 80cm, kisoissa Majurin kanssa 60-70cm. Kotona on ehkä tullut hypättyä jotain pientä rataa isompaakin, en muista.


Mikä on lempi varustemerkkisi itselle, entä hepalle? Suosikkivarusteesi?

En suosi mitään tiettyä merkkiä, ostan jos tavara näyttää ja tuntuu hyvältä ja on sopivan hintainen. Ostan paljon tuotteita alennuksesta, eikä minulla ole paljoakaan sellaisia varusteita, jotka olisin ostanut normaalihinnalla (kypärä tulee ainoastaan mieleen). Ratsastushousuissa olen tykännyt eniten Pikeurin housuista, mutta muuta Pikeurin tuotteita minulla ei taida olla. Myös Königsin saappaani ovat todella hyvät! Hevoselle olen tykännyt tosi paljon Equilinen huovastani ja Eskadronin suojatkin ovat kestäneet hyvin käyttöä vuosia. Minulla kuitenkin on tosi paljon eri merkkistä tavaraa, enkä suosi mitään tiettyä merkkiä. Suosikkivarusteeni ovatkin ehkäpä kauan palvelleet Königsin Alex ratsastussaappaani, olen tykännyt niistä tosi paljon!


Oletko riippuvainen jostakin? Jos olet, niin mistä?

Hevosista voisin sanoa olevani jollakin tapaa riippuvainen, hevoseton elämä olisi tylsää.


Miksi eläimeksi luokittelisit luonteen perusteella Majurin? Entä Jaskan?
 (siis esim. lempeä = lammas, miellyttämisen haluinen ja innokas = koira)

Majuri olisi viisas kuin pöllö, syöppö kuin sika, rauhallinen kuin laiskiainen ja viekas kuin kettu. Jaska olisi innokas ja leikkisä kuin koira, myöskin syöppö kuin sika, lempeä kuin lammas ja utelias kuin... mikä eläin on utelias? Hauska kysymys!


Pisteet sinulle, jos jaksoit lukea tämän ylipitkän postauksen ja suuret kiitokset kaikille kysymysten laittajille. Toivottavasti tämä postaus valaisi vähän ajatusmaailmaani, suunnitelmiani ja meidän elämää. 

Linkattujen blogien mielenkiintoisimmat ovat tulossa lähipäivinä esittelyyn, pysykää kuulolla!


13 kommenttia:

 1. Utelias kuin kissa. ;) Useinhan sanotaan, että uteliaisuus kostautuu kissan kuolemaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin sieltähän se tuli ;) Itse olin jo laittamassa tuohon että Ulla Taalasmaa... :D

   Poista
 2. SIIS OMG!! Oikeesti mitäää, elämäni isoin mind blow tuli just kun luin kysymyksen "Missä olet opiskellut/opiskeletko/oletko työelämässä (mikä ala)?" Repesin nauruun ja mietin että typerä ihminen, ei kai nyt suomessa lapset tee töitä. Sitten luin sun vastauksen ja järkytyin! Oon aina luullut että oot about 12-14-vuotias ja nyt kävin sitten ensimmäistä kertaa lukemassa sun esittelysivut ja SÄ OOT 23-VUOTIAS?! Ei todellakaan pahalla mutta en olis ikinä uskonut että oot yli 16v o.O!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ihanaa, ei tarvitse ruveta ikäkriiseilemään ainakaan hetkeen! :D Aika moni on kyllä vieläkin luullut minua alaikäiseksi, etenkin tallivaatteissa ilman meikkiä, että et ole ainoa :)

   Poista
 3. Voi vitsi! Mun tutulla on kans welsh cob ruuna joka on ihan saman näkönen kun sun Jaska mut se on tummaruunikko ja ihan samassa kohtaa merkit ja muutenki kuin kaksois olento sun Jaskasta! Ja kaiken kukkuraks sen nimikin on vielä Jaska! (lempinimi mut silti)! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho aikamoinen sattuma! :D Mahtaakohan olla jotain sukua? :D

   Poista
  2. Mikä sen isän nimi on? Carneddau Deryn Du on minun tatun Jaskan isä :)

   Poista
  3. No sittenhän ne on sukua, sama isä minunkin Jaskalla :D Emä on Minyffordd Daydream.

   Poista
  4. Ei jumpe ne on täysveljiä! Sama isä ja sama emä! :D Mikä tuuri! Hepan oikeeni nimi on muuten S.W. Flying Jack! :D Käy kattoo sukupostista. Pikku ero vaan siinä että tällä Jaskalla olikin tähtipiirto päässä. :)

   Poista
  5. Haha ihmekään kun ovat samannäköisiä, hauska sattuma ;D Käynpäs kurkkimassa velipoikaa ja kaimaa sukupostista ;)

   Poista
 4. Täytyy suoraan sanottuna todeta, että olen kateellinen sinulle!
  Jaska oli viime kesänä onnistuneen koeratsastuksen ja totaalisen rakastumisen vuoksi minulle hetken varattuna. Suunnitelmat tulevaisuudesta ja muista touhuista oli jo useaan kertaan unelmoitu ja olin todella ihastunut tähän hevoseen. Sitten, kohtalo puuttui peliin, ja erään tapahtuman vuoksi vastuullisena ihmisenä sitten jouduin peruuttamaan Jaskan oston... Se todella sattui (ja kirpaisee edelleen...)

  En voisi kuitenkaan iloisempi olla hevosen puolesta, melkein kyynel silmässä blogiasi luin, kun kuulin tutultani, että ruuna on tullut sinulle. Olen aikaisempina vuosina entisenä lv-fanina blogiasi lukenut. Sinulla on todella paljon samanlaisia ajatuksia hevosista kuin minulla... Toivon kaikkea hyvää teidän yhteiselle matkalle, onnea upeaakin upeammasta hevosesta! Terkut Jaskalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi harmillinen juttu sinun puolestasi, Jaska on tosiaankin ihan huippulöytö ja sellainen sydänten sulattaja :) Voin kuvitella miltä sinusta tuntui, koska jos olisin Jaskan oston joutunut perumaan, niin olisi se kyllä suuresti harmittanut, Jaska nimittäin jotenkin osaa tuon hurmaamisen taidon.

   Kiitos ihanasta kommentista, tule ihmeessä joskus tervehtimään Jaskaa ihan paikan päällä :)

   Poista