perjantai 2. toukokuuta 2014

Kuinka paljon omaan hevoseen menee rahaa?

Moni varmasti miettii oman hevosen hankkimista ja sitä, paljonko siihen täytyisi pistää rahaa ja aikaa palamaan. Voin sanoa, että paljon. Se hevosen hankintahinta on luultavasti loppupeleissä pienin kustannuksista, koska sen jälkeen täytyy jatkuvasti maksaa hevosen ylläpidosta. Oma hevonen tuo myös paljon vastuuta ja vie rutkasti aikaa.

Hevosen hyvinvoinnista täytyy jatkuvasti huolehtia ja hevosen vointia tarkkailla. Ei riitä, että käyt vain ratsastamassa hevosella, vaan hevoselle täytyy hoitaa kengitykset ja eläinlääkärit, metsästää sopivia varusteita ja käydä tuhlaamassa rahaa pakollisilla varuste- ja ruokaostoksilla. Hevosenomistajasta tulee kokopäiväinen hevosen huoltaja, eikä ajatuksia hevoseen uhraannu pelkästään tallilla ollessa. Harmaiden hiusten vastineeksi saa tottakai paljon hyvää, mutta täytyy miettiä oletko valmis uhraamaan hevosen eteen niin paljon.
Se on tietysti jokaisen oma valinta, että kuinka kalliille tallille hevosensa vie vai onko hevonen kenties omassa pihassa. Kun hevonen on omassa pihassa, ovat kulut tietenkin todella paljon pienemmät, mutta myös työmäärä on paljon suurempi. Monilla talleilla on myös mahdollisuus puolihoitoon, jolloin hevosenomistaja esimerkiksi siivoaa päivittäin hevosensa karsinan ja saa tallipaikan halvemmalla.

Majuri asuu Uudellamaalla, jossa hintataso on huomattavasti korkeammalla kuin muualla Suomessa. Tallipaikan hintaan vaikuttaa siis sijainti, puitteet, valmennusmahdollisuudet, hoitotaso ym. Hoidon laadusta ei kannata tinkiä. Kokopäivätarhaus, hyvälaatuinen heinä ja asiallinen hoito ovat ainakin minulle tärkeimpiä kriteerejä tallin valinnassa. En veisi hevosta tallille, jossa ei ole edes kenttää, joten jonkunlaiset harrastusmahdollisuudet on myös hyvä olla.

Katsotaan seuraavaksi lukuja, koska välillä on kiva kamalaa laskea, kuinka paljon sitä rahaa saakaan kulutettua. Laskelman hinnat ovat noin-hintoja, jotka pohjautuvat omiin kokemuksiini, tapoihini ja tietooni. Laskelma on todella suurpiirteinen, mutta ehkäpä edes vähän suuntaa antava.

Huomaathan myös, että olen laskenut hinnat kuukausitasolle eli laskenut kuinka paljon asiaan kuluu rahaa vuodessa ja jakanut sen kuukausille, vaikka esim. madotusta ei tietenkään hoideta kuukausittain. Tämän takia jotkut luvut saattavat näyttää hassuilta kuukausitasolla mitattuina.


Tallivuokra on ehkä suurin kustannus, mutta johon voi itse valinnoillaan vaikuttaa. Maneesitallit ovat yleisesti kalliimpia kuin maneesittomat. Tallit hinnoittelevat yleensä vuokrat puitteiden perusteella. Mitä paremmat puitteet, sitä kalliimpi. Hinnasta ei kuitenkaan kunnolla voi päätellä minkälainen hoito tai laatutaso tallilla on, joten on tärkeää tutustua tallin toimintatapoihin huolella. 

Tallipaikka kannattaa valita huolella. Maneesillinen talli voi olla kalliimpi, mutta siitä saatu hyöty on myös suurempi. Tallilla, jossa on vain kenttä, voi yhden "kunnollisen" ratsastuksen hinnaksi tulla aivan sama kuin maneesitallilla, jossa on mahdollisuus ratsastaa "kunnolla" ympäri vuoden.

Annan karkean esimerkin: maneesitallin kuukausivuokra on 500 € ja maneesittoman 300 €. Maneesitallilla yhden kunnollisen ratsastuksen hinnaksi tulee 16,44 €, koska voidaan ratsastaa kunnolla ympäri vuoden. Maneesittomalla tallilla kuukausia, jolloin voi ratsastaa joka päivä kunnolla on ehkä 8 kuukautta vuodesta, jolloin yhden kunnollisen ratsastuksen hinnaksi tulee 15 €.

Tallivuokra n. 200-800 € / kk.
Rehut täytyy yleensä hevosenomistajan ostaa itse. Joidenkin tallipaikkojen hintaan kuuluu heinän lisäksi kaura ja kivennäinen. Esimerkiksi Majuri syö heinän lisäksi prixiä, jonka hankin itse. Prixsäkki maksaa noin 15 € ja se kestää noin kuukauden. Lisäksi kustannan itse mahdolliset vitamiini- ja muut ruokintalisät.

Rehut n. 25 € / kk.


Kengitys tai vähintäänkin vuolu on myös pakollinen kulu. Majuri pitää kengittää noin 6-8 viikon välein, joka taitaa olla melko yleinen kengitysväli. Lisäksi irtokenkiä täytyy silloin tällöin lyödä kiinni kengitysten välissä. Talvikengät ovat yleensä kalliimmat kuin kesäkengät ja hintaan vaikuttaa myös se, lyödäänkö edelliset kengät uudestaan kiinni vai laitetaanko uudet. Kengittäjien hintatasoissakin on todella paljon eroja.

Kengitys n. 55 € / kk.


Madotus tehdään tavallisesti kerran tai kaksi vuodessa. Yksi vaihtoehto on myös tehdä matotutkimus, jonka perusteella hevonen madotetaan. Matotutkimuksesta selviää, onko hevosella matoja ja jos on, se madotetaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että matotutkimuksessa ei näy kaikki madot, joten varmuusmadotus voi olla tarpeen. Madotuskäytännöissäkin löytyy eroavaisuuksia ja niistä kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa.

Madotus n. 5 € / kk. Rokotus ja raspaus tehdään tavallisesti kerran vuodessa, mutta osa hevosista tarvitsee hampaiden raspausta useammin. Toimenpiteiden hinta riippuu paljon eläinlääkäristä.

Rokotus ja raspaus n. 15 € / kk.


Yllättäviä eläinlääkärikuluja noiden pakollisten lisäksi tulee aina. Tätä ei voi ennustaa etukäteen, joten ylimääräisiin eläinlääkärikuluihin kannattaa varautua säästämällä rahaa ja vakuuttamalla hevonen. Pienestäkin vaivasta voi tulla monen sadan tai tuhannen euron kustannukset. Eläinlääkärikulujen suuruus vaihtelee siis vuosittain ja tapauskohtaisesti.

Yllättävät eläinlääkärikulut n. 20 € / kk.


Hevosen vakuuttaminen on jokaisen hevosenomistajan päätettävissä. Yleensä hevosen voi vakuuttaa eläinlääkärikulujen ja kuoleman varalle ja ottaa vastuuvakuutuksen. Vaikkei ottaisi eläinlääkärikulu- tai henkivakuutusta, suosittelen kaikkia hankkimaan vastuuvakuutuksen, joka korvaa muille ihmisille ja esineille aiheutuneet vahingot. Jos hevonen juoksee 100 000 euron auton alle ja kuski sekä auto vahingoittuvat tai jos kisamatkalla hevonen hajottaa vuokrattua traileria, omistaja eli sinä olet usein tällaisissa tilanteissa korvausvelvollinen ja siinä tilanteessa on hyvä, että voi siirtää kustannukset vakuutusyhtiölle.

Vakuutuksen hintaan vaikuttaa mm. ilmoitettu hevosen arvo, ikä, "bonukset", omavastuun suuruus ja kuinka kattava vakuutus on. Näistä kannattaa kysellä tarkemmin vakuutusyhtiöistä. Kannattaa myös muistaa varmistaa, että hevosta ratsastavilla ihmisillä on omasta takaa tapaturmavakuutukset kunnossa.

Vakuutus n. 40 € / kk.


Varusteita täytyy hankkia aina sitä mukaa, kun niitä tarvitsee tai hajoilee. On toki ihmisiä, jotka ostavat hevoselle jatkuvalla syötöllä uutta tavaraa, mutta se on taas jokaisen oma valinta. Tietty aluksi, kun varusteita ei ole kertynyt, täytyy satsata niihin isompi summa. Tämäkin summa vaihtelee aivan varusteiden tarpeesta ja hinnoista riippuen.

Varusteet n. 15 € / kk.

Hieronnan ei pitäisi minun mielestäni olla luksusta hevoselle, vaan kaikkien hevosten elämään kuuluva asia. Hevosta voi hierottaa, kun se tuntuu jumiselta tai vielä parempi olisi hierottaa hevosta esimerkiksi kuukausittain ylläpitävänä hierontana. Hieronnan hintaan vaikuttaa todella paljon hierojan hinnoittelu, mutta tavallisen hieronnan voi varmasti saada 60 eurolla per kerta.

Hieronta n. 25 € / kk.


Bensakuluja ei pidä unohtaa. Niihin vaikuttaa luonnollisesti auton kulutus ja tallimatkan pituus. Edullisintahan olisi polkea pyörällä ;) Olen laskenut tähän bensakulut sen mukaan, että tallimatka yhteen suuntaan on 10km ja tallilla käydään joka päivä autolla, joka kuluttaa 6 litraa sadalla kilometrillä.


Bensakulut n. 55 € / kk.


Yhteensä pakolliset kulut ilman tallivuokraa 255 € / kk.
Yhteensä kulut tallivuokran kanssa 455- 1055 € / kk.
 ja nyt herkimmät sulkee silmänsä ja jättää lukematta seuraavan rivin
Yhteensä kulut vuodessa 5 460 - 12 660 €.

Hevoselleen voi myös hankkia vuokraajan, jolloin vuokraajalta saatu raha auttaa tallivuokran maksussa.  Itse lasken vuokraushinnan sen mukaan kuinka paljon minulla kuluu rahaa päivässä hevoseen. Eli jos maksat hevosesta esimerkiksi 500 € kuukaudessa, sinulla kuluu hevoseen rahaa noin 16,50 € päivässä (500:30) ja voit pyytää esimerkiksi 15 euroa kerrasta. Hintaan tietysti vaikuttaa myös hevosen osaamistaso, tallin puitteet ja asiat, joita hevosella saa tehdä.

Tähän laskelmaan en ole ottanut mukaan kisa- tai valmennuskustannuksia. Yhdet seurakisatkin voivat tulla maksamaan paljon, kun otetaan huomioon osallistumismaksu, traileri- ja vetoautovuokra, bensat ja ehkäpä vielä kuskille maksettava palkkio. Valmennushinnat lähtevät muutamista kympeistä ylöspäin ja valmennuksissahan kävisi mielellään useita kertoja viikossa. Kisoihin ja valmennuksiin saa uppoamaan aivan tolkuttoman paljon rahaa, joten en lähde niitä summia tässä edes arvioimaan.


Oliko tämä laskelma hyödyllinen jollekulle?

39 kommenttia:

 1. Toi ei muuten ollut ainakaan meidän kohdalla totta, että kotona olisi edullisempi pitää, voisi sanoa että jopa kalliimpaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, se riippuu kyllä tosi paljon siitä, että mihin vertaa. Ja tietty kotonakin kuluu rahaa hevosen pakollisiin kustannuksiin, heinään, tallin huoltoon ym, että voit olla ihan oikeassa :)

   Poista
  2. ei meilläkään :D parivuotta sitten valmistuneet uudet tallit ja kenttä.. ei halpaa..

   Poista
 2. Oli hyödyllinen, vaikkakin tiesin jo aika suurinpiirtein, kun on ylläpidossa heppa ollut :)
  Harvemmin hevosenomistajat haluavat raha-asioista netissä puhua, joten hienoa, että edes sä teit tälläisen pelkistetyn version! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) joo eipä ole kauheasti tällaisia näkynyt niin ajattelin tehdä edes suurpiirteisen laskelman :)

   Poista
 3. Oli tosi hyödyllinen! Meillä on kotona pito vähän halvempaa. :) Mitä mieltä oot kun me ostetaan mun hevoselle mysliä ja se maksaa 23 € säkki ja annetaan sitä 1,5l aamuin illoin ja meillä menee n. 3 säkkiä viikossa eli n. 60€ kuukaudessa että onko se aika paljon? Annammekohan liikaa sitä vai onko se liian kallista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että oli hyötyä :)
   Ei tuo myslin määrä kuulosta minun mielestä kamalan paljolta, mutta ruokinta on tietty tosi hevoskohtaista :) tietty perus prix olisi halvempaa, mutta jos olette myslin todenneet hyväksi, niin ei sitä kannata alkaa vaihtamaan.

   Poista
 4. Meidän heppa asui karsinassa maneesi tallilla 150€/kk... Ja vielä sellanen, että meillä käy hieroja ja hinta 35€ ja on oikein kouluttautunut siis. Nykyään kotona ja hommaa ei sen enempää ole edelliseen verrattuna, kuin aamusti ulos.
  Itse ostan hyvin suppeasti tavaraa, mutta silti sitä menee aina noin 30 kuussa. Muuten ihan ok postaus, mutta ei vain meidän elämään oikein sopinut hinnat mistään kohtaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, missä päin on noin halvat hinnat :o vai oletteko tehneet paljon tallihommia ja saaneet alennusta?
   Joo, nämä ovat todella suurpiirteisiä hintoja, että tottakai joku saa halvemnalla tai maksaa enemmän :)

   Poista
 5. Kiva laskelma ja melkoisen todenmukainen. Raha on kuitenkin melkoisen ratkaiseva tässä harrastuksessa, siitä ei pääse mihinkään. Kyllä maneesitallilla pito nostaa noita vuositason kuluja aikamoisen huimalle tasolle kun on laskeskellut, et menee juurikin viisinumeroiseksi summaksi. Oon itse välillä meinannut pistää nettiin meidän rahakuluja mutta oon päättänyt toistaiseksi jättänyt sen väliin. Tällähetkellä hevonen asuu muuten meillä kalliimmin kuin kaksi ihmistä ;). Meillä nuo menot istuu aika kivasti noihin hintahaarukoihin :). Tosin varusteisiin menee kyllä enemmän rahaa mutta se on ihan vaan omaa mielitekoa se XD.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) niinpä, monen haaveet omasta hevosesta kaatuvat nimenomaan rahaan :/
   Heh niin, se on ihan kiinni siitä, että mistä tinkii ja mihin panostaa :D minullakin taitaa olla kyllä nyt viime aikoina mennyt varusteisiin enemmän kuin tuo summa :D

   Poista
 6. Hieman sydän pamppaillen aloin lueskelemaan tätä postausta. Tuo oma kaviokas on ollut tallissa yhteensä jo 3,5 vuotta ja usein olen saanut kyselyitä siitä, miten kallista hevosta on pitää. Yleensä suostun kertomaan summittaisen tallivuokramme, mutta sen pidemmälle en edes halua kuluja ajatella. :D Siksi tämänkin lueskeleminen hieman pelotti!

  On kyllä totta, että kuluissa on paljon vaihtelua juuri esimerkiksi kengityksen ja rokotus- ja raspauskulujen yms perustoimenpiteiden suhteen.

  Aika hyvin tämä laskelma piti kyllä paikkansa ainakin meidän uusimaalaisten kohdalla. Jokin yksittäinen asia ehkä on kalliimpi ja toinen puolestaan halvempi, joten kokonaisuudessa samansuuntaisista summista puhutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kyllä siinä alkaa vähän kauhistuttaa, kun niitä menoja alkaa oikeasti laskemaan :D
   Joo, taitaa pitää tämä parhaiten paikkaa meidän uudellamaalla asuvien kohdalla :)

   Poista
 7. Minusta tämä oli erittäin silmiä avaava teksti, vaikka olenkin aina tiennyt, että hevoseen menee paljon rahaa ja aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) kyllä siihen hevoseen saa menemään rahaa yllättävänkin paljon :)

   Poista
 8. Itse laskeskelin vanhaan blogiin kaikki hevosen kulut yhden vuoden ajalta. Toki tohon tuli sitten päälle tunnit, valmennukset, leirit ja ratsastajan varustekulut, joita ei oo laskettu. Aika karu summa tuli kyllä loppuun, nyt sitä aattelee kauhulla kun hinnat vielä siitä nousseet ja tulevat taas kohtapuoliin nousemaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei sitä edes osaa ajatella paljon sitä rahaa menee, ennenkuin oikeasti alkaa laskemaan :s
   käyn tsekkaamassa sinun tekemän laskelman :)

   Poista
 9. Ohhoh. (Voiko tähän muutsa sanoa?)

  VastaaPoista
 10. Kyllä tuo arvio on mielestäni vielä hieman alakanttiin laskettu! :) Ja äkillinen sairastuminen, joka vaatiii klinikka hoitoa voi yhtäkkiä maksaakin lähemmäs tonnin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla :) Niinpä, noita sairastumisia on tosi vaikea ennustaa. Ja jotkut hevoset ravaavat jatkuvasti klinikalla, kun taas joidenkin ei tarvitse ikinä käydä. Tietty jos vakuutus korvaa sairastumisia, niin niihin ei mene niin paljon rahaa.

   Poista
 11. Huhhuh, ehkä on parempi pysytellä kaneissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo kanit voi tulla vähän halvemmaksi ;D

   Poista
 12. Itselläni kävi kyllä mieletön säkä, kun sain nyt talveksi ylläpitohevosen kaverini pihalle hänen hevosensa seuralaiseksi. Maksan vain rehut + sähkö ja vesi, yht 50 e , kengityksen sekä mitä nyt haluan itse välttämättä hevoselle ostaa. Karsinan toki siivoan joka päivä itse. Heinät on tullut hevosen omistajalta ilmaiseksi..lopulta tuli myös kaurakin.

  Ilman tätä järjestelyä en olisi raaskinut hevosta talveksi ottaa. Tallit sijaitsevat suht kaukana (nyt matka vain 4km ja melkein työmatkan varrella) ja hinnat ovat todellakin kohoamassa: parin kuukauden tallivuokralla pääsisi reissuun ja olisi vielä rahat siellä tuhlattavaksi!

  Olen erittäin kiitollinen niin ystävälleni kuin hevosen omistajalle että sain kokea (saan vielä pari viikkoa) kuitenkin kuukausien ajan hevosen "omistajuutta" :) tiedän olevani onnekas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, sinulla on kyllä ollut tuuria ja ystävällinen kaveri! :) Tuollaisia tilaisuuksia ei ihan kaikkien kohdalle tule :)

   Poista
 13. Tosi hyvä postaus! :) Veikkaan että varmasti hyödyllinen monelle jotka on suunnittelemassa ponin ostoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti juurikin hepan ostoa suunnitteleville tästä olisi hyötyä :)

   Poista
 14. Mulla kotona kaksi hevosta (hetken myös kolmekin) kulutti vähemmän mitä yhden hevosen tallivuokra lisäkuluineen läheisellä tallilla. Tehtiin monta laskelmaa voiko olla näin, mutta niin se vain meni - samat rehut kuitenkin, mutta säästettiin sitten lopuissa, mm. ajomatkat.

  Tosin, meillä rakennettiin kotiin tallit ja kentät, mutta nää kyllä maksavat ittensä takaisin ajanmittaan.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, no voi hyvinkin olla - etenkin, jos läheisen tallin tallivuokra on hintava :)

   Poista
 15. Itselläni ei olisi mahdollista pitää hevosta ilman että kulut menevät puokkiin. Juuri tällä viikolla selailin tallipaikka ilmoituksia huvikseni. Eniten nykyisessä tallipaikassa harmittaa huonot maastoilu mahdollisuudet, talli sijaitsee hyvin vilkkaalla tiellä missä on paljon rekkaliikennettä. Ajatus maneesista on myös houkuttava. Otit hyvän asian esille: "Mitä paremmat puitteet, sitä kalliimpi. Hinnasta ei kuitenkaan kunnolla voi päätellä minkälainen hoito tai laatutaso tallilla on, joten on tärkeää tutustua tallin toimintatapoihin huolella." Jäin miettimään hetkeksi omaa tilannettani. Haluanko oikeasti luopua tallipaikasta, jossa on hevosista vuosien kokemuksen omaava tallinpitäjä ja jolta voi aina kysyä neuvoa? En. Aluksi jännitti kysyä neuvoa, pelkäsin hänen pitävän mua idioottina. Jokaiseen kysymykseen olen saanut vastauksen ja muutenkin saanut hyviä neuvoja. En kaipaa samanlaista menoa kuin kaverini tallilla, hevoset maksavat enemmän kuin autoni, kaikki varusteet pitää olla huippuluokkaa ja jos jotain kysyt, olet todella tyhmä, ja jos haluaa tiettyä määrää enemmän hevoselle heinää, joutuu maksaa ylimääräistä (kaverini tallin heinäpaalista joutuu kaikenlisäksi etsimään kohtia missä heinä ei ole homeessa). Sama loimituksen suhteen, se ei tuo lisäkustannuksia tämän hetkiseen tallivuokraan. Itse olen vain sanonut tallin omistajalle "Pidä kaakki hengissä", ja edelleen se on, virkeänä 21-vuotiaana ex-ravurina ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin niin samaistua sinun ajatuksiisi, meillä oli entisellä tallilla huonot maastot, kun iso tie meni tallin vieressä ja haaveilin minäkin maneesitallille pääsystä. Pitkään punnitsin erilaisia vaihtoehtoja ja lopulta uskaltauduin kokeilemaan, muutimme "maalais"maneesitallille, jossa minä ja Majuri olemme kyllä viihtyneet todella hyvin! Hieman vaikea päätös kyllä oli, kun edellisellä tallilla oli hyvä hoito ja mukavat ihmiset sekä olimme kulkeneet samassa porukassa melkein kymmenen vuotta.
   Hyväksi todetusta paikasta ei aina kannata luopua, jos miinukset eivät ole kovin isoja - voi joutua ojasta allikkoon. Asiallinen ja hyvä hoito on kuitenkin se tärkein asia, en itsekään ikinä veisi hevosta tallille, jossa hevoset hoidetaan esim. sinun kuvailemalla tavalla, vaikka olisi maneesit ja huippupuitteet! En edes ymmärrä kuinka tuollaisia talleja voi olla - kuka tuollaisesta maksaa? Heinät homeessa ja inhottava snobi-ilmapiiri hyi yäk :D

   Poista
 16. Mä oon pariin otteeseen miettiby et pitäis kyl joku kk alottaa laskee kuinka paljo menee vaikka puolessa vuodessa. Ihan kaikki kulut laskis. Nyt jo mullq menee pelkkiin bensa kuluihin 200 e kuukaudessa, tallivuokra ja rehut 37€/säkki. Huh uskaltaakoha laskee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on ihan uskomaton määrä mitä "kaikkeen pieneen" saa menemään :D Mä vähän laskeskelinkin jo tossa ennen tallinvaihtoa, kun mietin budjettia, niin kyllähän se vähän hätkähdytti! Kannattaa kyllä jos vaan uskaltaa ;D

   Poista
 17. Oli todella hyödyllinen ♥ koska kaverin kanssa haaveillaan/suunnitellaan ylläpitoponia yhyeiseksi ja tiedettäis jo minne poni laitettas yms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tästä oli hyötyä teille! :) Kannattaakin suunnitella ja laskea tarkkaan etukäteen, onnea teille ylläpitoprojektiin! :)

   Poista
 18. Hyödyllinen postaus, ainakin minulle, joka saa ylläpitoponin muutaman kuukauden sisällä, kunhan sopiva löytyy. :) Tiedän jo, minne ponin laittaisin. Onneksi kentän vuokra on 5€/ratsukko per kerta ja maneesin 10€/ratsukko per kerta. Aluksi vaikutti kalliilta (kun ei ottanut sitä mukaan laskentoihin), mutta aika halvaksi se osoittautuu verrattuna muihin alueen talleihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä :)
   Joo, eihän nuo kentän ja maneesin vuokrahinnat ole pahat, jos tallivuokra muuten on edullinen. Tsemppiä tulevaan ylläpitoprojektiin! :)

   Poista
 19. Hi,


  I'm Justina Vanagaite from Lithuania and I have several horse for sale.

  2011, 165cm super easy to ride dressage gelding. L level + flying changes. Very calm and stable, doesn't spook. He is very comfortable to sit, has no bad habits, is absolutely healthy. He has dressage competition experience. Perfect horse for amateur rider! Can be ridden by children. has good jump too.
  PRICE 5500eu.
  Video:
  https://www.youtube.com/watch?v=HOCnFE2ub0c

  Also I can offer you cheeper schooling horses like this gelding:
  2007 super schooling gelding, 154cm, can be harness. Perfect horse for beginners or children. Healthy, no bad habits.
  https://www.youtube.com/watch?v=1KUXX3pdPek
  Price: 2900eu

  I can suggest you dressage, hobby or showjumping horses or ponies. Feel free to contact me or subscribe to my YouTube channel:

  https://www.youtube.com/channel/UCq2YeD71fp2VS6sEW-M2ibw  Best regards,
  Justina Vanagaite

  VastaaPoista
 20. Tää postaus on tosi hyödyllinen (kylläkin vanha mutta mitä pienistä)!
  Itellä on ollut nyt yli vuoden ylläpidossa 115cm poni, asuu kevään, kesän ja syksyn pihatossa, kylmimmän osan talvesta karsinassa. Tallilla tosiaan on vaan kaksi hevosta, syö aikalailla samoja ruokia ja näin. Tallilla on tarha jossa melko tilava katos, tallissa on kaksi kunnon isoa karsinaa ja yksi varakarsina joka on oma viritelmä ja satulahuone. Iso kesälaidun löytyy ja kenttä joka on hieman rehevöitynyt. Tilaa on muutenkin paljon ja talli aika siisti. Poni on myös melko pieni eikä syö paljoa ja näin siihen ei myöskään mene paljoa rahaa, eli meillä tää pitäminen on ollut halvempaa, mutta poni on pienempi, en käy tunneilla tai kisoissa ja poni asuu 3/4 osaa vuodesta pihatossa. :)

  VastaaPoista