maanantai 17. helmikuuta 2014

Jos Majuria ei olisi - ja muita kinkkisiä kysymyksiä

Teiltä lukijoilta tuli kysymyspostaukseen ihan hurja määrä kysymyksiä, kiitos niistä. Monet kysymyksistä olivat sellaisia, ettei niihin yhdellä tai kahdella sanalla vastata, joten luvassa on myös pitkiä pätkiä tekstiä. Jottei tämä postaus veny aivan liian pitkäksi, jaan vastaukset ainakin kahteen eri postaukseen, joten näitä on luvassa lisää.

Jos sinulla ei olisi nyt Majuria, harrastelisitko vain jossain ratsastuskoulussa 
vai olisiko sinulla luultavasti oma hevonen?

Luultavasti minulla olisi vuokra-, ylläpito- tai oma hevonen, riippuen hieman siitä, miten asiat olisivat menneet. Iinalla ja minulla saattaisi jopa olla Dessi puoliksi, ken tietää. Tuskin kuitenkaan ratsastuskoululla ratsastaisin.

Dessi ja minä pari vuotta sitten.


Mitä aiot tehdä kun joskus Majurin aika koittaa?

Olen tätä välillä pääni sisällä miettinytkin, mutta koskaanhan sitä ei voi etukäteen tietää. Mikäli minulla on elämässäni sellainen tilanne, että voin ottaa uuden hevosen elämääni, niin luultavasti sellaisen hankin. Tuskin kuitenkaan ihan ilman hevosia pystyn elämään, vaikka kukaan ei tule koskaan kokonaan täyttämään Majurin paikkaa.

Aiotko koskaan naimisiin tai saada lapsia?

Mielelläni kyllä. Vähän salaa jo haaveilenkin naimisiin menosta, mutta aika näyttää. Lapsia en ainakaan vielä tähän elämäntilanteeseen halua, mutta eiköhän minulla vielä joskus ole niitäkin.Toivotko joskus että sulla olisi hieno kilpahevonen eikä lämminverinen?

Välillä on niitä hetkiä, kun puoliksi leikilläni toivon, että Majuri olisi osaavampi. Haaveilen kyllä toisinaan, että pääsisin välillä ratsastamaan huippuhevosilla, mutta en kyllä Majuria vaihtaisi. Eipä sillä rodulla ole minulle merkitystä, kunhan kemiat kohtaavat. Ja mitä minä kilpahevosella tekisinkään, kun en itse juurikaan kilpailemisesta välitä.

Mitä tekisit jos saisit miljoona euroa?

Ostaisin talon/tontin hyvältä paikalta, jonne pihalle mahtuisi talli, kenttä ja maneesi, laitumet ja muut. Matkustaisin jonnekin eksoottiseen paikkaan poikaystäväni kanssa, ehkäpä Afrikkaan. Ostaisin itselleni jotain, ehkäpä toisen hevosen ja auton. Loput rahat säästäisin tai sijottaisin ja antaisin siivun perheelleni.

Voisitko kuvitella elämäsi ilman hevosia?

Vaikeaahan tuo olisi. Vaikka minulla ei olisi rahaa, niin luultavasti sitten vähintään kävisin rapsuttelemassa ja hoitamassa hevosia.

Onko sinulla jokin suuri unelma, jonka haluaisit toteuttaa?

Elää onnellinen ja hyvä elämä. Mutta jos ajatellaan sellaisia maallisempia asioita, niin haluaisin matkustella paljon, etenkin vähän eksoottisemmissa paikoissa; Afrikassa, Kiinassa, Amerikassa... Haluaisin nimenomaan sellaisiin ei-turistipaikkoihin, sademetsiin, savanneille ym. Toinen unelmani olisi saada asua isossa omakotitalossa haja-asutusalueella (mutta kuitenkin lähellä kaupunkia) ja pitää pihassa omia hevosia. 

Hevonen, joka on opettanut sinulle eniten?

Ehdottomasti Majuri. Kaikin puolin olen oppinut lähes kaiken hevosista ja ratsastuksesta Majurilta. Toki jokainen hevonen on opettanut jotain, mutta eivät läheskään niin isossa mittakaavassa kuin Majuri on minulle näyttänyt ja yhä vieläkin näyttää.


Onko olemassa hevosta, jonka selkään et kapuaisi?

Jos kokisin, että oma henkeni on vaarassa, niin en lähtisi pelleilemään. Sellaista hevosta ei kyllä ole tullut vielä vastaan, jonka selkään en olisi uskaltanut nousta. Yhden hevosen kanssa kieltäydyin enää menemästä maastoon, koska hevonen oli tapattaa meidät molemmat, kun pelkäsi kuollakseen autoja (enkä tiennyt tästä ennen kuin menin maastoon ja hevonen yritti hypätä auton eteen...). Ratsastin kyllä tällä hevosella kentällä ja olisin maastoonkin voinut uudelleen mennä, kunhan hevonen olisi totutettu autoihin.

Mitä pidät lännenratsastuksesta?

En ole koskaan oikeasti kokeillut lännenratsastusta, joten en voi sanoa siitä mitään kunnollista mielipidettä. Olisi joskus hauska kokeilla, vaikka osa asioista tehdään varmasti aivan eri tavalla kuin olen oppinut. Lännenratsastus ei kuitenkaan ole koskaan minua erityisemmin kiinnostanut, mielenkiinnosta voisin kokeilla.

Minkä tasoinen ratsasastaja olet?

Tämä on sellainen kysymys, johon en itsekään tiedä vastausta, mutta johon haluaisin saada vastauksen. En ole pitkään aikaan mennyt hevosella, joka osaisi enemmän kuin minä, joten olisi joskus huippua päästä kokeilemaan osaavaa hevosta, jonka kanssa voisin testata taitojani. Arvioisin, että olen noin HeA-tasoinen, mutta osaamiseni painottuu enemmänkin perusratsastukseen.

Minkä tasoinen Majuri on?

Majuri on noin HeB-tasoinen tai vahva HeC, ratana olemme hypänneet 60-70 cm ja yksittäisenä metriä. En kuitenkaan ole koskaan treenannut veren maku suussa, vaan teemme paljon helppoja perusasioita, emmekä tähtääkään mihinkään sen suurempaan.Mitä arvostat hevosissa eniten (ulkonäkö, luonne...)?

Arvostan eniten sitä, että hevonen kunnioittaa ihmistä, pystyy toimimaan yhteistyössä, on kärsivällinen ja luottavainen ihmistä kohtaan. Arvostan hevosia, jotka oikeasti kykenevät työskentelemään kaikissa tilanteissa tällaisen olennon kanssa pelkäämättä, luottaen täysin ihmiseen. Minulle ei niinkään ole tärkeää hevosen kisamenestys ja ulkoiset seikat, vaan se mitä löytyy sisältä.

Mikä on bloggaamisessa parasta?

Pääsee jakamaan ajatuksiaan ja tuntemuksiaan ja löytää samanhenkisiä ihmisiä. Kirjoittaminen ylipäätään on tärkeää minulle ja tämä on hyvä keino tallettaa muistoja.

Entä huonointa?

Vaikka omalle kohdalleni ei ole juurikaan osunut, niin bloggaajiin kohdistuva arvostelu, haukkuminen ja törkeä loukkaaminen. Ihmiset muodostavat ennakkoluuloja ja käsityksiä bloggaajista pelkkien kirjoitusten perusteella ja luulevat tuntevansa toisen paremmin kuin bloggaaja itse itsensä. Oman blogini kannalta huonointa tässä on se, että aika ei meinaa koskaan riittää.

Mielenkiintoisinta Majurissa?

Ehkä se, että Majuri täytyy kokea ja tuntea itse, sen luonnetta ja olemusta ei voi selittää. Majuri on omalaatuinen ja menneisyytensä takia erittäin mielenkiintoinen tapaus kokonaisuudessaan. Välillä tuntuu kuin Majuri ymmärtäisi oikeasti mitä ihmiset puhuvat.


Kaikista hauskin ratsastuskerta Majurilla, mitä teitte?

Apua, hulvattomia kertoja on niin paljon! Kerran kokeilimme Iinan kanssa aitaamattomalla pellolla, polviin asti olevassa hangessa juoksuttaa Majuria liinan päässä. Saimme älynväläyksen ja kiipesin ilman varusteita Majurin selkään ja Iina oli liinan päässä. Majuri suostui liikkumaan ehkä yhden ympyrän, kunnes se keksi, että hei täältähän pääsee pois!

Minä istuin selässä, kun Majuri yllättäen kiskaisi ja lähti täysiä juoksemaan pois pellolta, kohti tallia. Iina raahautui hetken aikaa liinan päässä, mutta pian huomasin selässä kiikkuessani, että mähän en pysty ohjaamaan tätä ja Iinakaan ei pidä enää kiinni, ja huusin, minähän en tänne jää ja hyppäsin alas selästä pehmeälle hangelle.

Naurussa oli pidättelemistä ja onneksi Majuri juoksi vain tallin pihaan, josta kävin pyydystämässä sen takaisin töihin. Vaihdoimme Iinan kanssa osia ja kyllähän Majuri yritti vielä monen monta kertaa riistäytyä vapaaksi, mutta istahdin aina perseelleni hankeen, niin johan poika pysähtyi. Tämä oli jotenkin hassu ja ikimuistoinen ratsastuskerta. Emmekä ole kyllä tuon jälkeen enää samaa yrittäneetkään, sen verran haastavaa Majuri hommasta teki. 

Toisena mieleeni tuli uittoreissumme, mutta myös monet onnistuneet koulutuuppailut ja estehyppelyt, hiihtoratsastukset, maasto- ja sänkkärirallittelut ovat olleet todella hauskoja ratsastuksia. Vaikea valita vain yhtä.Maneesi/kenttä/sänkipelto?

Riippuu aivan vuodenajasta. Talvisin ja vesisateella menisin mieluiten maneesissa, muina aikoina kentällä ja syksyllä ehdottomasti sänkkärillä. Mutta jos vain yksi pitäisi valita, niin kyllä se kenttä taitaa voittaa.

Jos saisit valita ikuisen elämän tai kuoleman huomenna, kumman valitsisit?

Tältä seisomalta valitsisin ikuisen elämän, mutta kun pidemmälle ajattelee, niin se ei loppupeleissä välttämättä olisi parempi vaihtoehto. Ikuisessa elämässä kaikki rakkaat kuolisivat ja elämä olisi loppujen lopuksi luultavasti yksinäistä ja tylsää. Haluan kuitenkin kokea vielä paljon, joten huomenna kuoleminenkaan ei kuulostaisi kivalta.

Millainen olisit jos et omistaisi hevosta?

Jos en omistaisi hevosta, luultavasti silti hevoset olisivat osana elämääni, mutta eivät niin vahvasti. Minulla olisi enemmän vapaa aikaa ja rahaa käyttää itseeni. Kävisin luultavasti enemmän "ihmisten ilmoilla" ja viettäisin enemmän ihmisten kanssa aikaa, mutta luulen, että en olisi niin onnellinen. Kyllä hevonen tekee arjestani ja elämästäni parempaa.


Kerro 3 omituista tapaa hevosestasi!

Majuri imeskelee naruja. Ennen aina, kun Majurille laittoi riimunnarua kiinni, halusi Majuri ruveta imeskelemään narua ennen lähtöä. Nykyään Majuri tekee tätä melko harvoin.

Toinen hassu tapa on, kun Majurille tarjoaa vettä ämpäristä ja jos Majurilla ei ole jano, niin se ottaa ämpäristä kiinni ja yrittää kaataa vedet päällesi.

Majuri pieree aika usein, kun sen takajalkoja putsaa, muttei onneksi koskaan ole sentään kakannut niskaan.

Minkä asian haluisit oppia/opettaa Majurille? 

Minusta olisi hauska opettaa Majuri menemään makuulleen, niin että voisin nousta sen selkään sen ollessa maassa. Tämä olisi kätevä ilman satulaa ratsastaessa :D Tai sitten pystyynnousu olisi aika näyttävä temppu. Majuri on hirveän perso kaikelle ruualle, joten luulen, että nämä olisivat ihan mahdollista opettaa, jos tietäisin millä tekniikalla lähtisin opettamaan.Oletko koskaan joutunut luopumaan hevoskaveristasi tai siis ystävästäsi?

Olen joutunut montakin kertaa. Joko sen takia, että hevonen on kuollut, myyty, muuttanut tai olen lopettanut hevosen ratsastamisen tai hoitamisen. Oikeastaan kaikista muista elämässäni olleista hevoskavereista olen joutunut luopumaan paitsi Majurista ja Dessistä.

lv-r. Diavolo Piccolo oli pitkään mukana hevosharrastuksessani, vaikken koskaan oppinutkaan ratsastamaan tällä herkkiksellä..


Mistä alunperin löysit Majurin?

Oikeastaan Majuri löysi minut. Minun vuokrahevoseni menehtyi ja hevosen omistaja etsi itselleen uutta hevosta. Majurista oli ilmoitus netissä ja niin tämä hyväsydäminen ihminen kävi hakemassa Majurin itselleen. Minä aloin aluksi vuokraamaan Majuria, jonka jälkeen Majuri onkin sitten siirretty minun nimiini. Tarkemman sepostuksen voi lukea tästä vanhasta postauksesta.

Jos sinulla olisi mahdollisuus, ottaisitko Majurin asumaan omaan pihaasi?

Ehdottomasti ottaisin, jos sellainen mahdollisuus olisi.

Miksi juuri Majuri?

Miksipäs ei. En oikeastaan koskaan ole Majuria mitenkään valinnut, se vain kolahti minuun kaikinpuolin ja se on ollut itsestään selvyys ja luonnollista, että jatkan Majurin kanssa. Majuri on juuri sopiva hevonen minulle.


Oletko ikinä ajanut hevosella/ponilla? Milloin viimeksi?

En ole koskaan ajanut sillä tavalla kunnolla, joskus kokeillut vähän käynnissä ajaa.

Sun ratsastukselliset tavoitteet?

Tällä hetkellä tavoittelen sellaista hyvää harmoniaa omaan ratsastukseen. Haluan, että yhteistyö Majurin kanssa sujuu eleettömästi ja virheettömästi ja tajuamme toinen toisiamme. Pidemmän ajan tavoitteena olisi päästä kehittymään itse paremmaksi ratsastajaksi ja kehittämään taitoja jonkun osaavan hevosen kyydissä. Haluaisin päästä esimerkiksi johonkin valmennusryhmään, mutta vielä ei ole silmiin osunut sellaista sopivaa (enkä ole kyllä hirveästi etsinytkään). Aika kuitenkin näyttää, miten tässä käy.

Tämän vuoden tavoitteita Majurin kanssa?

Lainatakseni aikaisemmin kirjoittamaani postausta, toivon ensinnäkin tervettä hevosta ja hyviä ratsastus- ja hevoshetkiä ilman vastoinkäymisiä ja murheita. Tavoittena olisi päästä vihdoinkin huippukuntoon Majurin kanssa, saada laukka jälleen pyörimään hyvin ja niin, että pystyn laukassakin säätelemään askelta paremmin, saavuttaa ravityöskentelyssä yhteisymmärryksen ja hyvän yhteispelin ja käyntiä kehittää pontevammaksi ja sulavammaksi.


Minkälainen olisi täydellinen päiväsi?

Kesäpäivä ilman mitään stressattavaa, ilman kelloon katsomista, hyvin onnistunut ratsastus Majurin kanssa, rauhallista oleskelua Aatun ja poikaystävän kanssa, vaikka jossain rannalla kera hyvän piknik-ruuan ja ystäviä ympärillä. Ei kai siihen enempää tarvitse?

Onko jotain unelmia joita haluaisit vielä kokea Majurin kanssa tai tehdä ainakin paljon useammin?

Haluaisin lähteä Majurin kanssa leirille. Jollekin kunnon kouluteholeirille, jossa olisi kuitenkin pari hyppykertaakin ja vaikka uittokertakin. Haluaisin vielä joskus suorittaa sen HeB-radan. Haluaisin päästä johonkin huippuvalmennukseen. Haluaisin päästä ratsastamaan kunnollista treeniä säännöllisemmin ja useammin, nyt kun nämä sääolosuhteet rajoittavat paljon. Ehkäpä haluaisin Majurin asuvan jollain mukavalla maneesitallilla. Haluaisin myös vielä syventää suhdettamme ja luottamustamme.

Onko Majuri paras hevonen minkä olet tuntenut?

 Ehdottomasti.Sun hyödyllisin ratsastusvaruste, entä tavallinen tavara?

Hyödyllisin ratsastusvarusteeni taitaa olla kypärä. Tavallinen tavara, no tuota, ratsastushanskat?

Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua?

Hui kun aloin laskemaan, että miten vanha sitten jo olen. Voi kamala :D Toivottavasti asun omassa talossa, pihalla oma pieni talli ja kaksi hevosta ja Aatu viettämässä vanhuuden päiviään, olen naimisissa poikaystäväni kanssa, meillä on kaksi lasta ja minulla on työ, jossa viihdyn. Toivottavasti olen nauttinut nuoruudestani, nähnyt paljon, oppinut, kokenut unohtumattomia elämyksiä, matkustellut ja olen onnellinen. Enpä sen kummempaa edes toivo.

Paras kirja, jonka olet koskaan lukenut?

Rakastan lukemista, on paljon kirjoja, joista pidän, joten tämä on vaikea kysymys. Ehkä eniten hekumaa on kuitenkin herättänyt Stephenie Meyerin Vieras.

Mikä eläin Majuri olisi, jos se ei olisi hevonen?

Virtahepo.

Käytkö Majurilla ratsastuksen lisäksi missään ratsastuskouluissa tunneilla/valmennuksissa?

En käy säännöllisesti ratsastamassa missään muualla. Kuten aikaisemmin jo mainitsinkin, olisi kyllä todella mahtavaa päästä johonkin valmennusryhmään.

sh-t. Vilma muutama vuosi sitten.
 Miksi juuri lämminverinen?

Koska Majuri. En ole valinnut mitään rotua, se nyt vaan on tuntunut hyvältä ja ihastuin Majuriin kokonaisuutena, en rodun takia. Ei lämminverisiä tarvitse perustella sen enempää kuin muitakaan rotuja.

Sinun mielipiteesi lämminverisistä ratsuina? 

Ei voi yleistää. Kysymys voisi olla minun mielipiteeni hevosista ratsuina. Jokainen hevonen on yksilö. Kaikki hevoset eivät ole samanlaisia, eikä kaikista ratsusukuisistakaan hevosista tule hyviä ratsuja. Lämminverinen ravihevonen on nimensäkin mukaan jalostettu ravaamaan, mutta kukaan ei kiellä opettamasta niille toistakin ammattia. Jotkut ovat hyviä ravureita, toiset eivät. Jotkut lämminveriset ovat hyviä harrasteratsuina, toiset eivät. Joku yksilö voi osaavissa käsissä yltää kilpakentillekin asti.

Aivan samalla tavalla ei puoliverisistäkään läheskään kaikki ole niitä hienoimpia yksilöitä. Minun mielestäni ei pidä väheksyä ihmisiä, jotka haluavat harrastaa lämminverisen kanssa, jos hevonen voi hyvin ja työskennellään hevosen ehdoilla. Lämminverisestä, kuten mistä tahansa muustakin hevosesta voi saada kovalla työllä hienon harrasteratsun. Se riippuu aivan siitä, mitä ihminen haluaa hevoseltaan ja harrastukseltaan. Olen tykännyt lähes kaikkien lämminveristen ominaisuuksista, joilla olen ratsastanut. Ne ovat olleet haastavia, mutta usein erittäin nöyriä ja herkkiä sekä nopeita oppimaan. Lämminverinen sopii mielestäni siis yhtä hyvin ratsuksi kuin mikä muukin hevonen, kunhan huomioidaan yksilön tarpeet ja mahdolliset rajoitteet.

lv-t. Kylli muutama vuosi sitten.
Lempihevosrotu?

En osaa nimetä yhtä rotua josta pidän eniten. Katselen hevosia yksilöinä. En pidä kaikista lämminverisistä, en kaikista puoliverisistä, enkä läheskään kaikista suomenhevosista. Mutta yleisesti kyllä lämminverisissä on ollut niitä kaikkein mukavimpia yksilöitä, joita olen tavannut. Ulkonäöllisesti pidän lyhytrakenteisista friisiläisistä, pienehköistä ja muhkeista puoliverisistä, uljaista lämminverisistä, pienehköistä ja näppäristä suokeista... Sellainen sopivan pieni ja pyöreä, muhkeat lihakset ja hulmuava harja, sellaisesta pidän.Toivottavasti joku jaksoi lukea näinkin pitkän postauksen. Jos jokin kohta herätti ajatuksia tai kysymyksiä, kirjoitelkaa rohkeasti kommenttia! Nyt erityisesti saa laittaa myös postausideoita, toiveita ja muuta palautetta, koska teitä seuraajia on jo yli 450! Uskomatonta.


16 kommenttia:

 1. Wow, täähän oli pitkä! Voisitko tehä sellasen postauksen, että millanen sä olisit hevosena(minkä näköne, luonne, laji ym..)?
  Vähänkö Majuri on kaunis hevonen <3 Tsemppiä teille ratsastukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kivasta kommentista! :) Tästä tuli joo aika pitkä, vaikka yritin pitää suht lyhyenä :D
   Voisin yrittää kirjoittaa tuollaisen postauksen, katsotaan mitä tulee :)

   Poista
 2. Tosi kiva! Ja oisi kiva jos tekisit sellaisen jossa esittelet hienoimmat kuvat Majurista ja sinusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuohan on kiva idea, täytyy toteuttaa!

   Poista
 3. Ton makuulle menon vois opettaa sillee, et aina ku hevonen menee piehtaroimaa nii siitä palkitsis. Meillä ei tosin oo tuottanu vielä tulosta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinjoo, täytyy ruveta opettaa pikku hiljaa :D

   Poista
 4. Todella kiva postaus! Noi sun kuvas on aina niin kivaa katseltavaa ja tekstiä on ilo lukea! :) ja apua, teillähän on heeler ! Meillä on kaksi lyhytkarvaista versiota, ja kun harvoin muita lajin edustajia näkee blogeissa, liityin todellakin Aatun blogin lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Oi tosi kiva, heelerit on kyllä ihan parhaita! ;)

   Poista
 5. Todella mielenkiintoinen postaus! Postauksesi on ihania siitä, että vaikka ne ovat pitkiä, ne eivät silti ole koskaan kyllästyttäviä tai mitenkään vaikealukuisia. Kiitos tästä postauksesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa palautetta, kiitos paljon! :) Hieman pitkähän tämä postaus oli ja varmasti jotkut eivät jaksa edes lukea, mutta ihanaa, että jotkut edes lukevat :)

   Poista
 6. Paras koskaan lukemani kysymyspostaus vaikka hieman pitkähkö niin jaksoi lukea! Toivekuvapostaus olisi kiva kyllä sekä blogiaikasi kaikki bannerit koottuna postaukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho ihanko totta, todella paljon kiitoksia! :) Kysymyksetkin olivat kyllä tällä kertaa ehkä parempia kuin ennen on ollut, että sekin saattoi vaikuttaa :)
   Kiitos myös ideoista, minulla olisi noita toivekuviakin vielä julkaisematta kyllä ja tuon banneripostausidean voisin aika helpostikin toteuttaa :)

   Poista
 7. Tykkäsin tästä kysymyspostauksesta! No okei, tykkään kaikista sun tekemistä postauksista, mutta tää jotenkin kolahti! ;) Awws sentään kun Majuri on komea. :D Oikea hurmuri! ;) Niin ja kaikki kuvat on ihan tajuttoman hienoja!
  Mä olen käynyt aika monta kertaa Thaimaan maaseudulla (olen puoliksi thaimaalainen ja puoliksi suomalainen niin olin sukulaisiani moikkaamassa) ja täytyy sanoa että väki ja meno on täysin erilaista kuin jossain turistikohteessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kehuista ja kivasta kommentista! :)
   Voi vitsit, just jonnekin tollaseen ei-turistikohteeseen tahtoisin päästä! Näkis ihan oikeasti sitä toisen maan kulttuuria :)

   Poista
 8. Tosi kiva postaus taas :) Voi että kun sun hevoses on ihana, se on niin sulonen! Hienoja kuvia, tykkäsin paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos sinullekin, Majuri osaa kyllä olla sulosen lutunen ;)

   Poista