tiistai 15. heinäkuuta 2014

Laiskan ja jäykän hevosen herättelypäivä

Eilinen ratsastus oli erittäin onnistunut ja vaikka kuvamateriaalia ei ole, päätin jakaa eilisen kokemukseni hieman tavallisesta poikkeavalla tavalla tänne. Luvassa on siis tarkkaa selitystä ja paljon tekstiä.

Sunnuntaina ratsastus meni Majurin herättelyyn, johtuen viikonlopun kahdesta vapaa päivästä, jotka Majuri vietti minun lomaillessa Tallinnassa. Majuri  tuntui todella jäykältä ja laiskalta, vapaat kun eivät oikein sovi sille. Eilen kuitenkin oli jo eri ääni kellossa ja palaset tuntuivat loksahtelevan paikoilleen. Pitkästä aikaa osasin ratsastaa Majuria ja löysin myös hyvän istunnan satulassa.

Aloitin ratsastuksen tekemällä selväksi, että nyt liikutaan eteen ja pohkeeseen on reagoitava. Lähdin tekemään käyntiväistöjä siten, että käännyin lyhyeltä sivulta keskihalkaisijalle ja lähdin väistättämään Majuria kohti uraa. En väistänyt suoraa väistöä uralle asti, koska Majuri ei ole kovin hyvä väistämään, vaan otin pari hyvää väistöaskelta, sen jälkeen suoristus ja taas pari hyvää väistöaskelta. Toivottavasti alla oleva kuva selventäisi edes hieman väistötehtävän ideaa (älkää välittäkö kuvan tönkköydestä, se on aivan hutaisten tehty ja mittasuhteet ja muut eivät oikein onnistuneet!).

Alku oli todella hidasta (niinkuin aina Majurin kanssa) ja Majuri vähän protestoikin, kun pyysin sitä reippaammin eteenpäin. Tänään olin kuitenkin päättänyt, että Majurin täytyy reagoida pohkeisiini heti ja mikäli reagointia ei tullut, tein näpäytyksen raipalla. Pikku hiljaa Majuri alkoi tulla nopeammaksi pohkeelle - näin sen pitäisi toimia aina!

Kun käyntiväistöt alkoivat sujua, jäin ratsastamaan pitkälle sivulle käynnissä. Tein aina pitkän sivun loppuun täyskaarron, samalla vaihtui suunta ja taas pitkän sivun loppuun täyskaarto. Tein melko pienet täyskaarrot, jotta sain taivutettua Majuria kunnolla. Aina täyskaartojen väliin otin kunnon suoristuksen ja reippaammin eteen. Tykkään tästä tehtävästä - siinä saa tehdä harjoitusta tasapuolisesti molempiin suuntiin suunnan vaihtuessa koko ajan ja tehtävässä yhdistyy taivutus, suoristus ja eteenpäin ratsastus. Alla havainnollistavaa kuvaa.

Täyskaartojen jälkeen Majuri oli vielä vähän hidas, joten lähdin ravissa keventämään suoraa uraa pitkin ja kiinnitin huomiota siihen, että Majuri ravaa omilla jaloillaan ja reippaasti eteen. Etenkin tässä vaiheessa olin tarkkana, että Majuri reagoi heti ensimmäiseen pohjeapuuni ja minun ei tarvitse pyytää pohkeilla koko ajan. Pieni näpäytys ja muuten pohje hiljaa paikallaan.

Oikeastaan tässä vaiheessa Majuri alkoi liikkumaan kunnolla eteenpäin ja huomasin, että minun täytyisi useammin aloittaa ratsastus tehokkaalla käyntityöskentelyllä, vaikka se tuskastuttavan hidasta onkin. Luulen, että tehokkaan käyntiverkkailun avulla saan Majurin kunnolla kuulolle heti alusta alkaen ja Majuri ehtii lämmetä hieman paremmin ennen ravityöskentelyä.

Kevennyksen jälkeen istuin harjoitusraviin ja otin molempiin suuntiin muutamat ravi-käynti-ravi siirtymiset. Pari ekaa siirtymistä olivat todella laiskoja ja töksähteleviä, mutta Majuri terävöityi melko pian ja siirtymisiin alkoi tulla napakkuutta. Viimeisimmissä siirtymissä Majuri pysyi hyvin tuntumalla läpi siirtymisen ja askellaji vaihtui sulavasti. Yritin kiinnittää paljon huomiota omaan asentooni siirtymisissä, sillä välillä käteni tai jalkani haahuilevat missä sattuu.Ravi tuntui oikeastaan heti alusta asti todella hyvältä, joten pystyin aloittamaan ravissa saman täyskaarto-tehtävän kuin käynnissäkin. Tein täyskaarroista melko pienet, mutta kuitenkin sen verran suuret, että pystyin säilyttämään tahdin läpi kaarteen. Käänsin vahvasti istunnallani ja pidin ainoastaan kevyen tuntuman ohjiin. Tärkeää oli saada Majuri molempien pohkeiden väliin niin, ettei se punge lapa edellä, vaan kääntyy virtaviivaisesti pohkeitteni välissä - kuin kulkisi raidetta pitkin. Täyskaartojen välin ratsastin aina reippaasti eteen, mutta niin, ettei Majuri kadonnut altani, vaan tuli enemmän pohkeen ja ohjan väliin. 

Jokin tuntui napsahtavan paikoilleen, sain pohkeet pitkästä aikaa oikeasti läpi, Majurin herkäksi avuille ja ratsastus oli todella miellyttävää. Pystyin keskittymään omaan istuntaani ja korjaamaan virheitäni ilman, että Majurin liike kärsi siitä, päinvastoin, se vain parani. Tästä eteenpäin yritän panostaa vielä enemmän siihen, että pyytämäni asiat menevät läpi heti. Minun täytyy myös uskaltaa vaatia asioita, eikä jäädä turvalliselle sektorille suorittamaan liian helppoja asioita tai ratsastaa liian kiltisti.

Lopuksi ratsastin ravissa kahdeksikkoa pääty-ympyröiden välillä. Suunta vaihtui tiuhaan tahtiin ja pyrin pitämään Majurin myös suunnan muutoksissa tasaisesti avuillani. Majuri pysyi lähes täydellisesti pohkeiden välissä ja pystyin ratsastamaan sitä todella kevyin ottein. Pitkästä aikaa sain oikeankin pohkeen kunnolla läpi ja Majuri taipui rehellisesti, eikä punkenut vasemman pohkeeni läpi (vaikka sitä aluksi yrittikin).

Loppuun tein vielä käynnissä muutamat väistöt ja suoristukset, jonka jälkeen annoin Majurin kävellä loppukäynnit. Laukathan olen pitänyt nyt hetken aikaa poissa pelistä, koska Majuri alkoi olla todella huono niissä, eikä laukka pyörinyt ollenkaan totuttuun tapaan. Yleensä pienen tauon jälkeen ne rullaavat taas paljon paremmin ja toivotaan, että niin käy myös nyt.

Kaikin puolin minulla on aivan mahtavat fiilikset eilisestä ja suosittelenkin kokeilemaan etenkin tuota täyskaarto-tehtävää tuollaisille vähän jäykille ja laiskoille hevosille. Ainakin Majuriin se toimi todella mainiosti ja en voi olla muuta kuin ylpeä tuosta ruunasta jälleen kerran.

Tykkäätkö lukea välillä tällaista tarkempaa selitystä ratsastuksesta?

8 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kiva postaus ja sain tästä uusia treeni-ideoita oman jukuripään kanssa toimimiseen! :) Ja Majuri on aivan mahtava <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa, että sait tästä inspiraatiota omiin treeneihisi! :)
   Kiitoksia, Majuri on kyllä ihan mahti heppa ;) <3

   Poista
 2. Tälläisiä on kiva lukea oisi vielä kuvia niin tälläiset postaukset on täydellisiä :D !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos paljon! Vähän itseäkin harmittaa kun ei ollut ketään kuvaamassa (tai edes näkemässä :D), sen verran kivasti meni :) Täytyykin yrittää tehdä useamminkin tämän tyylisiä postauksia :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Periaatteessa en tee tällä hetkellä, koska aika ei oikein riitä. Matskua ja ohjeita voi tietty laittaa: oonakinnunen@gmail.com jos ehtisinkin jotain tekemään :)

   Poista
 4. Kiva blogi :0!

  aatujajemina.blogspot.fi

  VastaaPoista