torstai 14. kesäkuuta 2012

Pukkeja, laiduntamista ja Dessillä ratsastamista


Alkuun vähän kuulumisia. Majuri on päässyt hyvin ruohon makuun laitumella ja masu on kasvanut! Pääasiassa ollaan ratsastettu nyt pellolla, koska Majuri on taas alkanut pudotella etukenkiä ja kentälle on parin kilometrin matka, jota Majuri ei kestä kävellä ilman kenkää.
Ollaan yritetty miettiä, että mitä tehdään kenkien pudottelulle, mielessä on ollut ostaa sellaiset simple bootsit, jotka laitettaisiin aina ratsastuksen ajaksi etusiin ja muuten pidettäisiin ilman kenkiä. Onko kellään käytössä tälläistä menetelmää ja miten on toiminut?

Blogin ulkoasuakin sain vaihdettua vähän kesäisempään, kiitos Jasulle uudesta bannerista! :)

Eilen menin Majurilla taas pellolla. Pukkejahan sieltä tuli, kun laukattiin kotiin päin :D Onneksi pysyin sentään selässä! On se välillä ihan kiva, että poika jaksaa innostua jostain niin paljon, että pukkejakin heittelee.
Tässä vähän Iinan ottamaa kuvasarjaa pikku pukeista:Iina on kipeänä, joten pääsin Dessinkin selkään maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona (pitkästä aikaa!). Dessi on kyllä super kiva ponski!
Huomasi taas, että se on kehittynyt huimasti ja osasin jopa ratsastaa sen laukkaakin vähän. Ravikaan ei tuntunut enää niin pompottavalta ja Dessi ei vängännyt juuri ollenkaan. Hienosti Iina on saanut sitä taas vietyä eteenpäin :)
P.S. Iso kiitos linkitetyistä blogeistanne, on vaikea valita niistä parhaimpia, mutta se on työn alla ja arvostelut parhaimmista julkaisen lähiaikoina! :) 


16 kommenttia:

 1. Nää kuvat on tosi nättejä, Iina on kyllä hyvä kuvaamaan!

  VastaaPoista
 2. Herranjumala minä oon rakastunu tuohon Majuriin -se on niin KAUNIS, uljas ja hieno, oikeasti! Tuokin ylin kuva on niin hurmaava taas.

  Tuosta kengättömyydestä, olen itse tulevaisuudessa siirtymässä kengättömyyteen + tarvittaessa bootseihin, joten kokemusta ei vielä ole. Sen tiedän kuitenkin että kengättömyysvuolu tarvitsee sen alan ammattilaisen, eli peruskengittäjä ja kenkävuolu ei käy. Eli on eri asia pitää hevonen kengättömänä kuin vain ottaa kengät pois ja jättää "kenkävuoluun" :). Kengättömiä hevosia kuitenkin on niitäkin paljon ja ammattilaisia kyllä löytyy. esim täältä http://www.toisinhevostelijat.net/viewtopic.php?f=13&t=65

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kehuista ja vinkeistä! :) pitää vielä miettiä tuota kengättömyys vaihtoehtoa, että miten se käytännössä toimisi.

   Poista
 3. Meillä on käytössä cavallon simple bootsit aina jos kenkä on tipahtunut ja ovat kyllä loistavat, suosittelen :) Toimivat varmasti mainiosti myös jatkuvassa käytössä ja bootseihin on myös mahdollisuus laittaa hokit joten ovat turvalliset talvellakin :) kurakelillä putsaan/pesen suojat ja kuivatan ja säännöllisin väliajoin laitan nahalle tarkoitettua hoitoainetta ja hyvänä on pysyneet :) ja tietysti jos kokoajan kengät putoilee niin ovat myös edullisemmat käyttää. Oletko kokeillut kavioita kahvistavaa "lakkaa", auttaa myös jos kengät putoilevat, merkkiä en nyt tähän hätään muista mutta eiköhän agri ja/tai hööks sitä myy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, cavallot ovat olleetkin yksi vaihtoehto, kiva kuulla että löytyy hyviä kokemuksia niistä :) ja niinpä, se tulisi pidemmän päälle halvemmaksi kuin laittaa koko ajan irtokenkiä. Kavioita vahvistavaa lakkaakin on kokeiltu mutta sillä ei ole ollut suurta vaikutusta kenkien pudottelulle.

   Poista
 4. Vuokrahevosellani käytetään aina simple bootseja, kun kenkiä irtoaa. Ovat toimineet hyvin, eikä ainakaan oman vuokrahepan ratsastettavuudessa huomaa mitään eroa, onko sitten kaikki kengät tallella vai bootsi yhdessä jalassa. Ei varo tai arastele bootsia mitenkään! :)

  VastaaPoista
 5. Kiva kuulla että ovat toimineet ja minua on mietityttänytkin tuo, että vaikuttavatko ne ratsastettavuuteen. Hyvä kuulla että teillä ei ole vaikuttanut mitenkään! :)

  VastaaPoista
 6. Tuosta lakasta tuli mieleen että kengättömyyden kanssa pääsee myös nokikkain hevosen ruokavalion suhteen -sanotaan että kaviot kertoo kaiken sen ruokavaliosta, eli kavion vahvuuden, kosteuden ja koostumuksen pitäisi aina tulla sisältäpäin, ei ulkoisista rasvoista tms. Myös kengityksen sanotaan pehmittävän kaviota ja kengän naulat vahingoittaa, eli menee kauan ennenkuin kaviot alkavat vahvistua ja kovettua, kun kavio siis uudistuu vasta täysin kun hapero kavio on kasvanut "pois". Tuossa tarvitaan siis aika paljon kärsivällisyyttä. Kengillähän kavion kestokyky ns pystytään ylittämään, kenkä suojaa kulumiselta ja korjaa asentovirheitä. Kengän kanssa kavion seinä kantaa hevosen painon suurimmaksi osaksi. Ilman kenkää kun kavion pohja saa erilaisen kosketuksen/tuntuman maahan, veri lähtee kiertämään kun kenkä ei enää lukitse verenkiertoa ja vielä kun kavio on haperoa niin voi esiintyä arkomista -vähän kuin ihminen kävelisi eri pohjilla ilman kenkiä, ennenkin kavio siis tottuu. Eli vaatii myös liikutuksen suhteuttamista kavioiden kestokykyyn etenkin tottumisvaiheessa :). Myöhemmin voi palkkana olla parhaimmillaan pienemmän kulut kengityksen/vuolun suhteen, ja kovempi kavio ja varmajalkaisempi ja jopa talvisin liukastelemattomampi hevonen, eikä enää kengän/hokinpolkemia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onhan se noin ja olisi sinänsä hyvä vaihtoehto. Aika pitkän ajan vain tarvitsisi tottumiseen, noin "vanha" hevonen vielä kun on kyseessä :)

   Poista
 7. Sait haasteen; http://viidmaa.blogspot.fi/2012/06/111-haaste-nro2.html :)

  VastaaPoista
 8. Hei sori että mainostan, mutta käyppä kurkkaamassa mun blogi, siellä on arvonta ja kirppis! Sun blogi on muuten tosi kiva, alanpa seurailemaan (:

  www.nonsku.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mitään, täytyy käydä katsomassa! :) Ja tervetuloa lukijaksi ;)

   Poista