perjantai 31. heinäkuuta 2015

Videota valmennuksesta

Ennen kuin menin ensimmäiseen valmennukseen, halusin olla perillä hevosestani enemmän ja tuntea vähän sen pelinappuloita. Vaikka valmennukseen mennään oppimaan, koin, että saan enemmän irti kun tiedän jo vähän miten Jaska toimii. Nyt vähitellen tilanne alkaa olla se, että yhteinen sävel on alkanut löytymään ja kehitystä muutaman kuukauden takaiseen on tullut valtavasti. En tiedä onko se kehitys tapahtunut minussa, Jaskassa vai meissä molemmissa, mutta jotain huomaan tapahtuneen.

Tämän takia uskalsin viimein pari viikkoa sitten pyytää valmentajaa paikalle katsomaan tilannetta ja ohjastamaan meitä jatkoa varten. Päädyin pyytämään paikalle Miljan, koska Miljalla on muun tiedon ja taidon lisäksi kokemusta Jaskan sukulaisista enemmänkin. Juteltuamme kävi ilmi, että Jaskassa taitaa olla hyvinkin paljon samanlaisia piirteitä kuin täyssisaruksissaan, joita Milja ratsastaa. Sen takia osasin olettaakin, että Miljalta saataisiin aika päteviä neuvoja juuri meille.

Videolta napattuja hetkiä
Sää oli tuttuun tapaan kurja ja maneesissakin oli sen takia pieni ruuhka päällä, mutta en antanut sen haitata ja pyrin ratsastamaan parhaan kykyni mukaan. Huomasin Jaskasta heti alkuun, että tiedossa taitaa olla sähikäispäivä eli astetta energisempi ja säikympi päivä. Onnekseni Jaska ei ihan järkyttävän säikky ollut, vaan Miljan neuvoilla sain sen melko hyvin kontrolliin. Näin jälkeenpäin minusta tuntuu, että pieni lisäenergia oli oikeastaan ihan kiva, kunhan sen vain sai ohjattua oikeisiin asioihin.

Varmasti ensimmäistä kertaa tässä blogissa, saatte nyt katseltavaksenne lähes leikkaamatonta videomateriaalia valmennuksesta, jopa reilun kymmenen minuutin ajalta. Videolta kuulee myös Miljan opetuksen, joten kannattaa ehkä katsoa äänillä, niin pysyy mukana. Kertokaahan kommenteissa, olisiko valmennusvideoita kiva saada jatkossakin ja oliko hyvä, että videot olivat "leikkaamattomia", että pysyy kärryillä vai olisiko mukavempi katsoa vähän lyhyempää, pätkittyä videota?Tunnilla mielestäni tärkeintä oli, että Jaska keskittyy minuun ja reagoi pyyntöihini. Minun täytyi ratsastaa Jaskaa suht aktiivisesti, teettää sille töitä ja pitää sen ajatukset minussa. Muutamia säpsähdyksiä kyllä tuli, mutta sain ne pidettyä melko hyvin hallinnassa. Aina kun Jaskan keskittyminen lähti harhailemaan, pyysin sitä taipumaan ja asettumaan sisälle eli pyysin sitä keskittymään työntekoon. Kunhan Jaskan mielen piti töissä, se toimi oikein mukavasti.

Työskentelimme ympyrällä, jossa pienensimme ympyrää taivuttaen kunnolla ja sen jälkeen suurensimme ympyrää ajatuksena hieman väistättää Jaska isommalle ympyrälle. Minä itse keskityin omassa istunnassani pitämään ranteet suorina, jotta käsi voi olla joustava ja hartiat rentoina. Ohjat täytyi pitää hyvällä tuntumalla, jotta pystyin antamaan hyvän tuen ja tarvittaessa käyttämään ohjaa pienellä liikkeellä. Näitä asioita olenkin yrittänyt korjata omassa istunnassani myös valmennuksen jälkeen.
Laukkatyöskentelyn jälkeen Jaska alkoi jo väsähtää, joten jätimme treenailun loppuravien jälkeen siihen. Oli lohduttavaa kuulla, että Jaska on nyt ihan hyvällä mallilla, joten ehkä meistä vielä tulee ihan hyvä pari kovalla työllä. Parin viikon päästä meillä on taas valmennus, josta toivon mukaan saan videomateriaalia, koska näitä katsomalla voi palata itsekin valmennukseen ja oppia ehkä myöhemmin jotain vielä lisääkin.

Tämä postaus jäi harmillisesti muiden postausten jalkoihin ja tulee julkaisuun vähän myöhässä, mutta Instagramissa minua seuraavat näkivät videopätkän tästä valmennuksesta jo pari viikkoa sitten. Joten kannattaa seurata, jos haluaa nähdä materiaalia vähän enemmän reaaliajassa ja myös sellaista materiaalia, joka ei tänne blogiin asti edes päädy.

12 kommenttia:

 1. Hei tää oli kiva tällee videot oli just hyviä kun kuuli valmentajan äänet ja kun eivollut niin pätkitty video niin näki selkeesti mitä muutoksia apuja ope anto!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Ajattelinkin että se voisi olla kivempi kun pysyy paremmin opetuksessa mukana :)

   Poista
 2. tuo satulahan irtoaa takaa selästä kun kevennät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, satulaseppä on itseasiassa jo kutsuttu paikalle tarkastamaan satuloideni sopivuuksia, niin ei tarvitse niiden kanssa enempää arvuutella. Itse en tältä videolta satulan liikettä erota kunnolla, enkä siksi voi yhtyä kommenttiisi mutta onneksi varmuus asiaan saadaan sitten asiantuntijalta myöhemmin

   Poista
 3. Onko jaska painava kädelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eei, paitsi jos esim väsyessään alkaa painamaan kädelle, niin sitten toki voi olla, mutta normaalisti ei.

   Poista
 4. Onko sulla joskus ollut jonkun hevosen kanssa onglemia siinä että hevonen ei olisi antanut kiinni tarhasta? Miten olet ratkaissut/ miten ratkaisisit ongleman?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina välillä ollut yksittäisiä kertoja, mutta ei ikinä mitään suurempaa ongelmaa. Lahjonta nameilla on auttanut aika usein. Mutta kyse voi olla myös siitä, että heppa ei jostain syystä halua lähteä, koska tietää joutuvansa tekemään jotain sille epämieluisaa. Hevonen kyllä tekee, jos tekeminen on sille parempi vaihtoehto kuin tekemättömyys. Hevonen pitäisi siis saada kokemaan ihmisen kanssa lähteminen parempana vaihtoehtona kuin jääminen.
   Lomailu "oikeista" töistä voi auttaa, vie hevosen tekemään vain sille mukavia ja rentoja juttuja. Tietty pitäis aina myös miettiä, miksi hevonen kokee sen ihmisen kanssa lähtemisen epämiellyttävänä, että onko vaan motivaation puute/tylsistyminen/liian yksipuolinen liikunta vai aiheuttaako joku esim ratsastaessa hevoselle kipua (onko satula sopiva, suu/hampaat kunnossa ym).
   Joskus jos herkut eivät tepsi, niin olen juoksuttanut hevosta tarhassa, pyytänyt sitä liikkeelle, sitten hidastamaan käskystä ja taas liikkeelle. Lopulta pyytänyt pysähtymään ja ottanut hevosen kiinni ja tietty herkku/kehut päälle. Jos hevonen ei anna vieläkään kiinni, niin olen jatkanut juoksuttamista ja siirtymisiä pyynnöstäni. Huijannut hevosen tavallaan siihen, että se ei enää itse päätä suuntaa tai askellajia, vaan alkaa tottelemaan pyyntöjäni, vähän kuin juoksuttaessakin. Yleensä tämä on viimeistään tehonnut :)

   Poista