sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Kotiutumista

Kaikki kuvat ovat perjantailta ja ne on ottanut Jossu, kiitos!
Jaska on päässyt alkuhankaluuksien jälkeen uuteen kotiin, tutustunut paikkaan nyt reilun viikon ajan ja alkaa pikku hiljaa kotiutumaan. Minä olen huokaissut helpotuksesta, koska etupolvi oli saanut muutossa vain kolhun ja tapahtumista muistuttaa enää pieni, melkein jo umpeutunut haava Jaskan leuassa. Ei näytä tapahtumat enää Jaskaakaan painavan, ruuna on ollut kovin menohaluinen ja energinen.

Pari ensimmäistä päivää menikin pöhistessä ja ihmetellessä ja muutamia säpsähdyksiä ja loikkia on ratsastaessakin tullut. Silti päivä päivältä Jaska tuntuu kotiutuvan paremmin ja alkaa olla hoitaessakin jo melko rauhallinen.

Olemme käyneet tutustumassa maneesiinkiin pari kertaa. Ensimmäisellä kerralla Jaska oli melko pörheänä, etupää meinasi kevetä turhankin helposti ja menohaluja olisi ollut. No se olikin Jaskan elämän toinen kerta maneesissa, että siihen verrattuna se meni ihan mukavasti. Eilen, lauantaina oli sitten toinen tutustumiskerta tähän maneesiin ja meno oli jo paljon rennompaa ja hallitumpaa kuin ensimmäisellä kerralla.
Lauantaina kävimme myös tutustumassa alkukäynneillä peltotiehen Dessin ja Iinan kanssa. Jaska käyttäytyi todella hyvin! Pari pelottavaa asiaa matkan varrella oli, mutta niistä mentiin helposti ohi, eikä Jaska käynyt ollenkaan ylikierroksilla, vaan tuntui olevan innoissaan ja nauttivan päästessään vähän tuulettumaan. Pikku hiljaa päästään toivottavasti vähän pidemmällekin maastoilemaan.

Iina huuteli minulle myös hetken ohjeita, kun ratsastimme samaan aikaan. Sen hetken aikana sain ison ahaa-elämyksen omaan istuntaani ja Jaska liikkui sellaisen pätkän, ettei se ole vielä niin hyvin liikkunutkaan kanssani. Ja kaikki oli kiinni vain minun oman istuntani muutoksesta. Suoristin istuntani, en antanut Jaskan viedä minua ja lopetin ohjalla ohjaamisen. Laitoin pohkeet kiinni, kannoin kädet aloillaan ja käytin pohkeita ja istuntaani ohjien sijasta. Niin yksinkertainen asia, mutta välillä vain vaikea toteuttaa tai tajuta.Kaiken kaikkiaan Jaska on ylittänyt odotukseni ja on ollut todella mukava uudessakin ympäristössä. Ruuna on osoittautunut oikeastikin todella fiksuksi nuoreksi hevoseksi, enkä voi olla muuta kuin ylpeä siitä. Vielä kun saan suurimman asian, eli oman istuntani, kuntoon - sitten on hyvä!


Kaikki näyttäisi siis olevan hyvin ja uusi luku minun ja Jaskan elämässä on päästy avaamaan. Kuinkas teidän viikkonne on sujunut?

19 kommenttia:

 1. Jaska on kyllä tosi upean näköinen ja oloinen heppa :)

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla että Jaska on kotiutunut hyvin :) On se kyllä upeen näköinen!

  VastaaPoista
 3. Ihana kuulla teidän hyvistä kuulumisista!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täälläkin huokaistiin helpotuksesta :)

   Poista
 4. Kuinka kireällä pidät Jaskan turpista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillai sopivalla kireydellä, mahtuiskohan sinne väliin muutama sormi. Mutta kyllä se siihen päähän koskettaa, jos noita hikijälkiä meinasit?

   Poista
  2. Oletko testannut mennä löysemmällä?

   Poista
  3. Hmm en oo varma kun en oo laittanu sitä aina samaan reikään. Mutta semmosella tosi löysällä en oo testannut, että aina se on kuitenkin sillä tavalla kiinni ettei ihan löysä ole :)

   Poista
  4. Kannattaa varmaan testata kaikkea (eri turpiksia, ilman kaksoisturpista, ilman turpiksia) ja eri kireyksillä. Sehän on tutkittu, että "kahden sormen säännöt" aiheuttavat hermopainetta. Lisäksi alkuperäisen ohjeen mukaan se "kahden sormen sääntö" pitäisi tehdä aikuisen miehen sormilla.

   Poista
  5. Tämä tuntuu tällä hetkellä parhaalta vaihtoehdolta, ilman kaksoisturpista on kyllä testattu ja olen löysännyt kireyksiä reippaasti siitä mitä Jaskalla on ennen minua käytetty. Tuolla kahden sormen säännöllä en ole vuosiin turpiksen kireyttä testannut, mututuntumalla menen ja yleensä sinne väliin menee useampi minun sormistani. Toki muuntelen turpista ja testailen eri tavalla, jos alkaa siltä tuntumaan. Mutta kiitos huolenpidosta :)

   Poista
  6. Selvä, en tiennyt että Jaskan hallinnassa on ongelmia ilman kireitä turpiksia! Kannattaa kuitenkin aina miettiä, miltä tuntuisi omalla kohdalla kireä ja paksu remmi, joka tuo hermopainetta.

   Poista
  7. Hallinnassa ei ole ongelmia, eivätkä turpikset sellaisiin ongelmiin auttaisikaan. Tai en ainakaan usko.

   Päättelykykyään ei kannata käyttää, jos se johtaa tuollaisiin olettamuksiin. Tässä taitaa nyt jollakulla ollakin kokemusta kireistä remmeistä pään ympärillä, joskus olisi syytä löystää ;)

   Poista
  8. Miksi sitten ei ilman kaksoisturpista toiminut? Kai nyt sen voi apinan aivoillakin päätellä, että jos olet kokeilukerran jälkeen palannut vanhaan, on hevosen ja ratsastajan välillä ollut jotain propleemia. Itselläni ei ole oikeastaan kokemusta, tiedän vain tutkimuksista ja hevosen pään anatomiasta paremmin kuin monet muut. Ehkä olenkin sinun mielestäsi tiukkapipoinen, mutta mieluummin sellainen kun hermopaineen tuottaja ja umpisokea, joka ei osaa mennä hevosella ilman apuvälineitä :) Tai no itse asiassa tarkemmin miettien on ollut kokemusta kireistä remmeistä päässä, ja se remmi oli hevosella, ja ehdottomasti löysäsin kuten toivoit! Toivottavasti sinäkin löysäät, kuten esitit pyynnön...

   Poista
  9. Teet nyt ihan itsenäisiä johtopäätöksiä ja olettamuksia, en sanonut ettei Jaska olisi toiminut. Jaska toimi kyllä, mutta tuplaturpiksella se on kuitenkin himpun parempi ja tasaisempi, vaikka turpis ei olekaan kireällä.

   Aina kun se "luomu"vaihtoehto ei ole ratsastuksellisesti sopiva kaikille hevosille. Ajattelen mieluummin hevosia yksilöinä, joillekin sopii, joillekin ei, en pidä vääränä tapana mennä ilman mitään päävehkeitä, mutta en pidä myöskään vääränä laittaa turparemmiä tai kuolaimia suuhun. Tietty en minäkään kannata sitä, että turpis kiristetään niin ettei henki kulje..

   Näillä mennään niin kauan kun on tarpeen kokeilla jotain muuta. Ja kyllä me joskus Jaskan kanssa tullaan vielä kokeilemaan ilman mitään varusteita ja apuvälineitä, se ei vaan vielä tässä koulutusvaiheessa olisi turvallista :)

   Varustankin hevoseni sen mukaan mikä sille tuntuu parhaiten sopivan. Majurille sopi hyvin myös ilman turparemmiä, Jaskalle sopii tällä hetkellä vielä tällainen vaihtoehto.

   Ja kuten aikaisemmin sanoinkin, olenhan minä löysännytkin remmejä siitä mitä ne olivat. Alaturpis oli yhdessä vaiheessa jopa löysemmälläkin mitä se on nyt, mutta se tippui turvan ympäriltä pois kesken ratsastuksen ja kiristin sitä. Kaikkea asioita kun en täällä blogissa jaa, se on hyvä muistaa :)

   Poista
  10. Nuo hikijäljet eivät niinkään kireyksistä kerro... Turparemmin tulee olla napakka, pari sormea kun menee väliin on ok. Alaturpis pitää myös olla napakka, sillä liian löysänä se hiertää, hankaa ja häiritsee hevosta.
   Joten jos herra/rouva toinen anonyymi olisi vain hiljaa, eikä puuttuisi toisten asioihin tietolähteenään pelkät tutkimustulokset.
   Herranjesta mihin tää maailma on menossa, jos kerta turpahihnan käyttö on hevosen hermot pellolle kiristävää eläinrääkkäystä...!!

   Poista
  11. Niinpäniin :) Kuvista ei joo pysty päättelemään kireyksistä kunnolla mitään ja kuten totesin, niin kyllä turpis päähän koskettaa, että hikijäljet tulevat ihan jo siitäkin. Jotkut vain tuntuvat tietävän paremmin laittamieni remmien kireyden kuvista kuin minä itse näppejäni käyttämällä.. :)

   Poista
 5. Miksi et enää päivitä Aatun blogia? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ollut aikaa päivittää, enkä ole pitkään aikaan Aatua kunnolla kuvaillut tms niin ei oikein ole ollut mitään mielekästä päivitettävääkään :/

   Poista