Harjasin Majurin ja lähdin satulahuoneesta hakemaan kamoja niskaan. Heti ensimmäisenä huomasin, kuinka kylmät kuolaimet olivat ja minua hirvitti edes ruveta lämmittelemään niitä, saati pistää Majurin suuhun vain lyhyttä käyntilenkkiä varten. Silloin minulla välähti: miksen menisi pelkällä riimulla?
Harmi, että minulla oli vain kännykän kamera käytettävissä, Majurista olisi nimittäin saanut hienoja kuvia aurinkoa vasten :) |
Pienen epäröinnin jälkeen (ja kun laiskuus otti voiton) hain kaksi riimunnarua ja laitoin ne kiinni riimun molemmin puolin. Laitoin vielä kypärän päähän ja heijastinliivin niskaan ja hyppäsin Majurin selkään. Pieni ajatus kävi kyllä mielessäni, onkohan tämä ihan fiksua?
Epäröin, koska tiedän, että Majuri ei ole niin hyvin hallittavissa pelkällä riimulla, voi saada ihme raivareita yllättäen ja joudumme kulkemaan pienen matkan autotietä päästäksemme polulle.
Epäröinti kuitenkin katosi, kun hyppäsin Majurin selkään ja tunsin, että Majuri on ihan rauhallinen. Tietenkin sen mieliala voi muuttua aivan sekunneissa tai se voi säikähtää, mutta lähdin kuitenkin luottavaisin mielin pihasta kohti metsäpolkua.
Onneksi kaikki sujui kuitenkin taas hienosti, kävelimme lyhyen lenkin polulla ja palasimme talliin tyytyväisinä. Majuri oli käyttäytynyt todella esimerkillisesti ja kiltisti enkä oikeastaan koko lenkin aikana edes tarvinnut naruja, pitkillä ohjilla mentiin koko matka :)
Majuri pääsi takaisin Dessin luo tarhaan ja jäi nauttimaan viimeisistä auringonsäteistä. Täytyy taas todeta, että on se vaan niin kiva ja ihana hevonen ♥
Jee hyvä että lenkki meni hyvin, riimulenkit on mukavia :)
VastaaPoistaNiinpä :) Itse en ole kovinkaan paljon päässyt riimulla menemään nykyisellä tallilla maastossa, kun tosiaankin se autotie on aika hurja :D
PoistaTäältä löytyi kanssa kiva blogi, mitä olenkin varmaan monta kertaa käynyt katsomassa, mutta nyt liityin myös lukijaksi!
VastaaPoistaKiitos paljon ja tervetuloa lukijaksi! :)
PoistaOnko vinkkejä kun hevoseni syöksii kohti, hyppii pystyyn, ja vaihtaa suuntaa ihan itteksensä mitä pitäis tehä? Ennen ei ole tätä tehnyt alkoi ihan yht äkkiä.
VastaaPoistaHmm, tarkennatko vielä: Missä tilanteissa hevonen tekee sitä? Tekeekö se sitä kaikille vai tietyille ihmisille? Onko hevonen kenties nuori?
PoistaKuulostaisi siltä, että hevonen yrittää päästä niskan päälle tai testaa sitä, mitä se voi tehdä ja mitä ei eli uhmaa. Aseta hevoselle selkeät rajat mitä se saa tehdä ja mitä ei. Kehu ja palkitse hyvästä käytöksestä ja näytä, että huono käytös ei ole sallittua. Älä ole hyökkäävä tai yritä pelotella hevosta. Jos hevonen kokee sinut hyökkääväksi tai pelkää sinua, se voi vielä enemmän hyökkiä päälle. Anna hevoselle tilaa, mutta vaadi myös itsellesi omaa tilaa, hevonen ei saa tulla liian lähelle sinua (tai tuuppia/tulla yli) käsittelytilanteissa, mutta älä sinä myöskään mene liian lähelle hevosen omaa yksityistä aluetta. Riittää, että olet henkisesti vahva, kosketusta ei välttämättä tarvitse (paitsi aluksi se voi olla tarpeen). Pidä huoli, että hevonen on aina käsittelytilanteissa hallinnassa, sinä johdat sitä ja hevonen ei "kävele ylitsesi" tai tuupi vaan tulee alistuneena sinne minne pyydät. Maastakäsittely harjoitukset auttavat tähän.
Muista myös, että hevonen aistii heti mielentilasi: jos pelkäät, se käyttää sen heti hyväkseen ja huono käytös saattaa yltyä. Pysy siis rauhallisena ja ole hevoselle johtaja. Jos hevonen ei koe sinua johtajakseen, se mielellään ottaa sen paikan itse.
se siis tekee sitä silloin kun pyytää sitä eteenpäin, varsinkin juoksuttaessa liinassa. Muut ei juoksuta sitä kuin minä. Hevonen on jo kahdeksan joten ei iästä pitäisi juohtua. Onko jotain vinkkejä mitä kaikkea maasta käsin voisi tehdä?
PoistaOkei, Majurilla oli itseasiassa ihan sama ongelma silloin alkuun liinassa juoksuttaessa. Se onneksi lopetti hyökkimisen aika nopeasti, kun sitä vain komensi päättäväisesti ja teimme aika paljon maastakäsin harjoituksia. Nykyään Majurikin tekee välillä tuota, että se vaihtaa suuntaa itekseen.
PoistaMajurilla se ainakin oli sitä testaamista ja johtajuuksien selvittelyä, nykyään jos se vaihtaa suuntaa, niin silloin jääräpäisesti vain aina käännän sen takaisin siihen suuntaan, mihin sen haluan kulkevan. Lopulta (välillä pitkänkin ajan päästä) Majuri kulkee siihen suuntaan mihin haluan ja yleensä sitten lopetan juoksutuksen onnistumiseen ja "minun voittoon".
Juoksuttaessakin kannattaa antaa hevoselle paljon tehtävää, voi vaikka harjoitella käynti-ravi siirtymisiä, pysähdyksiä ym. ettei hevonen kyllästy ja ala temppuilemaan. Sitten kun se tekee oikein, niin kehutaan. Pidät tavallaan sen itse koko ajan kontrollissa, ettei se keksi mitään omaa tekemistä. Pysy siis vahvana ja komenna tomerasti. Oletko käyttänyt raippaa apuna? Sillä voi huitaista ilmaa, jos hevonen yrittää tulla päältä. Raippakaan ei kyllä välttämättä kaikilla hevosilla tehoa ja suosittelen aluksi tekemään niitä maastakäsin harjoituksia, koska päälle hyökkivä hevonen voi olla vaarallinenkin.
Maastakäsin, vaikka ennen juoksutusta, voi harjoitella esimerkiksi peruuttamista, pysähtymistä ja ihmisen väistämistä. Ne ovat ainakin meillä toimineet. Pidä hevoseen sopiva väli, esim. noin metri (myöhemmin välimatka voi olla pidempikin) ja pyri pitämään naru koko ajan löysällä. Pidä sopivan pituista raippaa toisessa kädessä. Varmista ensin, että hevosella on huomio sinussa eikä se katsele muualle. Muista aina palkita, kun hevonen tekee oikein.
Kun kävelet hevosta kohti, sen pitäisi väistää sinua ja lähteä peruuttamaan. Jos hevonen mutkittelee sivuille, kääntää päätään pois tai yrittää muuten paeta tilanteesta, niin ota se päättäväisesti uudelleen hallintaasi ja pidä se suorana itseäsi kohti. Älä anna sen kuikuilla muualle tai lähteä kiskomaan muualle. Älä mene hevosen alueelle eli liian lähelle, vaan pyri siihen, että kun otat askeleen sitä kohti, se ottaa saman aikaisesti askeleen pois päin. Jos hevonen ei liiku, näpäytä sitä raipalla ryntäille saman aikaisesti kun otat askeleen sitä kohti. Älä siis pakota tönimällä tms. hevosta peruuttamaan, vaan henkisellä voimalla. Muista, että sinä olet johtaja. Kun hevonen peruuttaa aina kun otat askeleen sitä kohti, ei käänny pois päin sinusta, vaan pitää katseensa sinussa, se toimii oikein.
Samaan tapaan voit harjoitella esim. seuraamista, ota hevosesta poispäin askel, sen pitää tulla askel perässäsi. Voit aluksi vetää vähän narusta, että hevonen tajuaa. Taas hevonen ei saa mennä nuuskimaan maata tai tehdä muuta, vaan sen pitää keskittyä sinuun.
Taluttaessa tee sellaisia harjoituksia, että hidastat tahtia - hevosen kuuluu hidastaa myös ja ota välillä pysähdyksiä. Kun pysähdyt, hevosen täytyy myös pysähtyä, eikä se saa tuuppia sinua tai kävellä ohitsesi. Jos näin käy, peruuta sitä pari askelta pois päin. Muista, että hevosen kuuluu aina väistää sinua, kun niin pyydät, tulit sitten sivulta tai edestä.
Siinä oli muutama perus maastakäsin harjoitus, joiden avulla toivottavasti pääset alkuun! :)