lauantai 21. huhtikuuta 2012

Tarina siitä kuinka meidän tiemme kohtasivat

Tarinamme sai alkunsa vuonna 2007

Majuri 2007
Minun ja Majurin törmääminen on oikeastaan kohtalon ansiota, sillä alunperin, vuonna 2006, olimme etsimässä omaa hevosta siskoni Iinan kanssa. Emme olleet kuvitelleetkaan, että alkaisimme vuokraamaan jotain hevosta, sillä olimme saaneet tarpeeksemme tallin vaihtelusta ja halusimme pysyvän hevosen, jolla käydä ratsastamassa. Olimme jopa soittaneet yhdelle täysveri-connemara risteytystamman omistajalle ja päätimme ensin etsiä tallipaikan, ennen kuin menisimme katsomaan hevosta. Löysimme netistä ilmoituksen, jossa oli tarjolla tallipaikka Hyvinkäällä. Lähdimme katsomaan tallia ja se vaikutti mukavalta. Halusimme tuoda oman hevosemme tänne. Jotenkin kummasti tallinomistaja sai meidät kuitenkin ylipuhuttua (hyvä niin, sillä olimme silloin melko kokemattomia kuitenkin) ja ehdotti, että vuokraisimme hetken aikaa hänen hevostaan, jotta saisimme vähän enemmän kokemusta hevosen hoidosta ja ratsastamisesta ilman ohjausta. Ajattelimme, että hyvä on, vuokraamme hevosta puoli vuotta ja katsotaan oman hevosen hankkimista sen jälkeen uudelleen.Hevonen oli kiltti lämminveritamma Spell Binder, johon ihastuimmekin sitten kovasti. Pellin kanssa saimme touhuta aika vapaasti ja osallistua sen hoitoon vähän enemmänkin. Tallinomistajan toinenkin hevonen, Diavolo Piccolo, tuli meille tutuksi niin hoitaessa kuin ratsastuksenkin merkeissä. Huhtikuuhun 2007 kaikki sujui hyvin, emme oikeastaan miettineet enää oman hevosen hankkimista, sillä Pelli oli vienyt sydämemme. Huhtikuu oli silloin lämmin ja hevoset olivat jääneet yöksi ulos. Yhtenä yönä Pelli ja sen viereisessä tarhassa asuva ruuna olivat menneet langoista läpi toistensa tarhoihin ja ruuna oli potkaissut Pellin takajalan poikki. Mitään ei ollut enää tehtävissä ja aamulla kutsuttiin nopeasti eläinlääkäri paikalle päästämään Pelli kärsimyksistä.Shokki ja järkytys olivat suuret, kun tallinomistaja soitti aamulla mitä on käynyt ja että Pelli on lopetettu. En oikeastaan edes tajunnut tilannetta, en osannut reagoida siihen. Muistan kun kävelin kouluun ja päässäni soi vain "Ei tämä ole mahdollista, Pelli on kuollut." Vasta päivän edetessä aloin käsittää oikeasti, mitä on tapahtunut ja se iski päin kasvoja. Menimme samana iltana hyvästelemään tamman ja sovimme, että jatkamme Pikkiksen (Diavolo Piccolon) vuokraamista. Vasta kun olimme oikeasti nähneet, että Pelli on poissa, aloin ymmärtää, että se on oikeasti totta.

Jatkoimme tallilla käyntiä ja Pikkiksen ratsastusta. Pikkis oli aivan eri maata kuin Pelli. Se oli todella herkkä suustaan ja kova menemään, enkä koskaan oikein päässyt jyvälle sen ratsastuksen saloista samalla tavalla kuin Iina myöhemmin pääsi. Pikkis oli kuitenkin erinomainen ja luotettava maastopolle, vaikkei kenttätyöskentelymme sujunutkaan niin hyvin.

Kesäkuussa tallinomistaja kertoi, että hankkii toisen hevosen Pellin tilalle. Hevonen oli kuulema hankala, kuriton, hakattu ja "annetaan hyvään kotiin"- tapaus. Tallinomistaja kertoi, että se oli muhkea ja komean näköinen lämppäriksi ja tottakai kiinnostukseni heräsi heti. Mutta koska se oli kuulema hankala käsitellä, ajattelin, että tuskin minusta ainakaan on sitä käsittelemään.

Tallille saapui musta ruuna. Pelokkaan näköinen ja valmiina ryntäämään karkuun. Kiskaisi itsensä taluttaessa irti ja paineli karkuun, hoitaessakin yritti lähteä menemään, steppasi, yritti tulla päältä ja purra. Se ei tykännyt kosketuksesta ja suoraan sanottuna se olisi mielellään varmaan vain seissyt tarhassa kaukana ihmisistä, niinkuin se ilmeisesti oli seissytkin viime vuodet. Tallille oli saapunut uhmakas ja ihmisiä pelkäävä, uuden mahdollisuuden saanut Majuri.

Majuri 2007, kun ensimmäisen kerran näin sen
Kiinnostuin salaa heti tuosta mustasta ja pelokkaasta ruunasta. Majuri oli tavoittamaton ja sulkeutunut ja ehkä sen takia niin kiinnostava tapaus. Ratsastin aika usein Pikkiksen kanssa samaan aikaan kentällä, kun Majurilla ratsastettiin. Katselin sen kömpelöä menoa, ei lihaksista tai tasapainosta tietoakaan ja laukatessa se hermostui. Ajattelin, ettei minusta olisi tuollaista hevosta ratsastamaan ja ihailin miten hyvin Majurilla ratsastava tyttö sai sen kuitenkin liikkumaan.

Majuri näytti aika usein kiukkuista naamaa
Majuri taisi ehtiä olla tallillamme pari viikkoa ennen kuin minulle ehdotettiin sillä ratsastamista. Kokeilin sitä tottakai mielelläni ja en ollut oikein varma, pitäisinkö siitä. Majuri oli kuulema entistä omistajaa vienyt pitkin maneesin seiniä ja heitellyt alas selästä (meillä ollessaan se ei ole kuitenkaan koskaan ollut sellainen). Ratsastin Majurilla ja jostain kumman syystä, jota en oikein itsekään tajua, pidin Majurista. Vaikka se oli kömpelö ja ei mikään unelma ratsastaa, pidin sen jonkinlaisesta yritteliäisyydestä ja siitä, että se oli aivan eri hevonen, kun sen selkään meni. Pelkous katosi ja se edes jollain tasolla antautui ratsastajalle. Ja luulen, että se nautti, kun sen kanssa touhuttiin ja sillä ratsastettiin.

Minulle sanottiin heti alkuun jo, että Majuri sopii minulle todella hyvin ja että minun pitäisi alkaa ratsastaa sitä. Itsekin pidin Majuria sopivampana minulle kuin Pikkistä, joten päätin vaihtaa Pikkiksen vuokrauksen Majuriin samaisena kesänä 2007. Majurin käsittely ja ratsastaminen vaativat paljon kärsivällisyyttä, joten ehkä senkin takia se sopii minulle. Olen luonteeltani rauhallinen ja tyyni, enkä kovin äkkipikainen ja pidän haasteista. Iina on oikeastaan minun vastakohta ja Iina onkin aina sanonut, ettei kestäisi Majurin tempauksia viikkoa pidempään. Ja se on kyllä totta, Majuri ei olisi silloin sopinut kaikille, koska se tarvitsi rauhallista ja kärsivällistä käsittelijää. Majuri oli oikeastaan aina "yhden ihmisen hevonen", ja se oli yksi syy miksi aloin syksyllä 2007 ratsastamaan sitä kuusi kertaa viikossa. Pikku hiljaa se alkoi luottaa minuun enemmän ja enemmän.

Ensimmäisiä maastoilukertoja Majurilla
Majuri ei ole tosiaankaan ollut aluksi ratsastaessa täysin nöyrä, mutta se nöyrtyi kuitenkin aika nopeasti. Majuri on ja oli silloin siitä kiva hevonen, että se kokeili ratsastessa kunnolla oikeastaan vain kerran kuka on pomo. Meidän "suurin taistelu" käytiin pellolla muistaakseni meidän ekana vuotena yhdessä. Majuri aloitti heti riekkumisen, yritti ensin pukittaa minut alas ja ryöstää laukkaan. Kun se keino ei toiminut minuun, se kieltäytyi liikkumasta mihinkään. Kun annoin sille pohkeita, se lähti pyörimään, veti ohjia pois ja kun sai ohjat pois, heitti pukin ja seisahtui taas paikalleen. Se teki sen monen monta kertaa, ja olin muutaman kerran vähällä tippua. Tappelimme aika kauan ja olin jo menettää toivoni. Iina oli mukana katsomassa ja pyysin, jos hän olisi yrittänyt taluttaa Majuria. Siitäkään ei kuitenkaan tullut mitään, Majuri kiskaisi itsensä irti Iinan otteesta ja yritti heittää minut alas. Seisoimme keskellä peltoa ja Majuri puuskutti, mutta ei liikkunut mihinkään. Lopulta se ei jaksanut enää pyöriä, vaan heitti aina pukin, jos annoin raippaa tai pohkeita. En tiedä, tuliko Majurin kunto vai mikä vastaan, mutta lopulta se luovutti ja lähti kävelemään täysin rauhallisena sinne minne pyysin. Se fiilis, mikä silloin oli on sanoin kuvailematon, olin onneni kukkuloilla - en hävinnyt taistelua, eikä Majuri ole koskaan sen jälkeen enää yrittänyt mitään tuollaista. Onneksi se ymmärsi kerrasta.

Käsiteltäessä Majuri ei ollutkaan niin helppo saada nöyrtymään. Pikku hiljaa sen huonot tavat ja rauhattomuus alkoivat kadota ja nykyään Majuri yleensä seisoo aivan kiltisti paikoillaan. Se on toki vielä perusluonteeltaan leikkisä ja tekee aina silloin tällöin omia temppujaan. Nykyään se ei kuitenkaan ole pelokas, vihainen tai ilkeä, niinkuin silloin. En olisi silloin vuonna 2007 uskonut, miten erilainen hevonen Majurista kuoriutuu. Uskoin, että se vain on sellainen luonteeltaan, uhmakas ja rauhaton, eikä se siitä voisi muuttua. Toisin kuitenkin kävi, Majuri on nykyään oikea mamman pikku nössö :)

Kohtalo oli määrännyt meidän tapaavan. Pelllin kuolemalla oli tarkoitus, Pelli antoi kuollessaan Majurille mahdollisuuden hyvään loppu elämään. Jos en olisi koskaan tavannut Majuria, olisin jäänyt todella paljosta paitsi ja kuka tietää minne Majuri olisi joutunut ja olisiko se saanut hyvän kodin ja uuden mahdollisuuden.

Ensi kerralla saatte kuulla mitä tämän jälkeen tapahtui, meidän kehityksestä ja matkastamme yhdessä tähän päivään asti.

Lue vuodesta 2007 kertova postaus!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti