perjantai 22. tammikuuta 2016

Pois ongelmakierteestä

Pakkanen pistelee poskia ja uhkaa jäädyttää varpaat. Silti meillä on vedetty saappaat jalkaan ja lähdetty uhmaamaan luontoäitiä!

1
Miksikö? Koska pelkästään normaalisti ratsastamaan pääseminen ja jopa valmennuksissa käynti on iso harppaus eteenpäin syksyn ongelmien jälkeen. Minun on ollut pakko käyttää pakkasesta huolimatta tämä kummallinen tilanne hyödyksi, koska hevonen on terve. Viime vuoden lopulla näitä tilanteita ei nimittäin montaa ollut.

Blogikin jäi jossain vaiheessa syksyä jälkeen, kun ongelmia tuntui tulevan aina vain toinen toisensa perään ja kirjoittaminen tuntui vaikealta. Tuntui, että olimme ikuisessa ongelmakierteessä, kun uusia vaivoja ilmeni tai vanhat nousivat taas pintaan. Aina kun huokaisin helpotuksesta, lykättiin minulle seuraava pulma ratkottavaksi. En enää uskaltanut huokaistakaan.

2 - Postauksen kuvista kiitos Hanna P. Kaikki kuvat on otettu 19.1.


Syksy ei sujunut.

Treenit junnasivat, olivat epäsäännöllisiä ja hyvän päivän jälkeen tuli aina huono, jolloin kytkettiin treenit ja suunnitelmat jälleen off-asentoon. Tiedättehän mitä off-asento saa aikaan? Lisää ongelmia. Satularumba ja mahaongelmat aiheuttivat treeneihin katkoksia ja inhottavaa epäsäännöllisyyttä, joka johti seuraavaan ongelmaan - takapolviin.

Epäsopivaksi jäänyt satula ehti myös kipeyttää Jaskan selkää, joka sekin vaikutti liikkumiseen ja sitä kautta polviin. Lääkekuurikin syötettiin, mutta se nosti esiin jälleen mahaongelman, kun maha reagoi lääkkeeseen negatiivisesti. Jouduin valitsemaan, mitä vaivaa hoidan ja lääkekuuri täytyi lopettaa hieman aiottua aikaisemmin, jotta maha pysyi kunnossa.

3
4
Jos nyt vihdoin minulla olisi ongelmat selättänyt hevonen.
 
Tällä hetkellä näyttää oikein hyvältä, vaikkei pulmia ole vielä täysin selätettykään. Kun on terve hevonen, tulee nimittäin varusteongelmia. Meillä ei ole tällä hetkellä sopivaa satulaa ja olenkin nyt urhoollisesti palannut ratsastusvyön käyttäjäksi. Neljä satulaa sopivista epäsopiviksi on melko hyvä saldo vuodessa, täytyy myöntää. En ole kuitenkaan antanut satula-asioiden synkentää mieltäni tai laskea motivaatiotani, koska pääasia on, että Jaska on nyt terve.

5
6
Melkein kaikilla satuloillani on ollut samanlainen elinkaari. Ne on sovitettu sopiviksi ja toimineetkin ensimmäiset viikot oikein hyvin. Elinkaaren lopulla on kuitenkin ilmennyt säikkyilyä ja muuta reagointia satulan jäädessä epäsopivaksi. Olen myös päässyt toteamaan, että hevoseni on todella herkkis ja reagoi satulan pieneenkin epäsopivuuteen voimakkaasti.

Positiivista tässä satulattomuudessa on se, että Jaska liikkuu ilman satulaa aina vain paremmin. En tiedä onko se koskaan liikkunut satulan kanssa niin rennosti kuin se liikkuu nyt ilman. Toisaaltahan se on hieman pelottava asia, kun en tiedä löytyykö edes sellaista satulaa, jonka tuo herkkis kelpuuttaisi täydellisesti. Sitä ihmettä odotellessa!

7
8
Mitä tästä syksystä sitten opin? Ainakin sen, että jatkossa meillä pyritään vapaapäivät korvaamaan kävelypäivillä, syötetään psyllium-kuureja ennaltaehkäisevästi ja yritetään olla mahan kanssa vielä tarkempia. Lisäksi seuraavaksi satulaksi yritän hankkia sellaisen, jossa on helppo leveyden säätömahdollisuus.

Opin, että aina sen huonon hetken jälkeen tulee myös se hyvä. Aina.

9
10

Nyt olen huokaissut. 

Olen päässyt tekemään pitkästä aikaa niitä normaaleja asioita, normaalisti käyttäytyvän hevosen kanssa. Kuten aikaisemmassa postauksessa vähän tuumailinkin, se tuntuu aivan mielettömän hyvältä ja palkitsevalta. Olla normaali, tylsän tavallisessa arjessa. 

Arkeemme kuuluu tällä hetkellä hyvän mielen treenit, joissa tuntuu, että Jaska yllättää minut joka kerta positiivisesti ja antaa ratsastaa itseään. Hetket, joissa Jaska kuuntelee minua ja minä yritän parhaani mukaan kuunnella sitä. Lisäksi Jaska alkaa ainakin omaan silmääni näyttämään jo aika hyvältä. Sen karva kiiltää, enää se ei ole ihan niin pallo kuin syksyllä ja on se ehkä vähän lihastakin taas saanut. Se näyttää kaikinpuolin hyväkuntoiselta nuorelta ponilta.

11
12

13
Pientä luksusta arkeen tuovat hyvin sujuneet valmennukset ja palkitsevat hetket Jaskan kanssa. Se, kun saa lähteä valmennuksesta hymy huulilla, mahtavan hevosen rinnalla ja pienten kehujen saattelemana. Vaikka samaan aikaan varpaat ovat syväjäässä, on se pieni hetki meille juuri siihen kohtaan täydellistä.

Siksi vedän saappaat jalkaan, luontoäidille kieltä näyttäen.
 
14
15
16

20 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja mukava kuulla että teilläkin alkaa viimein hommat luistaa! :) Tsemppiä jatkoon ja satulan etsimiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset :) Jospa meillä kävisi jokin ihmeellinen tuuri ja satula löytyisi helposti!

   Poista
 2. Miten olisi sellainen satula, jota voi muokata satulapressissä? Näin satulan saa aina hevoselle sopivaksi eikä sitä tarvitse vaihtaa koko hevosen elinkaaren aikana. Tietysti alkuperäinen investointihinta on kallis, mutta loppupeleissä maksaa itsensä pois. Tällaisia satuloita ovat mm. WoW, Danny Kroetch, Schleese (ja sen halvemmat merkit AS ja JesRide), Hennig ja olikohan muita.. Näitä on nyt alkanut näkyä Kanadan ja Englannin kautta Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa. WoW ja Hennig ovat tainneet myös rantautua Suomeenkin. Omalla hevosellani on WoW satula käytössä. Suosittelen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyykin tutkia noita tarkemmin, hinta on joo ainakin aika suolainen :D Ovatko nämä jotenkin rungoltaan joustavia?

   Poista
  2. Hei, WOW taitaa olla näistä merkeissä Suomessa tunnetuin. Eivät ole joustorunkoisia kuten esim. Barefoot satulat, vaan merkistä riippuen satulaa voi esim. levittää koneella. WOW satuloissa kaikki osat ovat vaihdettavia, joten mitä tahansa satulan osaa pystyy muokkaamaan hevosta ja ratsastajaa varten. Tarkkaa tietoa löytyy satuloiden nettisivulta www.wowsaddles.com ja Googlen avulla selvisi näin nopeasti katsottuna että Suomessa näitä satuloita löytyy mm. Satulasopilta ja satulaseppä Tiina Sunilta. Kallishan tuollainen satula on, mutta toisaalta se satula sitten on ja pysyy. Hevosenkin vaihtuessa satulan pystyy sovittamaan toiselle hevoselle (jos nyt ei ihan vaihdeta hevosta jättipuoliverisestä miniponiin :D).

   Poista
  3. Okei, kun minä ymmärsin nopealla tutkimisella, että runko joustaa jotenkin sivuttaissuunnassa, mutta joo ei se taida ihan perinteinen joustorunkoinen ainakaan olla. Jaskalla kun ei joustorunkoinen pysy tarpeeksi hyvin aloillaan.
   Mutta täytyy pitää nämä mielessä, jos ei edullisempaa ratkaisua löydy :)

   Poista
 3. Tuttu tunne tuo, että joutuu miettimään, mitä hoitaa. Tuskallista. Mutta hieno homma, että asiat ovat kääntyneet parempaan suuntaan.

  Toivottavasti se satulakin löytyy. Siinäkin asiassa olen kohtalotoveri. Cobeilla lienee aika vaikea selkä. Olen kuullut, että jotkut ovat ostaneet suoraan Britanniasta, kun Suomesta on vaikea löytää welshille satulaa. Itsekin olen sellaista harkinnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan,todella turhauttavaa. Onneksi nyt sujuu taas paremmin :)
   Niinpä! Vielä kun poni kelpuuttaisi satulan kauemmin kuin 2kk, sepä se ongelma onkin kun sopivasta tulee hetkessä epäsopiva ponin muuttuessa. Mutta toivotaan nyt että tämäkin asia ratkeaa :)

   Poista
 4. Todella ihania nää kaikki kuvat ja kiva postaus ylipäätään! :) Mullakin on pieni ongelma liikutushepan kanssa, jonka satula on jonkin verran epäsopiva ja nyt pitäisi joko hankkia uusi(maksimiraja omalle budjetilleni on niin pieni, että saan kyllä etsiä kauan sopivaa), tai hommata esim. tuollainen ratsastusvyö. Toivottavasti teille löytyy hyvä satula! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) tuo ratsastusvyö on kyllä kätevä ja edullinenkin, vaikkei tietty korvaakaan satulaa pidemmän päälle :) toivottavasti teilläkin ratkeaa satulajutut pian!

   Poista
 5. Vau, ihania kuvia ♥ Satula ongelmat on kyllä niin persiistä, innolla ja kauhulla odotan sunnuntaita, kun meidän hieroja tulee tsekkaamaan lihaksiston ja samalla satulan sopivuuden... Manaan kaikki satulat maanrakoon, jos tämäkin yksilö, jota metsästin viisi kuukautta, osottautuu muutaman käyttökuukauden jälkeen huonoksi!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) No on kyllä, niin turhauttavaa hommaa. Toivon todella, että teillä satula olisi vielä ok, pidetään peukkuja :)

   Poista
 6. Minkäkokosta satulaa olet etsimässä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulusatula 17" (jos ei kovin pitkänmallinen), leveä (W tai EW riippuen vähän), suorahko, takaa nouseva, isolapaiseen, pyöreään selkään. Hyvät tuet ja syvä istuin. Semmosta :D

   Poista
 7. Jotain positiivista jos satulaongelmasta etsii niin ainakin Jaska kertoo selvästi koska satula ei sovi! On todella paljon hevosia jotka eivät näytä satulakipuja, tai vaikka näyttäisivät niin omistajat eivät osaa niitä lukea. Myös mahaongelmat ovat pirullisia, meilläkin oli niitä syksyllä ja nyt olenkin ollut vähän hysteerinen hevoseni mahan kanssa.

  Jaska näyttää kyllä hyvältä! Varsinkin tuossa kuvassa 13 on jotain joka miellyttää silmääni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, jotain positiivista sentään tässä asiassa :) Itsekin alan olla jo lähemmäs hysteerikko näiden asioiden kanssa..
   Kiitos paljon, omaankin silmään Jaska on jo tosi kivassa kunnossa :)

   Poista
 8. Hienoja kuvia! Ja ihanaa, että ongelmat alkavat olla takanapäin, toivottavasti uusia ei ilmaantuisi. Tsemppiä satulan metsästykseen! :)

  VastaaPoista
 9. "Tylsä arki" on joskus ihan kiva vaihtoehto! Hieno Jaska, toivottavasti ongelmat on nyt takanapäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se tylsä arki kelpaa vallan mainiosti tällä hetkellä! :) Kiitokset ja niin toivotaan!

   Poista