keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kysymysten aika

Mitä meille kuuluu? 
on ehkä vaikein kysymys, jonka minulta voi tällä hetkellä kysyä.

Majuri on energinen ja virkeä, tekisi mielellään kaikkea minun kiusaamisestani täysiä laukkaamiseen asti, eikä mikään tunnu haittaavan tuon karvapalleron menoa. Itsekin yritän unohtaa kaiken pahan olemassaolon, vaikka tietenkin päivittäin yli 40 pillerin annostelu sen viimeistään mieleeni palauttaa. Olen kuitenkin pikku hiljaa sisäistämässä Majurin tilannetta ja pystyn ajattelemaan asiaa jo arkisemmin. Tälle ei voi mitään, joko elän asian kanssa tai luovutan.

Me elämme päivän kerrallaan. Onneksi jokaisessa päivässä on jotakin hymyn aihetta ja tällä hetkellä meillä menee ihan hyvin. Parin viikon päästä on tsekkaus eläinlääkärin toimesta (ja saadaan varmistus suolistosairaudesta) ja siihen asti Majuri popsii pillereitä, liikkuu kevyehkösti ja totuttelee uuteen ruokintamalliinsa. Majurin kasvaimelle on oikeastaan tehty jo kaikki voitava ja sen kanssa eletään niin kauan kuin pystytään elämään.

Nämä pari kuvaa ovat tiistailta, kiitos Elinalle. Harmi, että kamerakalustoni taitaa olla vähän huono maneesikuvaamiseen..Kotiuduttuaan klinikalta vatsa tyhjänä (ja varmaan 50 kiloa laihtuneena...), tuntui, ettei tuo ahmatti tule koskaan tottumaan uuteen ruokintamalliin. Nyt pikku hiljaa Majuri on kuitenkin alkanut tottumaan ja isoin nälänhätä on helpottanut. Enää Majuri ei ole niin kärsimätön ruuan suhteen kuin kotiuduttuaan, vaikka tietenkin ruoka maistuu edelleenkin yhtä suurella ruokahalulla.

Ratsastus on aloitettu melko kevyesti maastoillen ja sileällä jumppaillen. Kuukauden kävelyliikunnan ja kahden rankan klinikkareissun jälkeen Majurin kunto on suoraan sanottuna romahtanut. Lihakset ovat tippuneet ja tahti ja tasapaino ovat kadoksissa (juuri kun ne alkoivat löytyä). Ehkä ne saadaan taas nousemaan, kun liikuntaan tulee taas säännöllisyyttä ja voidaan vihdoin tehdä muutakin kuin kävellä. Luulen, että Majurin lepo on osakseen aiheuttanut mahan impaktion ja hidastumisen ja nyt onkin suoliston kannalta todella tärkeää, että Majuri liikkuu säännöllisesti. On ollut ilo huomata, että Majuri on alkanut liikkua mielellään, vaikka välillä liike aikamoista haparointia onkin.
Puolen tuhannen lukijan rajakin meni hetki sitten rikki, joten nyt annan teille puheenvuoron ja pääsette kysymään kaikki mieleenne nousseet kysymykset! Haluatteko selvennystä Majurin tilanteesta tai ehkäpä jokin vanhempi asia mietityttää? Vai olisiko kiva tietää enemmän mielipiteistäni, elämästäni tai ratsastusjutuista? Ehkä haluaisitte kysyä jotakin Majurin menneisyydestä, nykyhetkestä tai tulevasta tai ehkäpä Majurin luonteesta jotain? Kysyä voi mistä tahansa minuun tai Majuriin liittyvästä, tulevasta tai menneestä, hevosiin tai muuhun liittyvistä asioista. Vastailen asiallisiin kysymyksiin erillisessä postauksessa.

Heitä siis kysymys tai useampi kommenttikenttään! 

15 kommenttia:

 1. 0-100 Kuinka paljon sinua pelottaa Majurin tilanne?
  Jos majuri kuolisi ostaisitko uuden hevosen?
  Onko majuri elämäsi hevonen?
  Mitä bloggaus sinulle merkitsee?
  Mitä lukijat sinulle merkitsevät?
  Jännittääkö sinua ikinä kirjoittaa postausta blogiisi?
  Onko majurin tilanne ollut ikinä näin huono mitä se nyt on?

  Paljon paranemisia majurille ja voimia sulle <3 asioitten on tapana järjestyä ja pidä mielessä että majuri on taistelija <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymyksistä ja tsempeistä! <3 Eiköhän nämä asiat jollakin tavalla tästä vielä järjesty :)

   Poista
 2. Ihan noin mielenkiinnosta kysyn, kuinka paljon rahaa vie 40 pilleriä päivässä? Kuulostaa todella hintavalta :/

  Miten Majurin sairastelu on muuten vaikuttanut taloudelliseen tilanteeseesi?

  Jos ja kun jossain kohtaa myös Majurin aika jättää ( ja varmasti käynyt mielessäkin), niin miten jatko? Jääkö harrastus vain muiden heppojen ratsasteluksi vai tuleeko harkintaan uusi hevonen? Jos jossain kohtaa uusikin ystävyys suhde niin vannoudutko yhä lämppäreiden nimeen?

  Kun olette käyneet klinikalla ja antoivat vielä toivon ruokinnan suhteen, antoivatko sen avoimin kokeilu mielin vai hieman epäillen jo valmiiksi? Entä miten ruokinnan hinta on muuttunut? Kuinka kallista hankkia ja kuinka arvokasta?

  Oi voi. On teidän tilanne kamala ja hankala. Kukaan ei tuollaista voinut odottaa eikä toivoa. On teillä kuitenkin jo monta ihanaa vuotta takana! Ole kiitollinen myös niistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pahoillani. Siis kuinka hankala hankkia uutta ruokaa? :D Ajatuskatko :/

   Poista
  2. Paljonkohan noihin lääkkeisiin päivässä menee hmm. Ehkä 10-20e? En ole yhtään varma, mutta nämä lääkkeet ainakin ovat halvemmat kuin ne edelliset mahahaavalääkkeet, joita Majuri söi..

   Kiitos kysymyksistä! :) Onhan meillä Majurin kanssa takana jo monta hienoa vuotta ja hetkeä ja niistä olen kyllä kiitollinen <3

   Poista
 3. Miten päädyit juuri Majuriin?
  Millainen olisi tuleva hevosesi, jos sellainen tulisi?
  Oletko itse kouluttanut Majurin?
  Miksi aloitit bloggaamisen?

  Sulla on ihana blogi ja Majuri on niin ihana :3 Paljon tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
 4. Oletko kokeillut Majurilla kuolaimettomia? Miksi? Haluaisitko?
  Miksi käytät turparemmiä?
  Mikä on viikko-ohjelmanne?
  Onko Majuri kengässä vai kengättä? Miksi?
  Onko Majuri karsinassa vai pihatossa? Miksi?
  Mitä mieltä olet kuolaimettomuudesta?
  Oletko käyttänyt Majurilla apuohjia? Miksi?

  VastaaPoista
 5. Kysymys nyt vähän ohi aiheen, mutta hevosellani on luupiikit toisessa taka kintereessä. Oireettomat nyt ja viimiset kaksi vuotta. Jos kuitenkin alkavat oireilemaan niin olen miettiny pois päästöä, kun kumminkin ovat nivelrikkoa. Miten Majurin luupiikit? Mitä loppujen lopuksi leikkaus maksoi ja miten pitkä sairasloma. Ei tekisi yhtään mieli seisottaa karsinassa eikä tarhassa, kun kerää riehuenergiaa niin maan perke***sti. Googletin siis luupiikin hevosella ja teidät sieltä löysin, vaikka blogia olenkin lukenut paljon niin en Majurin luupiikeistä tiennyt. Miten nykyään hoidetaan? Vaikka hevoseni ei ole oireillut muuten kuin asteen verran aina tapaturman (joka siis sattui silloin lähes kaksi vuotta sitten) jälkeen ollut kinner suurempi, muttei kuitenkaan turvonnut eikä nesteinen. Yksin kertaisesti vain rakenteellisesii isompi. Olipa sekava teksti, mutta valaiseppa minua asian kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siksi tekis mieli päästää pois kun alkaa oireilee, kun luupiikit luokitellaan nivelrikoksi ymmärrykseni mukaan ja aiheuttavat yhtä kipeää kipua. Tietenkin jos se leikkaus on silloin mahdollinen ni kai sekin voisi harkintaan tulla :/

   Poista
  2. Majurillahan todettiin ultraamalla molemmissa etupolvissa luupiikit vuonna 2011. Alkoi oireilla epämääräisellä epäpuhtaudella liikkuessa ja polvet turposivat ja etujalat olivat nesteiset. Ainoa hoitokeino on tietääkseni leikkaus, koska piikit vahingoittavat koko ajan jalan sisällä, Majurilla ne hankasivat muistaakseni jänteitä, onneksi eivät kuitenkaan olleet vielä rikkoneet mitään. Leikkaus oli nopea ja helppo, maksoi silloin noin 1000e. Aluksi olisi tikkien ajan täytynyt seisottaa karsinassa viikko-kaksi, mutta koska Majuria ei voisi laittaa niin pitkäksi ajaksi seisomaan, niin laitettiin se tikkien ajaksi ja leikkaushaavojen umpeutumisen ajaksi sairastarhaan. Liikuttaahan olisi saanut jo heti muuten, mutta vaarana oli leikkaushaavojen aukeaminen, joten sen takia oli levossa. Olisikohan lepoaika ollut noin kuukauden, tarkkaan en muista. Kävelyä sai ottaa jo aika pian.
   Majurilla ainakin luupiikit olivat "helppo" vaiva ja eivät ole sen jälkeen haitanneet ja paranivat kokonaan. Ontuminen loppui saman tien leikkauksen jälkeen.
   Onko teillä siis diagnosoitu ultraamalla nuo luupiikit? :)

   Poista
  3. Vuonna 2012 tapaturman takia kuvattiin ja kolmannella röntgenellä todettiin ettei enään kasva eikä ole pahassa paikassakaan. Nyt kaksivuotta myöhemmin sain mahdollisuuden viedä hevoseni röntgeniin oppilastyönä hurjan 30 € hintaan. Ell halusi että kuvataan kinner kun siinä reagoi pahasti (reagoi siis molempiin kinteriin vaikka toinen röntgenissäkin täysin terve ja ell epäili että reagoi koska ääriasentoa ei puska koulupollellani ole käytetty kun hypätäkkään ei suurempia). Röntgenissä tosiaan toinen röntgen terve, mutta toisessa kaksi luupiikkiä. Toinen siis tullut nyt kahden vuoden aikana. Ei oireile kun ei ole pahassa kohtaa. Ell suositteli esteiden pois jättämistä koska siinä jalka ääriasennossa helposti. Esteiden pois jättö ei siis ole meille ongelma.

   Operaatio siis ei ole sen kalliimpi kuin muutkaan kirurgiset toimenpiteet. Jos ongelma on noin helposti ratkaistu vaivojen ilmaantuessa niin voisihan tuota harkita. Kuitenkin saa siitä lisävuosia. Kiitos neuvoista :) kuinka kauan kaiken kaikkiaan sairasloma kesti?

   Poista
  4. Okei! :) En tiedä kauan Majurilla olivat sitten kasvaneet polvissa ennenkuin rupesivat oireilemaan. Voihan olla ettei sinun hevosella oireita tule koskaan, jos ovat "hyvässä" paikassakin :) Majurilla tulivat nuo oireet aika yhtäkkiä ja leikkaava ell sanoikin, että oikean etupolven luupiikki olisi kohta aiheuttanut pahaa jälkeä jänteelle jos ei olisi leikattu.
   Mutta hyvä että tiedät nyt että sillä sellaiset piikit siellä ovat, niin ei tarvitse arvuutella jos oireita tulee :)
   Joo, leikkaus oli aika pieni, tietty siinä on nukutus ym jotka voivat vanhalle hevoselle olla vaikeita. Leikkaushaavatkin olivat pieniä ja olikohan niitä yhdessä jalassa 2kpl. Mutta meidän kohdalla ainakin leikkaus kannatti, kun ongelma oli sitten kerralla hoidettu pois eikä nyt kolmeen vuoteen ainakaan ole ollut mitään ongelmia enää niistä :) Hitsi kun en muista sairasloman pituutta tarkalleen, kun meillä oli tallin vaihto ja muuta ongelmaa siinä niin saikku pitkittyi. Hmm olisikohan ollut täyttä lepoa noin viikko ja sen jälkeen sai kävelyttää ja olisikohan siitä noin pari viikkoa pitänyt vielä kevyemmin mennä. En muista :D mutta jotain kuukausi varmaan saikkua? Tuskin sen enempää, kun ainoa vaara oli tosiaankin vain se tikkien repeytyminen ja leikkaushaavan avautuminen.
   Ole hyvä, kiva jos minusta oli apua :)

   Poista
  5. Jep, eli heti oireiden ilmaantuessa klinikalle! Onneksi on autoa varten rahaa säästössä, niin tarvittaessa saadaan heppa kuntoon :) Kiitos paljon!

   Poista