maanantai 8. lokakuuta 2012

5 years together - Our story part 2

Tarinamme jatkuu vuoden 2008 tammikuusta.
Lue ensin vuodesta 2007 kertova postaus!

Vuonna 2008 saimme Majurin kanssa käsitystä kisoista, koimme epäonnistumisia ja takapakkia, mutta myös kehitystä tapahtui. Pääsimme Majurin kanssa eteenpäin ja aloin tutustua Majurin todelliseen luonteeseen paremmin. Minulla ei kuitenkaan ollut vielä käsitystäkään siitä, millainen Majuri ilman kovaa ulkokuortaan tulisi olemaan.Tammikuun 13. oli yllättävä päivä.

13.1.2008 "...oltiin tänään harjotuskisoissa, menin raviohjelman, Majurin kaa tietty. Sijotuttiin ekoiks, prosentteja 70!"

Olin Jokelassa harjoituskisoissa ja ratsastin raviohjelman. Suoritin radan rennosti ja ensimmäistä kertaa Majuri ei pelännyt mitään. Suorituksemme oli mielestäni ihan ok ja olin aivan ällikällä lyöty kun voitimme luokan! Majurikin oli jo lastattuna koppiin ja lähtövalmiina, kun jouduin kiiruhtamaan palkintojen jakoon ilman Majuria. Se on yksi mieleenpainuvimmista hetkistä Majurin kanssa.Kisoissa kävimme sinä vuonna melko paljon. Koululuokista pääsimme yleensä niukin naukin läpi ja esteillä tuli vain hylättyjä. Vuoden loppuun mennessä olinkin saanut tarpeekseni jatkuvista hylkäyksistä ja seuraava vuosi menikin sen takia lähes kokonaan kotona harjoitteluun. Saimme kuitenkin hyvää kokemusta kisoista.

 4.5.2008 "...Majurin ensimmäiset estekisat. Pikku Pihlajassa, luokka 30-40cm. Radalla Majuri oli aika pelokas, ei oikein tajunnu, että pitää hypätä ja pelkäs esteitä...kakkosesteelle kiels kaks kertaa (hylkäys) ja kun kolmannella kerralla meni sit yli, niin pomppas tasajalkaa mahdollisimman korkeelta :D Muutkin esteet veti aikamoisella ilmavaralla..."


12.8.2008 "...menin raviohjelman, joka olis voinu mennä vähän paremmin, mut oon kuitenkin ihan tyytyväinen. Sain 97p. ja 60,63%. Majuri vähän tsekkaili sitä tuomareitten autoo ja oli osan radasta liian laiska ja osan taas yritti kiihdytellä. Eipä tainnu oikein olla kuulolla :D
Ja sit menin 50-60cm, josta on parempi olla puhumatta, meni niin perseelleen..."

1.6.2008 "...luokka 50-60cm....kiels ekalle esteelle kaks kertaa (hylkäys). Ei saatu suorittaa rataa loppuun..."

14.6.2008 "...pukukouluratsastuskisat Rakella (HeC)...ratapaperissa ei mitään hyvää ollut, vaan huonoa kommenttia. Saatiin 52,50%..."

12.7.2008 "...HeC meni tosi hienosti! Harmi vain, että oli tiukka arvostelu ja hyvät vastustajat. Mut Majuri ei oo koskaan menny noin hyvin HeC rataa! :) Olin tyytyväinen..."Majuri oli alkuaikoina ratsastaessa toisinaan todella hyvä ja joskus tuntui, että on tullut takapakkia. Se sai herkästi hepuleita, vaikka toisinaan se oli tosi rauhallinen, aivan kuin eri hevonen.

20.1.2008 "...Mentiin Iinan ja Pikkiksen kanssa maastoon, Majuri oli laiska. Sit ku tultiin tallille päin ja otettiin vähän ravia, niin Majuri taas kuumu, heitti pari pukkia ja pomppi siinä..."

26.1.2008 "Käytiin köpöttelemässä maastossa... pystyin menemään aika löysin ohjin, ku Majuri oli niin rauhallinen..."

Majurin mieliala ja energiataso riippuivat aivan päivästä. Koskaan ei voinut tietää ennalta, millainen päivä Majurin kanssa tulisi. Oli hyviä, mutta oli myös paljon huonoja päiviä. Toisinaan Majuri totteli ja oli oikea enkeli, mutta myös niitä känkkäränkkä-päiviä oli paljon.

14.3.2008 "...Majuri oli aivan UNELMA IHANA! <3 Se oli eteenpäin pyrkivä, todella hyvin kuulolla ja uskomattoman herkkänä. Ravi oli hienoa, valmentajakin sanoi, ettei oo nähny Majurin koskaan ravaavan niin hyvin..."

20.3.2008 "...oli laiska, haluton ja rupes joka asiasta jurnuttaa vastaan. Ei olis halunnu ravata eikä mennä käyntiäkään. Vain laukka olis sit lopulta kelvannu tai sitten paikoillaan seisominen..."31.1.2008 "...laukat se nostaa nykyään tosi hyvin... vielä kuitenkin on harjottelemista siinä, että se jatkaa sitä laukkaa..."

8.3.2008 "...käytiin Iinan ja Pikkiksen kanssa maastossa. Majuri oli taas ihan pelle. Autoki joutu pysähtyy, ku Majuri rupes poikittaa tielle..."

3.2.2008 "...oli hirvee tuuli ja Majuri kävi vähän kuumana! Se pomppi pystyyn, pukitti, yritti peruuttaa lankoihin ja oli ihan hullu. Sit se myös yritti lähtee pukkilaukkaa, mut onnistu vaan lähteä raville... pari kertaa se meni ihan nätisti käynnissä ympyrällä, mut taas sai sit jonku pukkikohtauksen :D...oli aika hurjana siis, mut tuli ainaki vähän jumpattuu lumihangessa..."

 

8.2.2008 "...Majuri oli tosi laiska, vähän niinku sillon puol vuotta sitten, melkein yhtä tönkkö...siltä on lähteny halukkuus tehdä yhtään mitään, se on ihan kyllästyny... otin tiellä myös laukkaa --> ei kuumunu, ei yrittäny mitään, paitsi siirtyä raviin...ihan outo..."


Omituista on se, etten uskonut, että Majuri voisi oikeasti mennä joskus hienosti. Tyydyin siihen millainen se oli ja tykkäsin ratsastaa ja yrittää viedä sitä eteenpäin. Silloinen valmentajammekaan ei uskonut, että Majurilta löytyisi enempää annettavaa. Hän vihjasi, että minun pitäisi vaihtaa taitavampaan hevoseen, etteivät taitoni menisi hukkaan.

"...sun pitäis kokeilla jotain taitavaa hevosta, Majurilta ei voi oikeestaan vaatia enää enempää..."

En itse kuitenkaan nähnyt hevosen vaihtoon tarvetta, koska ihan rehellisesti sanoen tykkäsin mennä Majurilla. Minua ei haitannut, vaikka se ei osannut laukata, meni pää pystyssä, sai hepuleita ja kompuroi. Halusin jatkaa, vaikken oikein itsekään tiennyt mikä oli tavoitteeni ja mihin Majurin kanssa tähtäsin. En tiennyt mihin siitä olisi, enkä osannut edes vaatia liikaa. Etenimme ja kehityimme hyvin hiljakseltaan, koska minulla ei Majuria kohtaan ollut sen suurempia vaatimuksia. Kunhan molemmat nauttisivat menosta. En osannut aavistaakaan, että Majurista voisi tulla niin hyvä, kun se on nyt.


Kehittymiseen vaadittiin aikaa.Tarvitsimme molemmat aikaa tottuaksemme toisiimme, jonka jälkeen pystyimme kehittymään. En itsekään ollut kummoinen ratsastaja silloin ja minulla oli paljon opittavaa. Kehityimme yhdessä ja pikku hiljaa.

29.2.2008 "...Majuri oli siis tosiaankin aivan uskomattoman ihana tänään :) <3 Aivan unelma <3..."


29.3.2008 "...taas mentiin pellolle...Majurin mielestä oli hauskempi mennä täysii, joten sit mentiin täysii :D Majurilla oli hauskaa, kerranki se tykkäs jostain :D..."

Vuoden aikana tapahtui iso muutos Majurin ratsastuksessa. Loppuvuodesta aloin saada Majuriin enemmän kontaktia ja lihaskuntokin oli parantunut. Teimme paljon vaihtelevia asioita: kävimme virkistäytymässä maastossa, välillä kevyemmin ja välillä täysiä päästellen, kahlasimme vedessä, menimme pellolla, hyppäsimme esteitä, teimme maastakäsin juttuja ja ratsastimme koulujuttuja.

Majuri alkoi muuttua ratsastettavuudeltaan. Se ei ollut enää niin turta kyljistään, kulki paremmin omalla moottorillaan ja haki alas. Oma istuntanikin parani ja sain sen kautta paremman tuntuman hevoseen. Olimme pääsemässä huimaa vauhtia eteenpäin.

7.7.2008 "...laukat oli ratsuttaja (edellisenä päivänä käynyt) kyllä saanut jotenkin käsittämättömästi paranemaan! Majuri oli siis tänään tosi upea, laukat ei oo koskaan olleet noin hyviä ja sujuvia :)..."

3.5.2008 "...laukkas hirveetä vauhtia, teki parit pukit ja sivuutti ja pomppi ja kaahotti. Rauhottu kuitenkin ja oli lopputunnin tosi nätisti, tosi hyvin kuulolla, tosi reipas ja ihana ratsastaa :)..."

29.5.2008 "...lopuks menin maastoon hiekkamontuille. Käveli sinne tosi hyvin, eikä jurnuttanu! On kyllä kehittyny siinä tosi paljon, koska ei edes yrittäny kääntyä takas..."
Koska Majurin lihaskunto ja tasapaino paranivat, aloimme myös hyppäämään vähän enemmän. Olihan se aikamoista sähellystä silloin, Majuri tuli miten sattuu esteelle ja hyppäsi mistä sattuu. Ilmavarat olivat hirveitä ja loikat ennalta arvaamattomia. Majuri usein pysähtyi ennen estettä ja hyppäsi sen paikoiltaan.

25.2.2008 "...sit otin laukassa esteen, hyppäs tosi hienosti ja oli ihana :) Laukkaski hyvin, sellasta pientä ponilaukkaa. Kuumu kyl vähän ja hyppi sivuloikkia pari kertaa, ku olis vaa halunnu hypätä :D..."

Sileällä meno ei ollut vielä niin hyvää, että hyppääminen olisi ollut kovinkaan siistiä menoa. Kehitystä kuitenkin tapahtui jonkin verran, Majuri kielteli kyllä melko paljon, mutta ponnua alkoi löytymään enemmän ja hyppytyyli muuttui siistimmäksi.Hypätessäkin Majuri oli jonain päivänä tosi hyvä ja joskus taas se ei sujunut millään. Koska Majurin lihaskunto oli vasta kehittymässä, tuli hypätessä usein ongelmaksi se, että Majuri ei enää jaksanut ja hypyt olivat ponnettomia. Silloin lopetimme sen suosiolla ja teimme jotain helpompaa.

12.4.2008 "...80cm:kin ylittyi helposti."

24.3.2008 "...maneesilla hyppäämässä...Majuri meni aika kovaa ja korkeelta esteet, eikä pudottanu kertaakaan...muurin kanssa tuli ongelmia, Majuri kielsi varmaan sata kertaa, mut kyllä se sitten hyppäs sen ihan hienosti..."

23.9.2008 "...hyppäsin uusia pinkkejä puomeja. Majuri oli TOSI laiska, eikä oikein tullut yhtään superhyppyä..."

Luonneongelmien puolesta vuosi 2008 oli opettelun ja harjoittelun aikaa. Emme olleet Majurin kanssa vielä ihan samaa mieltä siitä, kuka määrää taluttaessa ja käsiteltäessä, vaikkakin Majuri minuun alkoi luottaa entistä enemmän ja kuunnella mitä minä haluan tehdä.
Majuri alkoi totella paremmin, vaikka se ei täysin vielä ihmistä kunnioittanutkaan. Pelokas hevonen vaatii paljon aikaa, että se tottuu siihen, ettei ihminen tee sille pahaa. Siksi Majurin kanssa piti olla melko tarkkana siitä miten sitä käsitteli. Piti olla johdonmukainen ja kärsivällinen. Se tarvitsi paljon aikaa, eivätkä muutokset tapahtuneet yhdessä yössä.15.2.2008 "...yritti näpsiä sormia, narua ja hihaa...sil oli tänään vähän känkkäränkkä-päivä, yritti purra naamasta, kun laitoin riimua..."

13.3.2008 "...juoksutin liinassa...Majuri yritti kaks kertaa jyrätä mut ja yritti purrakin...lopputaluttelut tein tiellä, käveli kiltisti, ku sillä oli ketju suussa. Vaan kerran yritti lähtee käsistä..." 


8.4.2008 "...menin hiekkamontuille sellasille vesilammikoille... Majuri meni innokkaana veteen ja ravas ja kahlas siel tosi tyytyväisenä! :) Oli kivaa..."

1.5.2008 "...Majuri ravas nätisti muodossakin :)...lopuks lähdettiin hiekkamontuille kahlaamaan Iinan ja Pikkiksen kanssa. Kauempana on aivan ihana "vesilampi", aivan kuin järvi ja siellä on vettä hevosilla mahaan asti...kun tultiin takas, menin pitkillä ohjilla niin yhtäkkiä Majuri veti jotku ilopukit ja lähti loikkimaan Pikkistä kohti..."

7.4.2008 "...P.S. Oli tosi kiukkunen hoitaessa..."

6.6.2008 "...Majuri tuli laukaten mua vastaan laitumelta :)..."9.6.2008 "...Majuri otti harjakopassaan olevan riimun suuhunsa ja anto sen mulle, ihana :D..."

2.8.2008 "...kun hain Majurin laitumelta, se portin kohdalla puhisi vähän. Mietin et mikäköhän sillä nyt on. No sehän yritti lähtee :D Kun olin saanu portin kii, se yritti jyrätä ja kun pääs mun ohi, nii lähti ravaamaan. Kun kiskasin narusta ja karjasin vähän, nii johan pysähty ku seinään :D..."

1.9.2008 "...maastakäsin työskentelyä...voi että Majuria rupes kiukuttaa...ei selvästikään halua, että sitä pomotetaan...en antanu periks ja Majuri alko tottelemaan...pikku hiljaa se alkaa ehkä kehittyä :)..."


Kun lueskelin hoitovihkoja, sieltä tuli vastaan myös paljon Majurin kanssa sattuneita kommelluksia. Niiltä ei tänäkään päivänä voi välttyä, leikkisä luonne on säilynyt, mutta Majuri on tosi paljon rauhoittunut. Tässä niistä jälleen muutama, Majurin kanssa ei elämä tosiaankaan ole tylsää ;)

22.2.2008 "Oli tosi kiva ilma ja sillai, tuuli vähän ja sit tuli sadekuuroja. No mentiin Iinan ja Pikkiksen kanssa taluttelemaan heppoja.
Päästiin sinne jonkin matkan päähän, ku alko hirvee tuuli ja sataa vettä. Majuri rupes siinä riehuu, mut sain sen pideltyy. Sit käännyttiin takas päin ja Majuri kiskas ittensä irti! Huusin sille, se pysähty ja jäi oottamaan et otan sen kiinni. Raukka ei uskaltanu kuitenkaan juosta tallille yksin :D
Talutin sitä vähän matkaa ja tietenkin se sai kiskastuu ittensä irti toisen kerran. No, huusin taas sen nimeä ja Majuri kiltisti taas pysähty odottelemaan. Pikkiski siel takana jotain steppaili ja meinas seki lähtee. Otin Majurin sit taas kiinni ja aattelin jo et pitäis päästää koko heppa irti, ku en saa sitä pideltyy jos se lähtee vielä kiskoo.
Jälleen kerran sain talutettuu sitä jo vähän matkaa, ku se lähti kiskomaan. Ja tällä kertaa se sit uskals lähtee yksin tallille ja paineli sinne, vaik yritin huutaa sille.
Majuri juoksi tallille, tai oikeestaan talliin sisään ja kuulema ku Jenny yritti laittaa ovia kiinni, nii se oli jyränny sieltä ulos takas tielle.
Ku me tultiin Iinan ja Pikkiksen kanssa tallille, nii Majuri seiso siellä tiellä, ja katto meitä ja odotteli siinä et millon oikein tullaan :D Riimu oli hajonnu ja kenkä irronnu :<
Ton hevosen kaa ei kyl tuu tylsää."


21.6.2008 "...Majuri oli viime yönä karkuteillä ja pyydystettiin se 12:n aikaan yöllä :D Anto kiinni ihan kiltisti (Oltiin Juhannuksena tallilla yötä)..."

1.7.2008 "Eilinen melassikaaos oli kyl aika koomista. Majuri kaato täyden (ja uuden) melassiämpärin tallin lattialle (eka onnistu jotenki mun selän takana avaamaan kannen muutamassa sekunnissa ku putsasin kuolaimia). Sit se rupes silmät innosta kiiluen lipittämään sitä melassilätäkköö siitä. Huomasin sen teon kyl aika äkkii ja laitoin majurin nopsaa molemmista naruista kii.
Siinä oli sit sellanen iso melassipönikkä melkein kokonaan valunu siihen lattialle (ja se melassi valu aika äkkiä!).
Jossu sit asteli talliin ja repes nauruun :D Alettiin lappoo sitä takas sinne ämpäriin, mutta kuten varmaan tiedätte, melassi on ku jotain siirappia ja homma oli vähän työlästä. Piia tuli sit myös apuun.
Me siinä sit sitä kaavittiin lattialta ja Majuri lopsutti alahuulta ja tuijotti aikaansaannostaan kieli pitkällä, korvat hörössä. Se varmaa luuli et tän jälkeen se sais vielä nuolla lattian. Voi raukkaa, sen unelma ei toteutunu ja sen hieno juoni meni vähän mönkään, mut hieno yritys Majuri!
Nina tuli myös kattoo ja oli sillai, et mitä on tapahtunu. Arvatahan sen saattaa kuka tän takana oli, ku melassilätäkkö oli majurin edessä ja poni tuijotti sitä tiukasti.
Siirrettii Majuri pesuboksiin ja alettii huuhtoo ja lakasta melassii pois. Sehän on vähän herkkää jämähtämään, mut onneks se lähti siitä lattiasta ja talliin jäi vaa "vähän" melassinen haju.
Ja kun Majuri on niin ystävällinen, niin tottakai se sit vääns viel paskatki kiitokseks :)
Tää melassin haju ei varmaan koskaan tuu lähtee mun käsistä."


11.2.2008 "Maastopäivä. Mentiin Iinan ja Pikkiksen kanssa valaistulla tiellä...kun tultiin tallille päin otettiin uudestaan ravia. Tällä kertaa hepat innostu, Pikkis lähti laukkaan ja Majuri pysy aika hyvin perässä ravilla! Otin pidätteen, että pysähdyttäis tallille. Majuri oli erimieltä, halus ilmeisesti ottaa Pikkiksen kiinni ja vetäs hirveen pukin! :D Lensin kaulalle istumaan ja tarrasin siitä kiinni. Majuri jatko ravia Pikkiksen luo ja mä roikuin kaulalla :D Pysyin siellä ja pystyin viel pidättää ohjista sen verran, että Majuri pysähty. Hyppäsin pois kaulalta, nousin sit viel takas selkään ja käytiin vielä kävelemässä...Että taitaa se Majuri jo olla aikalailla oma itsensä <3"
  
31.7.2008 "...mutta sitten laukoissa, kun olin just siirtämässä raviin, Majuri kaatu. Onnistuin syöksymään pois satulasta, enkä jääny jalustimiin kiinni...Kummallekkaan ei käynyt mitenkään, Majurilla vaan pieni haava silmän yläpuolella..."

Vuosi 2008 oli kommelluksien, opettelun ja tutustumisen aikaa. Aloimme saada Majurin kanssa ensimmäisiä kehityksen askeleita niin ratsastuksessa kuin käsiteltäessä. Epäonnistuimme, yritimme uudelleen ja lopulta onnistuimmekin. Majuri alkoi näyttää palasia siitä, mitä se todellisuudessa on, mutta sulkeutui vielä kuorensa sisään.Yhdessä opettelimme uusia asioita ja tapoja ja aloin olla vain varmempi siitä, että tämä se on. Majuri on elämäni hevonen.

Ennen kun voimme kokea onnistumisia meidän täytyy epäonnistua. Joskus tekisi mieli vain luovuttaa ja lopettaa, kun kaikki tuntuu turhalta. Silloin sinä autat jaksamaan ja näytät syyn miksi teen tätä. Silloin tulee onnistuminen, joka auttaa yrittämään.

Uhrauksien palkintona tulee yhteinen kehittyminen ja se hetki, kun huomaat miten paljon olette saavuttaneet.


Seuraavan kerran pääsette mukaan vuoden 2009 seikkailuihin! Kertokaa mielipiteenne ja kommentoikaa, niin pystyn kirjoittamaan seuraavasta osasta kenties paremman! :)


10 kommenttia:

 1. ei mitään parannettavaa!siis ihan täydellinen! (: tunsin oiken kaiken ja en ajatellu muutakun tätä tekstiä!näitä ehottomasti lisää!! ja nuo on hyviä välillä nuo vihko jutut! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Yritin tehdä tekstistä eläväisen ja kiva että olet sitä mieltä että se onnistui :) ihana kuulla tuollaista palautetta! Ja näitä on tulossa lisää :p

   Poista
 2. en keksi mitään parrannettavaa!suorastaan täydellinen teksti! (: lisää näitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos kivasta palautteesta! :) on kivempi kirjoittaa seuraavaakin osaa kun kuulee hyvää palautetta!

   Poista
 3. ihan mahtava tääkin osa! vaikka tää onkin pitkä niin tän luki yhteen putkeen eikä mielenkiinto lopahtanut hetkekskään. noi päiväkirjakatkelmat tuolla välissä on tosi kiva lisä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitoskiitos! :) pelkäsin vähän että tuleekohan liian pitkä, kun kirjotettavaa oli niin paljon, mutta hyvä että olet sitä mieltä ettei ollut liian pitkä! :)

   Poista
 4. Ihana Majuri ja aivan törkeen hyvää tekstiä! Noi päiväkirjamerkinnät saa tekstist tosi elävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ilmeisesti onnistuin tekemään eläväisen tekstin, jee! :)

   Poista