torstai 6. joulukuuta 2012

Vinkkejä rivin hoitoon?

Viimeinen viikko on ollut tallin osalta turhauttava. Kengittäjä ei ole vastannut puheluihin tai viesteihin, joten Majurilla on takasissa vieläkin vain kantahokit ja etusissa ei vielä kenkiä ollenkaan. Majurin tilanne on sentään parempi kuin Dessin, joka liukastelee kesäkengissä.
Tämä on tosi inhottavaa käytöstä kengittäjältä, koska kesäkengissä liukastelu on vaarallista hevoselle. Pistää vähän ärsyttämään, kun vaarallisen liukastelun lisäksi ratsastussuunnitelmatkin menevät pilalle. Hokkikenkiä (ja kengittäjän vastausta) siis odotellessa.

Ja toinen ongelma, joka putkahti pari päivää sitten, on rivi. Majurin (ja Dessin) takajalat ovat aivan turvonneet, vaikka riviä ei nyt ihan hirveästi olekaan. Majurilla ei ole koskaan ennen ollut riviä, joten tämä on aika uusi juttu minulle.
En kyllä ihmettele yhtään, kun riviä tuli. Onhan Majuri seissyt koko pitkän ja sateisen syksyn kuratarhassa. Nyt kun tuli kuivempaa, takajalat pamahtivat ihan turvonneiksi ja rivit ilmestyivät. Outo juttu, mutta nyt sitä hoidellaan.

Riviä hoidetaan nyt rasvaamalla. Pitäisikö lisäksi käyttää betadineä? Rivi ei todellakaan ole pahan näköinen, vähän vain rupea, mutta jalat ovat aivan tukit.

Kaipaisinkin nyt teidän vinkkejä rivin hoitoon? Onko teillä mitään toimiviksi todettuja keinoja?
29 kommenttia:

 1. Meillä on ollu aika monella hepalla riviä, on hoidettu niin että ensin huuhdellaan jalat, sitten pistetään jotain ainetta, annetaan vaikuttaa 10 min ja huuhdotaan pois. Lopuksi joku rasva. Niistä itse aineista mulla ei ole mitään hajua :D Toivotaan ettö Dessi ja Majuri saa pian kengät talvikuntoon! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Luultavasti teillä on käytetty juurikin betadineä, joka on sitten huuhdeltu pois ja laitettu jonkinnäköiset rasvat sen jälkeen. Pitää ensi kerralla varmaan koittaa tuota ja käydä hakemassa lämmintä vettä talliin :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Okei, pitää käydä hommaamassa sitä, jos ei normirasvalla lähde! :)

   Poista
 3. suosittelen kastelemaan tosi hyvin sitten mäntysuopaa ja vaahdotat ne hyvin(varsinkin rupi kohdista) sen jälkeen huuhtelet hyvin ja sitten laitat rupien kohdalle sinkki voidetta! :) mutta jos pahaksi menee niin sitten käärittävä pintelit päiväksi niihin jalkoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäntysuopaa, jännältä kuulostaa, mutta kokeilemisen arvoinen :) Pitäisi ehkä tuota sinkkivoidetta hankkia, jos ei rasvalla lähde.
   Onneksi ne eivät ainakaan vielä ole pahat, ja toivottavasti eivät pahaksi menekään. Kiitos neuvosta! :)

   Poista
  2. Mäntysuovassa on jotain hoitavia aineita, eikä ole paha jaloille ja puhdistaa hyvin. Tätä meilläkin suositeltiin. Mutta jos iha menee rikki, niin sitten betadinella pesua. kunon vaahdotus niikun edellä jo mainitttiin (hiero rupia kunnolla ja pehmitä ne) ja sitten hyvä kuivaus ja jotain rasvaa päälle (sinkkivoide ehkä paras) Meillä lähti pois ihan näillä keinoin, eikä mitään kääreitäkään käytetty. Sulfa kuuria (tai jotain sellaista, kannattaa kysyä eläinlääkärilstä) meille sanottiin että mmitää aloittaa jos jalat rupee turpoon, mutta meillä ei turvonnut. Onneksi nyt on mutakelit ohi, niin on helpommat hoitaa ja menee toivottavasti nopeammin ohi :)

   Poista
  3. Suosittelen itse kanssa kovasti tuota mäntysuopaa!!meillä auttoi!! :)

   Poista
  4. Kiitoksia teillekin tosi paljon vinkeistä! :) Onneksi tosiaan ei ole enää kurakelejä, niin on tosi paljon helpompi hoitaa!
   Kiva kuulla uusia neuvoja, tuo mäntysuopa oli minulle ihan uusi juttu!

   Poista
 4. kaikista tärkein on huolellinen pesu ja kuivaus! jos sitä betadinea laittaisit nyt ekana niinkuin ajattelitkin, itsekin käytin sitä ja sitten meillä toimi kanssa vetyperoksidi, jotku käyttää helosania mitä ite en pidä kovin hyvänä vaihtoehtona rivien hoitamiseen. ja hyvänä ehkäsynä riville on mäntynestesaippua. :) omalla hepallaki vaan takajalat turpos ja sillon ku ne oli pahiten turvonneet nii oli kyllä aikamoiset... mutta normaalilla liikutuksella pidin kun ei ontunut niin liikutuksen aikana turvotus aina laski. tuo kengittäjän käytös on varmasti inhottavaa, peukut pystyssä että saatte kenkäasiat heppoille pian kuntoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, pitää huomenna kantaa lämmintä vettä talliin.
   Joo olen kuullut, että helosan ei välttämättä ole paras vaihtoehto, ehkä pitäisi edellämainittua sinkkivoidetta kokeilla.
   Majurillakin on kyllä aikamoiset ne takajalat.. liikuttaakaan ei oikein voi kunnolla, kun ei tosiaankaan ole niitä hokkikenkiä alla, niin en halua ottaa riskiä että liukastuu.
   Kengittäjän käytös on kyllä raivostuttavaa. Eikä ole eka kerta..
   Kiitos neuvoista sinullekin! :)

   Poista
 5. jos ei onnu kun kävelee niin kevyt liikunta pistää nesteet jaloissa liikkeelle ja helpottaa turvotusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, liikuttaisin paremmin, jos olisi ne hokkikengät alla :/ Ei uskalla kamalasti liikuttaa, kun en halua, että liukastuu. Käyntiä sentään pystyy jotenkuten menemään :) Kiitos vinkistä!

   Poista
 6. Meidän tallilla myös lämpösillä on rivit + yhdellä suokilla, hoidettu betadinellä ja jollain rasvalla. Myös on joitain hauteita käytetty, joita pidetään yön, joskus tarhassa olon aikana. Ja tietenkin jos mahdollista niin tarhata, jossain kuivalla alueella, meillä oli mahdollisuuksien mukaan kentällä ettei tarvinnut kurassa seisoa, jolloin vain hidasti parantumista. Ikäviä nämä rivit/: Toivottavasti saat Majurin jalat pian kuntoon!

  Psst. Ollaan hetki sitten liitytty bloginne lukijaksi, oikein mielenkiintoiselle vaikuttaa, rakastan lämpösiä ;)Jos kiinnostaa, kurkkaa minun ja ylläpito vuonikseni blogiin: www.hansundfranz.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti sinullekin! Meillä on nyt kuivaa kyllä, mutta silloin kurakelien aikaan oli aikalailla kaikki tarhat kurassa :/ Ja kun Majuri asuu pihatossa, niin kuitenkin pitäisi yöksi sinne laittaa :)
   Toivotaan tosiaankin, että nyt paranisi! :)

   Voi kiitos, tervetuloa lukemaan! Käyn kurkkaamassa sinun blogisi! :)

   Poista
 7. No kappas, mäki oon yrittäny nyt jo varmaan viikon saada tätä kengittäjää kiinni - tuloksetta. Aksullaki on kesäkengät ja nyt olis jo pikkunen kiire saada vähän nastaa alle.... Täytyy varmaan vaihtaa kengittäjää koska ei tää nyt oikein näinkään toimi :D

  Ja tohon riviin, mulla on siitä valitettavasti erittäin tuoretta omakohtasta kokemusta :D Meillä oli just reilun kuukauden mittanen taistelu sen kanssa ja nyt näyttäs että ollaan vihdoin voiton puolella! *koputan puuta* Pesu lämpimällä vedellä ja Triscrubilla (Hexocil, mäntysuopa tai joku muu antiseptinen pesuaine ajaa varmaan saman asian) niin että sen aineen vaahdottaa kunnolla, antaa vaikuttaa, huuhtelu ja huolellinen kuivaus. Jos ruvista tulee mätää tai niihin pääsee mutaa tai muuta paskaa päivän aikana niin päälle suojaamaan side. Jos ei tuu mätää ja pysyy suht puhtaana niin pesun ja kuivauksen jälkeen Mud-Stop -geeliä koko rivialueelle. Näin tehtiin meillä ja sama ruljanssi toistettiin joka päivä :D
  Mutta pesu, kuivaus ja puhtaanapito on varmaanki ne tärkeimmät pointit. Jos on mahdollisuus klipata karvat pois rivialueelta ni se helpottaa sitä pesua ja kuivausta huomattavasti. Meillä oli tosin niin ärhäkkä rivi että Aksu sai impparin ja söi kahen viikon antibioottikuurinki, toivottavasti te pääsette vähän helpommalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teillä sama vika... ei kyllä sinänsä tullu yllätyksenä, että se katoo taas johonki. Ku ei tunnetusti ollu eka kerta. Mä vaihtaisin kyllä heti kengittäjää jos päättäisin siitä asiasta yksin ja löytyis joku hyvä tilalle :D

   Kuukauden kesti, huhhuh! :s Onneks nyt on kurakelit toistaiseks ohi, nii on helpompi hoitaa.. Kiitti neuvoista, Jossu! :)
   Toivottavasti Majuri ei nyt mitään impparii tohon vielä kehittele, se tästä vielä puuttuis :D Voi Aksu parkaa, ette oo nyt ihan helpoimmalla päässy :( :D

   Poista
 8. Tilaa mud fever-suojat http://www.equilibriumproducts.com/leg_protection/equi_chapsreg_close_contact_chaps/
  Nuo vois toimia jos ei voi vaikuttaa olosuhteisiin joissa heppa seisoo. Muut hyvät vinkit oletkin jo saanut joten en niitä toista ;). Kun tilanne on akuutti puhtaanapitoa voi tosiaan tuo karvojen poisotto helpottaa, muuten suosittelen vuohiskarvojen jättämistä sillä ne suojaa ihoa riviltä. Meillä ei onneksi ole riviä yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, en oo tommosista ennen kuullutkaan! Meillä ei tosiaankaan oikein voi vaikuttaa siihen, missä seisoo, kun pihatossa on yöt päivät. Onneksi toivottavasti ensi syksyksi saadaan salaojitukset pihattotarhaan, jos se auttaisi sitten :) Kiitti neuvoista! :)

   Poista
  2. Jos satut tilaamaan tuommoiset kuulen mielelläni käyttökokemuksia ;), tuommoset suojat kiinnostavat itseä jos tulisi ongelmia.

   Poista
  3. Tältä erää ainakin rivi on voitettu, että en noita tilannut, mutta kerron ihmeessä jos ne satun joskus tilaamaan! :)

   Poista
 9. Hevosellani oli myös riviä ja hoidin sitä näin:Pese jalat haalealla vedellä ja kuivaa pehmeäällä pyyhkeellä.Laita pinteli (ilman patjaa) ja pidä hevosta siinä tarhassa jossa on vähiten kuraa ja savea.Kun otat pintelin pois muista laittaa turvotusvoidetta tai muuta tilanteeseen sopivaa voidetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia sinullekin neuvoista, pitää kokeilla! :)
   Onneksi kurakelit on toistaiseksi ohi, meillä ei voi oikein vaihtaa tarhaa, kun joutuu yöt kuitenkin pihatossa olemaan. :)

   Poista
 10. Mari ainakin käytti semmoisia "Lappuja" jotka tosiaan toimi ainakin Cassulla! Kysäse siltä et mitä ne oli! :):):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Mari kertokin, että Cassulla oli ollut samaa ongelmaa :/ Ne laput oli varmaa semmosii haavahoitolappuja, mitä Majurille laitettiin, kun sillä oli se haava takasessa! :)

   Poista
 11. Kiva kun tämmöisestä aiheesta postaus, meillä asuu kans suomenhevonen jolla on riviä takajaloissa.. Kiva lukea näitä vinkkejä, itsekkään en ole tuosta mäntysuovasta kuullut että se voisi auttaa riviin! pitää testata:)
  Itse olen kuullut että Teebol nimistä ainetta (saa kuulemma huoltoasemilta!) laitetaan jalkoihin, ensin tietysti kastellaan jalat ja sitten se aine hangataan jalkoihin, annetaan vähän aikaa vaikuttaa ja pestään pois! pari kertaa ollaan kokeiltu mutta en vielä osaa sanoa auttaako :/ pitää kokeilla tuota mäntysuopaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että on sinullekin apua! :) Enpä ole tuollaisesta Teebol aineestakaan kuullut! Kiitos neuvosta :)

   Poista
 12. Eräällä tallilla yhden hevosen omistaja hoiti hevosensa riviä hunajalla. Eli ensin hän pesi jalat lämpimällä vedellä ja laittoi sen jälkeen rupiin ihan tavallista, ruokakaupasta ostettua hunajaa. Hänen mukaansa auttoi, mutta itselläni ei ole omakohtaisia kokemuksia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hunajalla, kuulostaa erikoiselta, mutta miksipäs se ei toimisi :D

   Poista