keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Hevosen omistamisen plussat ja miinukset

Hevosenomistaja-teemalla näyttää postaukset jatkuvan, kun sain lukijalta idean kirjoittaa hevosenomistajana olemisen hyvistä ja huonoista puolista. Mikäli mieleesi tulee vielä jokin hevosen omistamiseen liittyvä postausidea, voit vinkata siitä minulle.


Ensimmäisenä hyvänä puolena minulle tulee mieleen se, että hevosen kanssa saa touhuta ja ratsastaa niin paljon kun vaan jaksaa eikä kukaan kiellä (kunhan tietysti mennään hevosen ehdoilla ja järkeä käyttäen). Hevosen kanssa voi tehdä paljon muutakin kuin ratsastaa ja ihan vaan hevosen rapsuttelu tai vaikka karsinan siivous voi olla kivaa piristystä päivään. Etenkin kun se hevonen on se oma hevonen. Myös kilpaileminen ja valmentautuminen on yleensä oman hevosen kanssa mahdollista.

Oman hevosen asioista saa päättä itse ja tehdä asiat parhaaksi näkemällään tavalla. Ei tarvitse kysyä lupaa saako hevosella tehdä sitä tai tätä, syöttää tuota tai tätä tai ostaa jonkun hyödyllisen tavaran, vaan saa aivan oman harkintakyvyn mukaan päättää asioista. Hevosenomistaja oppii myös sitä kautta vastuuta, josta voi olla hyötyä muussa elämässä.

Kun yhden hevosen kanssa touhuaa koko ajan, oppii samalla tuntemaan oman hevosensa hyvin ja pääsee kehittämään suhdetta hevoseen. Hevosesta saa hyvän ystävän, ainakin toivon, että hevosenomistajat kehittäisivät suhdettaan hevoseen muutenkin kuin selästä käsin.

Vapaa-aika tulee vietettyä tallilla, eikä ainakaan pääse tylsistymään. Omaan hevoseen pääsee panostamaan kaikkensa ja panostuksen jäljen myös näkee hevosestaan. Hyvinvoiva hevonen usein käyttäytyy hyvin ja pysyy paremmin terveenä. Ratsastaessa saatu läpimurto aukaisee aina uusia ovia ja jokainen yhteistyössä sujuva askelkin on suuri voitto ratsastajalle. Tällaisia onnistumisia ei välttämättä pääse koskaan kokemaan ratsastuskoulussa. Yhteinen kehittyminen ja matka hevosen kanssa on aina erityinen ja palkitseva.

Oman hevosen kanssa ei myöskään ole vaaraa, että ratsu vaihtuisi joka ratsastuskerralla. Vastoinkäymisiä, vastaiskuja ja alamäkiä tulee aina olemaan, mutta kun niistä selviää voi olla entistä iloisempi ja onnellisempi tulevista yhteisistä hetkistä. Tämän jälkeen hevosen kanssa oleminen ja tekeminen on jälleen parempaa kuin ennen vastaiskuja.

Oman hevosen kanssa myöskin joutuu opettelemaan nöyrtymistä. Hevosenomistajaksi opetellaan ja kasvetaan ja useinkin juuri kantapään kautta, kun suunnitelmat eivät menneetkään niin kuin ajatteli. Kukaan ei ole täydellinen ja aina voi kerätä tietoa ja oppia uusia asioita, kunhan nöyränä apua pyytää eikä kuvittele tietävänsä kaikkea.
Ensimmäinen huono puoli, joka mieleeni iskee on se, että rahaa kuluu todella paljon. Rahan lisäksi aika on melko usein tiukilla, etenkin, jos käy töissä, seurustelee ja koirakin on hevosen lisäksi hoidettavana. Kaikki on tietysti kiinni siitä, mihin aikansa haluaa kuluttaa.

Hevosen takia joutuu väistämättä tinkimään muusta elämästä ja muu elämä kärsii hevosen takia. Kun kaverit lähtevät juhlimaan, sinä lähdet tallille. Kun kaverit lähtevät etelään, sinä vietät lomasi tallilla. Elämä on oman hevosen myötä sidottu hevoseen ja esimerkiksi loman pitäminen vaatii aina järjestelyjä. Vaikka mielesi kuinka tekisi pitää talleilusta vapaapäivä tai kaksikin, ei se aina onnistu, kun hevonen täytyy hoitaa ja liikuttaa.

Vaikka hyvissä puolissa listasin vastuun, voi vastuusta olla myös haittaa. Hevosenomistaja on aina vastuussa hevosestaan, sen hoidosta ja hyvinvoinnista. Niin iso vastuu ei ole aina helppo kannettava ja toisille se ei sovi. Listasin hyvissä puolissa myös sen, että hevonen ei ainakaan vaihdu joka ratsastuskerralla. Tämäkin voidaan toisinaan lukea myös miinuksena, kun ei välttämättä pääse ratsastamaan niin paljon erilaisia hevosia.

Suurena miinuksena tässä hommassa on se huoli ja murhe, jota hevoset joskus aiheuttavat. Kun hevonen ei ole kunnossa, uhraat kaiken energiasi ja aikasi hevosen miettimiseen ja huolit päivin ja öin. Pahin ja ikävin asia on kuitenkin luopuminen ja se hetki ja tuska, kun hevosystävästään täytyy päästää irti. Se on ehkä ainoa syy, miksi en omaa hevosta haluaisi - en tiedä kuinka kestän luopumisen ja kuinka pystyn tekemään sen päätöksen. Se on sitä vastuuta, joka satuttaa.Vaikka tässä hommassa on paljon myös huonoja puolia, ei sitä omasta hevosesta saatavaa iloa ja onnea voi saada muualta. Hevoselta saatu ilo on ainakin minun elämässäni todella tärkeää ja en usko, että voisin sitä ilman olla. Hevosenomistajan täytyy siis olla henkeen ja vereen hevosihminen, muuten tästä hommasta ei tule mitään.


Mikä on teidän mielestänne kaikista paras
 ja huonoin asia hevosen omistamisessa?


15 kommenttia:

 1. Mitä mieltä olet tuosta Seuraavat 3 vuotta -bloggarin postauksesta, jossa kertoo mielipiteensä lämppäreistä?
  http://seuraavat3vuotta.blogspot.fi/2014/05/lamminveriset-mielipidepostaus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä jaksa provosoitua tuollaisesta, vaikka turhan negatiiviseen sävyyn ja provosoivasti tuo onkin kirjoitettu. Jokainen olkoon sitä mieltä mitä on ja ketään ei pitäisi haitata se minkä rotuisella hevosella minä ratsastan. Jos haittaa, tulee kertomaan kasvotusten perusteluineen sen minulle :)

   Poista
 2. No tuo onkin oikea asenne :) Sulla on hieno hepo ja tiedät sen, olkoot muut toista mieltä, jos tahtovat :)

  VastaaPoista
 3. Blogisi on todella kiva ja liityin lukijaksi! :) Majuri on todella kivan näköinen :3

  VastaaPoista
 4. Hyvä teksti ja täyttä asiaa! Omasta mielestäni parasta ovat juurikin yhteiset onnelliset hetket ja onnistumiset, sekä tietysti se, että oma hevonen on aina lähellä ja sen kaulaa vasten on helppo itkeä mitään häpeilemättä.
  Huonoimmat puolet on juurikin se epätietoisuus, kun ei tiedä mikä hevosta vaivaa. Ja kaikista pahin; luopumisen tuska, en edes uskalla ajatella sitä, kun ajatuskin elämästä ilman omaa korvakorvaa tuntuu sietämättömältä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Totta, pahinta hevosen vaivoissa on se epätietoisuus ja huoli. Mutta täytyisi vain nauttia niistä hienoista ja hyvistä hetkistä eikä huolehtia tulevista.

   Poista
 5. Parasta hevosen omistamisessa on se, kun tunnet hevosesi läpikotaisin. Tiedät aina mitä se tekee, miksi tekee ja ratsastaessa tiedät miten paljon voi vaatia ennen kuin hevosen rajat tulee vastaan. Miksi se paukauttaa jalkansa hoitaessa tallin lattiaan, laittaa etujalat hassusti ristiin tai narskuttaa hampaitaan? Mitä se pelkää, mistä se nauttii yli kaiken. Maastossa uskallat heittää ohjat pois ja nostaa laukan koska luotat hevoseen. Yhteinen luottamus joka on rakentunut pitkän ajan kuluessa, se on parasta hevosen omistajuudessa.

  Huonointa on se, että se loppuu. Ei mikään rivin päivittäinen pesu ja kuivaus, ei ruokinnan kanssa tuskailu, kaatosateessa hevosen liikuttaminen, epäonnistuneet ratsastuskerrat - mitään näistä ei muista lopussa, niillä ei ole mitään väliä. Lopun jälkeen tulee pelko ja epävarmuus siitä, voinko enää koskaan löytää mitään näin hienoa vai oliko tämä ainut mahdollisuuteni? Teinkö varmasti kaiken mahdollisen, rakastinko tarpeeksi ja tiesikö hevoseni sen? Annoinko tälle eläimelle, jonka hyvinvointi ja elämä oli minun vastuullani, parhaan mahdollisen elämän? Se on se huonoin asia, kaikki lopusta eteenpäin.. ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossu, juurikin tuo on se juttu. Tähän mulla ei oo mitään lisättävää <3

   Poista
 6. Sanoisin, että hevosenomistamisen paras puoli on suhde hevoseen ja yhdessä kehittyminen. Itse olen todennut useamman kerran, etten ole liioin enää hevosihminen. Ei välitä muiden hevosista, mutta Ukosta tykkään. :D Minua ei millään tavalla innosta huusata, ratsastaaa tai rapsutella muiden hevosia.

  Huonoin puoli on varmaan se aika, joka hevoseen menee. Lukiolaisena aika on välilllä kortilla, mutta onneksi meitä on kaksi hevosenomistajaa. En usko, että minulla olisi yksin mahdollisuutta pitää hevosta ihan jo hevosenpidon kalleuden takia. Rahanmeno taas ei minua hirveästi kosketa, koska vanhempani kustantavat hevosen kulut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en muiden hevosia ihan samanlaisella tunteella jaksa hoitaa ja höösätä, vaikka kyllä pidänkin ratsastamisesta ja hevosista ylipäätään ja ihan mielelläni muidenkin hevosten kanssa sitä teen.
   Ihanaa, että sinäkin olet löytänyt tuollaisen hevosystävän :)

   Poista
 7. No hyvät puolet omassa ponissa on( on siis meillä pihassa)
  Että voi mennä ihan milloin vain moikkaamaan ja rapsuttelemaan, ja se tunne kun poni aina mennessäsi hörähtää tervehdyksen<3
  Ja huonot ovat aamulla herääminen (varsinkin kesälomalla) ..
  Ja se niin suuri vastuu kaikesta, kun omassa pihassa on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on kyllä sekä hyviä että huonoja puolia, kun oma hevonen on pihassa ja koko hevosen hoito on omalla vastuulla :)

   Poista
 8. Onko jotai sattunu ko ette iinan kans oo postaillu? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole sattunut :) Kummallakaan ei vain ole tainnut olla inspiraatiota kirjoittaa. Mutta itseasiassa vielä tänään tulee minulta uutta postausta :D

   Poista